Blijven vangen in de winter – Drie tips van Bart Hoes!

Karpervissen in de winter is een vak apart. De vissen worden steeds passiever en daarom kan het lastig zijn om een aanbeet te forceren. Dat het niet onmogelijk is bewijst die-hard (winter)visser Bart Hoes. Hij weet slim op de omstandigheden in te spelen en daarom vroegen we hem om drie wintertips!


Bart aan het woord: De winters zijn niet meer wat ze ooit zijn geweest. Wanneer is de laatste Elfstedentocht gereden? Na wat opzoekwerk blijkt dat 1997 geweest te zijn met Henk Angenent als winnaar. Wanneer de volgende ooit gereden wordt is nog het grootste vraagteken. De winters zijn sindsdien alleen maar zachter geworden, wat voor ons als karpervisser alleen maar goed nieuws is. Betekent dit dat we gemakkelijk kunnen vangen in de winter? Ja en nee.

De laatste jaren zijn de winters alleen maar zachter geworden, een laagje ijs is dan ook nog ver te zoeken.

Alles is afhankelijk van welke beslissingen je als visser neemt en hoe je het aanpakt. Mijn persoonlijke ervaring is dat indien je je aanpast naargelang de winter vordert je best nog wel een visje kan vangen.

Tip #1: Locatie

Locatie is de belangrijkste factor gedurende het ganse jaar zul je zeggen. Inderdaad dit is ook zo, maar misschien is dit in de winter nog de gemakkelijkste factor als je weet waar de vissen zich ophouden. Waar onze vrienden zich gedurende het hele jaar overal op het water kunnen bevinden zal je ze in de winter meestal op een plaats aantreffen waar ze beschutting hebben.

Plekken met beschutting die worden opgewarmd door de zon kunnen hotspots zijn in de winterperiode!

Als dit dan nog eens gecombineerd kan worden met een plaats waar de winterzon met zijn stralen het wateroppervlak opwarmen, dan zit je helemaal op goud! Denk bij beschutting aan brugpeilers, afgestorven wier- en lelievelden, omgevallen bomen, diepere kuilen of obstakels onder water.

Je waterkeuze is van groot belang in de winter!

Waterkeuze is natuurlijk ook uiterst belangrijk. Een hele winter doorbrengen op een dun bezet water zal ervoor zorgen dat je het niet volhoudt. Kies daarom voor een goed bezet verenigingswater, een kleine vijver of een bekende holdingplaats op het kanaal (bijvoorbeeld een jachthaven).

Maak het jezelf niet te moeilijk en kies voor een water met een goed bestand.

Tip #2: Aas

De karpers zijn deze periode niet meer actief op zoek naar voedsel en liggen ergens rustig te wachten tot het voorjaar weer begint. Zij hangen gewoon in het water en snuffelen hier daar wel eens wat rond, maar een makkelijke hap gaan ze zeker niet laten liggen. Het is dus zaak om vooral op te vallen.

Het is vooral zaak om je aas op te laten vallen!

De eerste manier om op te vallen is door attractie. Wat we proberen te doen is de smaakreceptoren te prikkelen waardoor de karper aangezet wordt om dat ene snoepje toch maar eens op te nemen. In de winter mogen we hier best mee overdrijven, dus laat maar komen die attractie.

Probeer de karpers te prikkelen door dat éne aasje zo attractief mogelijk te maken.

In mijn vis-cave staan enkele potjes met pop-ups, plastic aas en boillies die ik gedurende het jaar regelmatig voorzie van Minamino. Op deze manier hebben ze alle tijd om om zich vol te zuigen met een uiterst attractieve liquid. Eens in het water kunnen ze dan volop hun attractie los laten!

De winter en het voorjaar zijn de uitgelezen periode om met pop-ups te vissen.

Een tweede manier om op te vallen is kleur. Ja, je raadt het al: pop-up visserij in al zijn glorie. De winter en het voorjaar zijn dan ook de uitgelezen periode om met pop-ups te vissen. De kleuren die het altijd goed doen zijn geel en oranje. Dit is natuurlijk afhankelijk van water tot water en is een beetje een zoektocht. Vermoedelijk speelt ook de hoeveelheid zonlicht en de helderheid van het water een belangrijke rol.

Bart gebruikt in de winter de D-cell pellets en Minamino van Dreambaits.

Pellets

Pellets zijn in de winter voor mij een no-brainer, deze horen er gewoon bij! D-cell pellets zijn hier ideaal voor. De avond voordien neem ik een hoeveelheid pellets, giet er goed wat Minamino over en de volgende morgen zit alle Minamino in de pellets. Aan de waterkant maak ik dan een bag-mix aan en voeg hier de gesoakte pellets aan toe. Met deze mix wordt, door middel van een pva-stick, extra attractie op de stek gebracht. Op deze manier is er een minimale hoeveelheid voer en maximale attractie.

Minimale hoeveelheid voer en maximale attractie, dat kan door gebruik te maken van een PVA-stick.

Tip #3: Welzijn

Dit is wellicht de belangrijkste van allemaal: dat je het helemaal naar je zin hebt langs de waterkant. Zorg voor warme kledij in zoveel mogelijk lagen en let er vooral op dat je warme voeten hebt. Er is niks erger dan kou lijden langs de waterkant. Een hapje en een drankje mag dan ook zeker niet ontbreken 😉

Het verblijf aan de waterkant moet wel aangenaam blijven, anders ben je snel thuis 😉

Warm soepje, koffie, thee of chocomelk zorgen steeds voor een opkikker. Je lichaam verbruikt immers meer energie in deze barre tijden.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips en kan jij binnenkort ook een winterkarper op de mat leggen. Vergeet niet: iedere winterkarper telt voor twee!

Veel succes,

Bart Hoes


Volg Bart op zijn Instagram om op de hoogte te blijven van al zijn (winter)avonturen en bekijk de Dreambaits website om de producten die Bart gebruikt te bekijken. Meer weten over karpervissen in de winter? Check dan de topic ‘Winter‘ op de KWO Community!

Bekijk ook