BTW Revealed: Bel Eaux Belvare – Peter Vlasveld

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Bel Eaux Belvare – Peter Vlasveld

Met een pasgeboren baby is de vistijd behoorlijk beperkt, zo weet ook Peter Vlasveld. Toen hij hoorde dat The Carp Specialist enkele wateren aanbiedt waar ook goede accomodaties bij te vinden zijn werd hij echter enthousiast en niet veel later stond er een trip naar Bel Eaux Belvare gepland. Hieronder lees je Peters bevindingen over het water, inclusief een video!


Liever eerst de video bekijken? Dat kan! Het artikel gaat onder de video verder.

Peter aan het woord: Tijdens de zwangerschap van mijn vrouw en na de geboorte van onze kleine meid ga je niet snel een weekje eropuit naar een betaalwater. Toen Bas van The Carp Specialist mij vertelde dat hij ook prima wateren in zijn portfolio heeft met een accommodatie, was de keuze echter snel gemaakt. We gaan gewoon met het kersverse gezin op pad naar het water Bel Eaux Belvare! Toen bleek dat er in het chalet aan het water maximaal acht personen kunnen slapen dacht ik: “Weet je wat? Ik vraag mijn broer en zijn (inmiddels zwangere) vrouwtje ook gewoon mee!”

Mijn tweelingbroer Richard heeft hetzelfde DNA maar we hebben verschillende passies. Toch kon ook hij genieten van een heerlijk weekje aan de waterkant.

Het water

Op voorhand had ik al wat info gezocht en gekeken op Google Maps, echter was mij niet snel duidelijk welk water nou precies Belvare was. Het domein heet Domaine Des Bel Eaux en bevat meerdere wateren voor het karpervissen, omringd door andere wateren voor de kweek van witvis en karper. Het water in kwestie is 10 hectare groot en voorzien van twee gites en één bivvystek. Voor de gites heb je je eigen stuk water en zal niemand je in de weg zitten. Geen andere vissers dus, daar hou ik van!

Voor de luxe gites heb je een stuk water helemaal voor jezelf.

Het domein ligt op zo’n vijf uur rijden en is met vrouw en kind en een overvolle MPV prima aan te rijden. Geen files, geen tolwegen, geen oponthoud en gelukkig dit keer ook niet geflitst?

Na een soepele reis kwam Peter samen met de family aan bij het complex!

Regelgeving

Op de website van The Carp Specialist vind je de regelgeving voor dit water en dan ben je eigenlijk snel klaar, want zoveel restricties zijn er eigenlijk niet. Per visser maximaal drie hengels, geen bewaarzakken, micro-weerhaken gebruiken en niks slopen, om maar het even samen te vatten. Wat wel verplicht is, is het gebruik van een boot. Deze is ook aanwezig, dat scheelt weer ruimte in de auto. Nooit geweten dat je zoveel spullen mee moet nemen als je ook een baby mee neemt, dus naast de Maxi-Cosi, luiers en campingbedje hoefde ik geen ruimte te maken voor een rubberboot.

Een boot is verplicht bij deze stek. Zonder boot ben je eigenlijk kansloos!

Dat een boot verplicht is begrijp je meteen als je aankomt aan het water. Het water staat namelijk vol met (jonge) lelies en je kan tegen de overhangende takken aan vissen. Zonder boot is dit eigenlijk onverantwoord en ben je volslagen kansloos!

Zonder boot is het vissen hier eigenlijk onverantwoord!

De voorbereidingen

Voordat ik mijn auto tot aan het randje vol aan het proppen was heb ik eigenlijk niet zo veel voorbereid. Ik had spoelen met fluorcarbon (wat ik standaard gebruik op betaalwateren) en spoelen met gevlochten lijn klaargelegd. Carpelicious boilies uit de vriezer, kant en klare tijgernootjes en wat pellets en stick mix stonden op het menu voor de karpers op Belvare. Verder was het fijn om de stretchers en bivvy thuis te kunnen laten. De voerboot en wat spullen zoals elektromotor, dieptemeter voerboot en Rebelcell accu zijn voor mij onmisbaar en gingen dus ook mee. Op voorhand deden we wat boodschappen voor de kleine meid en voor de eerste dag, zodat we bij aankomst boodschappen konden doen voor de rest van de midweek.

De voorbereiding was beperkt, de visserij daarentegen niet!

De aankomst

Eenmaal aangekomen op het domein van Bel Eaux moest ik toch even goed kijken waar ik moest zijn, want er zijn meerdere wateren op het complex. Ik volgde de prima aangelegde grindpaden en belande uiteindelijk bij het meer. Bij het aanzicht van een mega grote houten blokhut wist ik meteen dat we goed zaten. Dit moet het zijn, hier gaat het gebeuren de komende dagen!

De eerste indruk van de gite is goed. Dat is wel even wat anders dan een bivvy!

Na een telefoontje richting Sebastien was hij er binnen vijf minuten. Een vriendelijke Fransman die perfect Engels spreekt. Sebastien kende ik al van een andere trip enkele jaren terug en het was leuk om elkaar weer eens te zien en te spreken. Hij liet ons het huis zien en vroeg of we elke dag vers brood wilde hebben. Wat een service! Toen ik Sebastien vroeg hoe de vangsten waren was hij zeker wel te spreken daar er al enkele warmere weken waren geweest. Door het noodweer op de dag voor aankomst met storm en harde wind verwachtte hij echter niet meteen een gekkenhuis. De temperatuur was namelijk gezakt van 20+ graden naar enkele graden boven nul! De nachten zouden nachtvorst brengen en gedurende de week zou het gelukkig beter worden.

De nachten zouden koud zijn, maar overdag werd het aangenamer.

Ik vroeg Sebastien hoe het nu precies zat met de regelgeving wat betreft gevlochten lijnen, want met een water wat voor de helft bedekt is met lelies is een nylon lijn (in verband met de rek) ook niet ideaal. Hij vertelde mij dat in principe alles is toegestaan en dat hij uitgaat van de kennis en kunde van de vissers, ook al pakt dat niet altijd even positief uit. Met andere woorden: ga je gang!

Alles is toegestaan, Sebastien vertrouwt op de kennis en kunde van de vissers.

De stekken op Belvare

Zoals eerder genoemd zijn er eigenlijk maar drie stekken op het Belvare. De twee gites aan het water liggen aan het meer en op de andere kant van het meer was ook een bivvy stek. Deze was niet bezet, maar in de andere gite zaten wel vissers. Het water is verdeeld in twee meren die met elkaar verbonden zijn via een kanaal, dus ik had totaal geen last van de andere vissers.

Zeeën aan ruimte en geen andere vissers, dat is #genieten!

De stekken bestaan uit grind/stenen en zijn zeer ruim te noemen. Voor de gite is een steiger, maar deze liet ik voor wat het was. Toen ik met een dieptemeter over het water voer zag ik namelijk dat het daar maar een halve meter diep was. Eerlijk gezegd was ik een beetje teleurgesteld, want het water wat ik kon bevissen was maximaal 1,5 meter diep. In de meeste gevallen lieten mijn dieptemeters zelfs niks zien omdat het zo ondiep was. Normaal heb ik toch liever ook wat diepteverschillen op mijn stek!

Wier, waterlelies en overhangende takken. Voldoende uitdaging op een relatief ondiep water!

Het bodemprofiel was redelijk vlak en tussen de wat zachtere plekken met slib vond ik wat hardere platen. Met name bij de overhangende takken zaten een aantal harde platen.

Het water is verkend, dus tijd om te vissen!

Aanpak

“Hoe gaan we dit aanpakken?” Dat was de vraag die in mij opkwam toen ik mezelf bedacht dat ik de meeste kans zou hebben door met alle hengels te gaan obstakelvissen. Met een gezelschap in een mooi huis ga ik niet 24 uur per dag achter mijn hengels zitten en met een kleine meid van een half jaar oud hecht ik ook wel waarde aan nachtrust. Het zou niet bepaald gewaardeerd worden als er een sounderbox de hele nacht staat te piepen in het huis! Ik zou dus alleen overdag gaan vissen, zodat ik bij mijn hengels kan blijven.

Met een kleine meid erbij hecht je meer waarde aan nachtrust, zodat je overdag kan vissen en genieten.

Mijn karper instinct schreeuwde het uit toen ik vol tussen de lelies moest gaan vissen en een hengel bij de overhangende takken had gedropt. Gevlochten lijnen erop, een visveilig loodsysteem en simpele basic line aligner rigs die beaasd waren met tijgernoten en boilies moeten het werk gaan doen.

Met de vangsten zit het wel goed!

De vangsten

De dag van aankomst was het nog winderig en koud en zo nu en dan viel een regenbuitje. Eigenlijk verwachte ik er niet veel van. Eerst maar eens kijken of de vis wil azen, dus de hengels werden uitgevaren met een minimale hoeveelheid voer erbij. Na een uurtje vertrok de hengel tussen de lelies met een tijgernootje al, wat een spiegeltje opleverde. Niet de mooiste vis, maar zeker welkom! Hierna bleef het even stil, maar toen het donker werd viel ik meteen met mijn neus in de boter.

Toen het donker werd viel ik meteen met mijn neus in de boter!

Dezelfde hengel gierde het uit en bij contact met de vis merkte ik meteen dat het serieus was. Snel met mijn broer de boot en de duisternis in, op naar de plek toe. Geen druk zetten, rustig blijven en de lijn tussen de lelies uit tikken. Eenmaal aangekomen op de plek was de vis al tientallen meters van de stek vandaan liet ze zich nog niet zien. Plotseling zag ik in het licht van mijn hoofdlampje een grote flank reflecteren. Ik zei meteen tegen mijn broer: “Het is een bak!”

Peter viel meteen met zijn neus in de boter!

De tweede vis van de sessie en meteen een 23,5 kilo schubkarper in perfecte conditie, dat is nog eens een prima start! Nu ik meteen wat vertrouwen had gekregen dat de vissen wel aan het azen waren voerde ik vijf kilo aan kleine pellets, 15 en 20mm boilies en enkele handjes tijgernoten over de stekken, voordat ik me bij het gezelschap aansloot in het huis. Het voer kon zijn werk gaan doen, de stek kreeg wat rust en wij konden genieten van een heerlijke nachtrust. De volgende dag bleek dit geen slechte keuze, want alle drie de hengels leverde direct vis op en ik kon wat leuke vissen vangen. Wat klein spul werd afgewisseld door sterke schubkarpers in goede conditie tot in de 30 ponds grens.

Niet allemaal bijzonder groot, maar stuk voor stuk puntgaaf!

De dagen erna knapte het weer ook op en werden we getrakteerd op prachtige ochtenden met de vorst nog rijp op de spullen, die langzaam verdween door de heerlijke zonnestralen. Met het betere weer was het voor het gezelschap ook wat beter vertoeven en konden we met zijn allen langs de waterkant zitten. De voornamelijk schubkarpers bleven zich melden en op een gegeven moment werden we zelfs verrast met een bizar gave ghost schubkarper die over de 15 kilo grens heen ging. Hoe gaaf is dat!

Een ghost schubkarper van 16 kilo is op z’n zachts gezegd bijzonder!

Ik ving ook bizar veel zeelten op kleiner aas toen ik ging experimenteren met chodrigs. Zo nu en dan ving ik ook graskarpers. Zeker niet mijn favoriete vis, maar wel gegarandeerd sport op een 2,5lbs 10 voeter!

Het experimenteren met verschillend aas levert Peter nog een aantal vissen op.

De accommodatie

Naast goede vangsten is het zeker ook goed vertoeven in het chalet. Er zijn twee slaapkamers met tweepersoons bedden (en een stapelbed) en in een ruimte op de begane grond staat een slaapbank. Wel zo handig voor de visser die vanuit huis wil vissen en wil slapen, uiteraard niet in combinatie met obstakelvisserij.

Het enorme chalet is voorzien van buitenverlichting dat afzonderlijk kan worden bediend.

De eerste avond en nacht was het ijskoud in het huis en lukte het ons niet om de gaskachels werkend te krijgen, mede door het feit dat we geen risico wilde nemen. Met twee vrouwen en een baby in huis is een verwarming echter wel noodzakelijk. Sebastien bood de volgende morgen meteen zijn excuses aan dat hij was vergeten de kachels aan te zetten en met de nachtvorst die eraan kwam konden we nu gelukkig zonder extra dekens de nacht doorkomen.

Het luxe chalet…

…is van alle gemakken voorzien!

Het chalet is voorzien van een gezellige zithoek met televisie, een eettafel en een uitgebreide keuken die is voorzien van alle apparatuur (oven, vaatwasser, gasfornuis en koelkast). Er zijn twee badkamers en twee toiletten aanwezig in het huis, een zeer welkome luxe voor twee koppels!

Het chalet is ruim ingericht. Ook op de slaapkamers is meer dan voldoende ruimte!

Voor de vissers op het complex (naastgelegen meren) die geen huis tot hun beschikking hebben staat er op het terrein een chalet met koelkast, toilet en warme douches.

Aan de vissers die geen luxe chalet tot hun beschikking hebben is ook gedacht!

Overall score

Als ik een score moet geven aan Bel Eaux – Belvare en dit in cijfers zou moeten uitdrukken zou dit er als volgt uitzien:

  • Service: 8
  • Vangsten/bestand: 7,5
  • Sanitair: 9
  • Stekken: 8
  • Bereikbaarheid: 9

Het water scoort een dikke vette voldoende!

Dit zorgt voor een meer dan voldoende gemiddeld cijfer van 8.3. De hoge scores behoeven geen toelichting, echter is het laagste cijfer een 7,5 voor de vangsten. Dit omdat ik ook wel een aantal zeer kleine vissen heb gevangen en wat mooiere vissen (10-15 kilo) met een enkele uitschieter. De vissen zijn stuk voor stuk in goede conditie en het zijn met name schubkarpers.

Het bestand bestaat voornamelijk uit schubkarpers.

Conclusie

Ik ben zeker te spreken over de locatie. Zo’n gaaf huis en een eigen stuk viswater zonder je te hoeven storen aan andere vissers! Ik kan me alleen niet voorstellen dat je op dit water met meer dan twee vissers gaat vissen, want dan heb je wel heel weinig speelruimte en loop je het risico om door je eigen lijnen te varen. De dieptes mogen wat mij betreft wel wat dieper, maar door de obstakels en het oppervlak is het zeker nog wel uitdagend. Het uitzicht en de rust aan het water is geweldig mooi. Je bevind je echt midden in het bos en je kan de uilen en de wilde zwijnen ’s nachts zelfs horen. Zo nu en dan werden we verrast met een ijsvogel die voorbij kwam vliegen en enkele zwarte wouwen die boven ons cirkelden. Als natuurliefhebber waren mijn broer en ik helemaal in ons element!

De natuurliefhebber…

…kan zijn hart hier ophalen!

Verder vond ik het eigenlijk wel een uitdaging om niet ongezellig over te komen door continue bezig te zijn met het vissen, iets wat in het aard van het beestje zit. Mijn gezin en het gezelschap vonden het ook wel gezellig als ik mee kwam eten. Eerlijk gezegd was ik niet altijd even happy om dan mijn hengels binnen te halen. Met een baby heb je echter een gezamenlijke verantwoordelijkheid om voor de kleine te zorgen en dat is best lastig als je ook je ding wil doen aan de waterkant. Toen het eenmaal lekker weer was konden we gelukkig met zijn allen buiten zitten en genieten.

Toen de temperatuur iets was gestegen was het heerlijk vertoeven in de buitenlucht!

Of ik er nog eens zou terugkomen? Dat is een vraag waar ik niet meteen antwoord op weet. Meestal ben ik na een paar dagen wel uitgekeken op een betaalwater en wordt de uitdaging minder. Ik ben er nu al geweest en ik heb me prima vermaakt. Echter denk ik dat ik eerder voor een nieuw avontuur zou kiezen dan dat ik hier terug zou komen. Ik kan het water zeker wel aanbevelen aan andere vissers die een huis aan het water wel zien zitten of met het gezin naar Frankrijk willen gaan!

Ik kan het water zeker wel aanbevelen aan andere vissers!

Movie time

Zoals je bovenaan het artikel al kon zien heb ik ook mijn videocamera’s aangehad tijdens de trip en hebben mijn vrouw en broer ook de camera erbij gepakt als er actie was. Een mooie herinnering van onze trip en hopelijk een leuke video voor jullie om de sfeer eens te proeven aan dit water. Mocht je de video bovenaan nog niet hebben aangeklikt, check ‘m dan hieronder!

Tot slot wil ik Bas van Klaveren en Mark de Zwart van The Carp Specialist namens KWO en mijn gezin bedanken voor deze leuke trip.

Tot de volgende keer!

Peter Vlasveld


Wil je meer weten over Bel Eaux Belvare of over de andere wateren van The Carp Specialist? Check dan de website en vergeet ook niet om de Facebookpagina te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Passie, daar draait alles om in het leven van Peter Vlasveld. Karpervissen, fotografie, vriendschap, sporten en het beleven van fraaie avonturen! In zijn blog gaat Peter dit allemaal laten zien aan de bezoekers van KWO!