ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

BTW Revealed: Lac de Cavagnac – Fisherman Holidays

Favoriet Favoriet
BTW Revealed: Lac de Cavagnac – Fisherman Holidays

Na een zoektocht door het gamma van Fisherman Holidays vond Remy van Os het betaalwater Lac de Cavagnac. Een water van 18 hectare dat in een gebied ligt dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat! Eigenaar David heeft het water naar een top niveau getild. Ossie ging er samen met zijn maat Jack heen en schreef deze BTW Revealed over de trip.


Remy vertelt: Na twee openbare sessies met Michiel was het weer tijd voor een trip van een ander kaliber. De gevlochten lijnen werden ingeruild voor nylon en de voorslag werd vervangen door tungsten tube. Het is weer tijd voor een BTW Revealed! Ik had mij voorgenomen om dit jaar wateren uit te kiezen waar ik kans zou maken op een serieus grote vis. Niet veel vis, maar GROOT! Met Michiel zijn Sloveense beuker van 30 kilo in mijn achterhoofd ben ik door het gamma van Fisherman Holidays heen gestruind en kwam ik uit bij Lac de Cavagnac.

Home of legends!

Feitjes over Cavagnac

Dat Lac de Cavagnac geen gemiddeld watertje is merkte ik al snel toen ik het intikte in google. “Home of legends” is de slogan van Cavagnac. Niemand minder dan Kevin Nash was ooit de beheerder van dit prachtige water! Dit water is extra bijzonder omdat het in een gebied ligt dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De toenmalige bailiff David heeft het water overgenomen van Kevin en heeft het top op heden in zijn beheer. In de tussentijd heeft David niet stil gezeten en Cavagnac naar een niveau getild waar menig betaalwater stik jaloers van wordt. Ik heb David tijdens mijn bezoek niet gezien, maar dit komt omdat hij nu meer achter de schermen bezig is om Cavagnac te promoten.

Dit water is extra bijzonder omdat het in een gebied ligt dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat!

Een overzicht van Cavagnac en de stekken.

Vanaf KWO headquarters in Utrecht is het net geen 1100 km karren en je betaalt ongeveer €75 piek aan tol retour. De aankomsttijd van 12:00 uur is een harde tijd en is ingevoerd uit respect voor de vertrekkende visser.
Op ongeveer vijf kilometer is er een supermarkt voor de boodschappen. Als je naar de supermarkt rijdt dan kom je door een klein dorpje waar je een bakkertje hebt voor de verse croissantjes!

Dus mocht je toch nog iets vergeten zijn kun je hier voor bijna alles terecht!

Het bestand

In het clubhuis waar de briefing wordt gehouden en waar de wekelijkse BBQ is, hangen aardig wat foto’s van bakken! Pfoe dat belooft wat, dat wordt spannend als je piepertje staat te brullen.

Op Cavagnac zwemmen +/- 1000 karpers beginnend van een kilo of zes tot ver in de dertig. De topvis van het water is een absolute buffel en weegt rond de 38 kilo. Er komen wekelijks hele zware vissen boven, maar het gebeurt ook regelmatig dat de echt zware jongens zich een paar maandjes of zelfs een jaar niet laten zien. Uitzonderingen zijn er altijd bij, zoals een 30 kilo plus spiegel die al vier jaar niet is gevangen. Het exacte gewicht van deze spiegel is dan ook niet bekend. Met een bizar gemiddeld gewicht van boven de vijftien kilo is dit met recht een big-fish water waar menig PR zal sneuvelen.

De topvis van het water is een absolute buffel en weegt rond de 38 kilo.

Een 14 kilo puntgave schub voor onze Engelse vriend, makker, maat.

Stekken

Met zijn 25 hectare water en zijn 18 stekken is dit zeker niet het grootste betaalwater, echter worden er nooit 18 stekken bevist. Er worden stekken geblokkeerd om altijd een mogelijkheid te bieden om te verkassen. Zoals op veel Engelse wateren worden de stekken niet genummerd, maar krijgt elke stek een naam refererend aan de specifieke entourage van die stek. Zo is ‘Chateau’ de stek waarvandaan je het kasteel kunt zien dat is gelegen op het landgoed.

Door de leliebedden in het water krijg je EN een mooie natuurlijke afscheiding van de stekken EN een mooie holdings voor de karpers EN een prachtig uitzicht!

Ons basisonderkomen voor die week was ‘Sanctuary’. Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk waarom ze die naam hebben gegeven… Misschien vanwege de geloofsovertuiging van Jack dat ze die tijdelijk hebben aangepast. Gelukkig heeft Fisherman Holidays het makkelijk gehouden en de stekken gewoon genummerd 😉 Wij zaten op stek 10. Gedurende de week hebben wij de stekken 6, 7, 8, 9 en 10 bevist.

Heerlijke omgeving en volop genieten van de rust!

Alle stekken zijn ruim opgezet en voorzien van een onthaakmat, weightsling en schepnet. Sommige stekken zijn zelfs al voorzien van een bivvy en een rodpod zonder piepers. Wij hadden de mazzel dat er in onze sector niet door anderen werd gevist en zo konden we supersnel wisselen van stek. Stek 7, 8, 9 en 10 zijn alleen per boot bereikbaar en om die reden ligt er standaard al een boot op je stek. Handig als je maat naar de supermarkt is en jij een vis haakt die zich vervolgens vastzwemt in de lelies! Stek 7 en 10 zijn de enige stekken waar je vanaf een steiger moet vissen zonder dat je ruimte hebt om op de kant je bivvy neer te zetten. Je zit dus heel de week op zo’n 90 m2 en je kunt allen maar weg met de boot.

Op stek 10 is er wel ruimte om een stoeltje en koelkastje neer te zetten. Wat schaduw en een paar koude lellen geven wat verkoeling!

Ontvangst en service

Alles wat je om je heen ziet op Lac de Cavagnac ademt professionaliteit uit. Het is ongelooflijk hoe de boys er daar alles aan doen om de visser er zoveel mogelijk vis te laten vangen. Buiten dat zij daar als gastheer aan het werk zijn, zijn het ook grote liefhebbers van het karpervissen.

Alles wat je om je heen ziet op Lac de Cavagnac dat ademt professionaliteit uit.

Ik was deze spiegel te slim af.

Ross

Ross is een eind twintiger uit London en een enorme gedreven karpervisser. Na het zien van zijn Arsenal tatoeage op zijn onderarm wist ik dat we goede vrienden zouden worden, waarbij RVP de bindingsfactor is. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal passeerde even de revue met zijn fameuze doelpunt tegen Charlton Athletic, waarna we weer snel overschakelde naar het vissen.

Ross laat even zien hoe het moet.

Ross was ons aanspreekpunt voor deze week en hij vertelde dat hij na de middelbare school een studie watermanagement heeft gevolgd. Tijdens die studie heeft hij veel geleerd over water, biologie en micro-organisme in, op en rondom het water. Zijn aanpak om op een bepaalde manier te vissen is een combinatie van kennis uit zijn opleiding, maar vooral omdat hij zelf een zeer fanatieke karpervisser is.

Nadat we kennis hadden gemaakt met Ross was het tijd voor een uitgebreide briefing van Arny. Tijdens de briefing werden alle regels van A tot Z doorgesproken en kregen we daarna een naslagwerk mee om alles in alle rust nog even door te nemen.

Het naslagwerk met de regels is in kaart gebracht met pictogrammen, duidelijker kan niet.

Okeeee, hier werd ik wel even stil van. Begrijp me niet verkeerd, we zijn te gast dus we hebben ons te houden aan de geldende regels. De van tevoren uitgedachte manier van vissen werd in de briefing wel even onderuit geharkt. Dit had ik even niet zien aankomen:

• Geen chodrigs;
• Geen zig-rigs;
• Maximaal vijf kilo tijgernoten per week (per stek);
• Geen plastic aas;
• Geen inline lood.

Maar fair enough, regels zijn regels dus we gaan ermee aan de slag.

Op Cavagnac is het mogelijk om partikels van tevoren te bestellen en deze staan bij aankomst al voor je klaar. Mais is onbeperkt verkrijgbaar en er wordt daar dan ook riant mee gevoerd door onze Engelse medevissers.
Er is ook een huisboilie verkrijgbaar. Een boilie van Proline waar garlic en robin red in verwerkt is wordt behoorlijk verkocht omdat daar veel op gevangen wordt.

Buiten de BBQ op dinsdag is er genoeg keuze voor iedereen.

Een extra service van Lac de Cavagnac is de maaltijdservice. Je kunt er een all-in pakket krijgen waarbij er zowel ’s ochtends en ’s avonds een maaltijd op je stek gebracht wordt. Je krijgt dan veertien maaltijden voor €170, maar je kunt er ook losse maaltijden kopen als je een keer geen zin hebt om te koken.

Mocht er onverhoopt iets kapotgaan of is er iets op uit je tacklebox, dan kun je altijd terecht bij de boys in het clubhuis. Boten en motoren zijn ook te huur en daar zijn er op de locatie genoeg van.

Aan materiaal…
… geen gebrek!

Het sanitair

Aan de zijkant van het clubgebouw bevindt zich het gedeelte waar je kunt douchen en de wc’s kan vinden. Dit is erg basic, maar het voldoet prima om tijdens je sessie je even op te frissen. Tijdens ons verblijf was dit ten alle tijden netjes.

De twee douches en twee toiletten waren niet heel bijzonder, maar wel elke dag netjes en dat is wat je wilt!

In het vorig hoofdstukje heb ik de service besproken en daar wil ik nog even op terug komen. Als je op onze stek voor nummer twee moet gaan dan is dat toch best een lastige kwestie. Je zit samen op een steiger dus je zoekt niet zomaar ff een boompje op. Voor €20 per week is daar de redding in bruine dagen; de pooper trooper. De emergency loo waardoor je niet elke keer de boot in hoeft en naar het clubgebouw toe moet.

Scheelt een hoop roei- en loopwerk.

De aanpak en vangsten

Ik heb deze kopjes voor het gemak maar even samengevoegd omdat deze eigenlijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Tijdens ons transport van het clubgebouw naar onze stek liet Ross ons de hotspots zien. Er was heel duidelijk te zien dat er activiteit was in onze sector en dat we voornamelijk net voor – en in de lelies moesten vissen. Nadat we ons kampement hadden opgezet was het tijd om de sector in kaart te brengen en hier en daar wat te voeren.

Recordbrekende temperaturen in Franrijk! De watertemperatuur van Cavagnac was boven de 30 graden.

De extreme omstandigheden deed ons even twijfelen om überhaupt de rit naar Cavagnac te maken. In het verleden is gebleken dat dit niet heel veel karper op de kant zal brengen. Echter was het in Europa overal even slecht dus met het mes tussen de tanden gingen we ervoor.

De extreme omstandigheden deed ons even twijfelen om überhaupt de rit naar Cavagnac te maken.

Als er dan niet veel karper op de kant komt dan maar gerse foto’s maken. Thanx Jack!

Aanvankelijk was het strijdplan om veel met de chod-rig te gaan vissen, alleen kwam dit idee niet veel verder dan de briefing op zaterdagmiddag… Er moest een ander plannetje komen. Een hele dikke bammer was dat ook alle zig spullen in de tas konden blijven, want ik had maar wat graag verschillende waterlagen bevist.

Blankbuster!

Het advies van Ross hebben wij zonder na te denken overgenomen, dit is immers zijn rig waarmee hij succesvol is op dit water. Waarom zou ik dat in twijfel trekken? Een KD rig van 25 tot 30 cm met een curvshank haak maat vijf en soepel onderlijn materiaal moest het gaan doen aankomende week. De lengte van de rig deed mijn wenkbrauwen fronsen, maar de superzachte bodem bij de lelies was de rede voor deze lange rig.

Snoeken kunnen niet echt tegen de hitte. We telden zeker 35 dooie snoeken en zelfs een metersnoek moest eraan geloven.

Op de aangewezen stekken werden de garlic robin red boilies van Pro Line te water gelaten. Eerst rustig aanvoeren en na een aanbeet kan de hoeveelheid opgeschroefd worden. De tweede dag van ons vistrip was gelijk succesvol, nou ja succesvol. De zes kilo schub zwom direct de lelies in… Op dat moment werd het ons duidelijk dat dit niet heel gemakkelijke sessie ging worden. Ik heb vroeger bij de ninja’s gezeten dus deze origami puzzel had ik na vijf minuten opgelost en kon ik het beestje onderwater onthaken.

De tweede dag van ons vistrip was gelijk succesvol…

Op de eerste visdag was het gelijk kassa, de hoeveelheid voer kon opgeschroefd worden. Dit was tegelijkertijd onze ondergang, we hadden de stekken te veel aangevoerd en het viel helemaal dood. Gelukkig lag er woensdag een onweersbui op ons te wachten. Dit zou de sessie enigszins veranderen.

Eindelijk verkoeling!

Uiteindelijk hebben we vijf vissen kunnen vangen van niet noemenswaardige gewichten. De onweersbui had wel enige invloed op het water maar niet zoveel als wij hadden verwacht. In onze week zijn er ongeveer vijftien vissen gevangen. Gelukkig is er op elke stek wel wat gevangen.

Al met al een leerzame week, thanx Ross. I’ll be back!

De cijfers

Stekken – 9

De stekken zijn echt prima in orde. Van open, diep (3,5 meter) water tot ondiepe baaien waar de vis massaal in trekt, er is voor ieder wat wils. Je kunt zowel één- als twee-persoons stekken boeken die redelijk afgelegen liggen zonder dat je andere vissers ziet. Alle stekken uitgerust met prullenbak, reddingsboei en op de steiger-stekken een extra boot om uit de voeten te kunnen.

PATS ik geef de stekken van Cavagnac een dikke vette 9.

Service 9,5

Pfoe ja boys en girls, dit cijfer is echt dik en dik verdiend. Wat een professionaliteit op Cavagnac, petje af. Oké genoeg veren weggestopt, er wordt echt alles aan gedaan om je vis te laten vangen. Chapeau! Hier een 9,5.

Sanitair 7

Mocht er dan een verbeterpuntje zijn op dit prachtige water dan zou het sanitair zijn. Het voldoet prima en het is er altijd erg schoon. Ik snap ook best dat het haast niet te doen is om dit aan te pakken, want het zit in hetzelfde gebouw als de kantine en de keuken. Een heel nieuw gebouw neerzetten zou te veel van het goede zijn, maar zou zeker de kers op de taart zijn. Alsnog geef ik een 7.

Vangsten en bestand – 8

Tijdens ons verblijf hebben wij niet de parels kunnen vangen die we aanvankelijk hadden gehoopt te vangen. In het clubhuis en in het fotoalbum van Ross waren genoeg mooie vangsten te zien. Hierop moet ik dus ook mijn cijfer baseren, een 8.

Laten we hem overall afronden op een 8,5. Let wel op met boeken en wees er snel bij, want in het voor- en najaar is het water snel volgeboekt. Dit zijn de gunstigste periodes wanneer de meeste vis op de kant komt.
Hou je van service en wil je je PR verbreken, dan is dit het water waar je naartoe moet!

Jack & Remy


Wil je meer weten over Lac de Cavagnac of de andere wateren Fisherman Holidays? Check dan de website.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl