ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Carp & Backpack Adventures – Part 5 – Anders dan anders

Favoriet Favoriet
Carp & Backpack Adventures – Part 5 – Anders dan anders

Deze blog en bijbehorende video wijken eigenlijk af van wat jullie gewend zijn van mij en eigenlijk is de actieve titel ‘Carp & Backpack’ hier niet geheel op zijn plaats. Maar een geslaagd weekje vissen wil ik jullie nou ook weer niet onthouden! En wie weet hebben de betaalwatergangers onder ons hier wat aan want samen met 7 klanten ben ik namelijk afgereisd naar het Franse water Nautica.

Check de video en lees vervolgens verder voor het verhaal van deze trip!

Ergens in september kwam het idee vanuit een aantal klanten om gezamenlijk met een groep op pad te gaan. Mijn eerste reactie was: “dan moet dit wel laat in het jaar.” In de maanden september en oktober kan ik niet zomaar mijn winkel verlaten. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de week van 12 t/m 19 november met een kleine groep klanten naar Frankrijk af te reizen. Met een dergelijke grote groep is een openbaar water geen optie dus werd de zoektocht gestart naar een nog relatief onbekend en rustig betaalwater. Zo kwamen we uit op Nautica 2 (ook wel Le Furet genoemd), een water van 10 ha met een goed karperbestand.

Het water lag er mooi bij.

Hop, hop! Alle spullen in de auto en op naar het Zuiden!

Aankomst op Nautica

Na een goede 10 uur rijden vanaf Emmen (Drenthe) komen we ’s ochtends om 9.30 uur aan bij Nautica. Dat het in midden Frankrijk gemiddeld een aantal graden zachter is dan bij ons is goed te zien aan de natuur. Waar bij ons alle bomen al bijna kaal zijn is dat hier niet het geval, midden/eind november is daarom nog een perfect periode om naar Frankrijk te gaan. Toch was dit jaar volgens de eigenaar een uitzondering, normaal ligt de watertemperatuur rond deze tijd op een graad of 11, nu deze bleek nu slechts 7,5 graad te zijn. De koude oostenwind die wij wekenlang hebben gehad in ons land heeft hier de temperaturen ook veel lager gehouden dan normaal. Enigszins verrast door de lage watertemperatuur, steeg de moed weer toen de eigenaar ons vertelde dat er de laatste weken amper nog gevist is. Perfect!

Op de dag van aankomst vond er ook een uitzetting plaats, hier hadden we wat gemende gevoelens over. Zou dit de aanwezige vis op hol doen slaan? Wordt er nog wel ge aast de komende week direct na een uitzet? Ja zeker ! ’s Avonds werden de eerste vissen aan de overkant al gevangen.

bas-van-den-broek-blog-karper-4

De nieuwe aanwinsten kwamen al snel weer boven water.

Tegen de verwachtingen in

Het water is met een maximale diepte van 2 meter behoorlijk ondiep. Met de lage watertemperaturen hadden we verwacht dat een groot deel van het bestand aan de diepe zijde van het meer zou liggen. Na 24 uur kwamen we erachter dat vrijwel alle vissen op een diepte lag van 40 tot 70 centimeter lagen. Alle dikke vissen lagen naast elkaar op kniehoogte, vader en zoon Joeri en Helmut beviste deze stekken. Met z’n tweeën vingen ze zo’n 40 vissen tot 20 kilo. Waar de rest van het water blij was met een aanbeet kon het in deze hoek niet gek genoeg. Na een paar dagen kwam hier verandering in, halverwege de week wakker de wind aan naar west 5.

bas-van-den-broek-blog-karper-5

Mooie vader en zoon momenten voor Joeri en Helmut.

Deze wind stond vol in de ondiepe hoek te blazen en bracht duidelijk de vis in beweging. Enkele uren nadat de wind aantrok werden er verspreid over het water al enkele vissen gevangen. Een patroon dat de dagen erna niet meer veranderde, al bleef de ondiepe hoek verreweg de meeste aanbeten produceren.

Aasperiodes

Zeer opvallend waren de heftige maar korte aasperiodes. Het gebeurde geregeld dat er in 2 uur tijd over het hele water op elke stek 2 of 3 vissen werden gevangen, waarna het weer uren stil bleef. Door het voer aan te passen lukte het de meeste vissers uiteindelijk om ook tussen de aasperiodes zo nu en dan een visje bij te vangen. Een combinatie van kleine vismeel pellets en Actif8tor was de doorslag voor nét die extra vis.

bas-van-den-broek-blog-karper-3

Een rakker die zwichtte voor gesoakt haakaas.

Vaak kregen we in dit soort situaties slechts 1 piep, waarna de top lichtjes bewoog. De vis haakte zichzelf maar zwom vrijwel niet verder, voor ons een teken dat de Actif8tor de vis wel degelijk prikkelt om net dat haakaasje te pakken maar simpelweg te sloom is om flink te gaan azen. Bonus visjes sprokkelen: een heerlijke visserij die veel voldoening geeft.

Haakaas wat druipt van de attractoren: ik ben fan (en de karpers overigens ook).

Haakaas wat druipt van de attractoren: ik ben fan (en de karpers overigens ook).

Mooi vooruitzicht

Richting het einde van de week bleven de aanbeten in fases komen en uiteindelijk hebben we met z’n allen 84 vissen weten te vangen. Kortom, we kunnen terug kijken op een zeer geslaagde week. Volgend jaar gaan we wederom met een groep klanten naar Frankrijk. Een traditie is geboren.

De komende weken begin ik aan een verbouwing van de BFP Carp Store, de winkel wordt met ongeveer 70 m2 vergroot. Daarnaast wordt ook het assortiment verdubbeld. Kortom, vanaf het voorjaar is  het aanbod voor de karpervisser een stuk groter.

bas-van-den-broek-blog-karper-2

Op Tweede Kerstdag rij ik samen met een vismaat voor 1,5 week naar Zuid-Frankrijk voor een nieuwe uitdaging op openbaar water. Dit zien jullie weer verschijnen in een nieuwe blog!

Laat de lijnen niet vastvriezen 😉

Bas van den Broek

uk-trigger-pilaar-hofman-definitief

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl