Carp & Backpack Adventures – Part 7 – Een flitsende start

Favoriet Favoriet
Carp & Backpack Adventures – Part 7 – Een flitsende start

Voor mensen die actief zijn in de ‘karperbranche’ is het begin van het voorjaar altijd een drukke periode. Zo ook voor Bas van den Broek, want hij is de eigenaar van zowel BFP Baits als BFP Carp Store. Toch kwam er recent wat tijd vrij en dat betekende voor Bas maar één ding: vissen! Voor zijn blog Carp & Backpack Adventures maakte Bas onderstaande video en tevens beschrijft hij zijn (succesvolle) seizoensstart uitgebreid hieronder!


Friese meren

Bas aan het woord: Door een drukke beurs (Carp Zwolle) en de voorbereidingen hiervan had ik amper tijd om aan het begin van het jaar te vissen. Half maart keerde de rust een beetje terug en kwam er zowaar wat tijd vrij om de hengels weer eens op te tuigen. Dennis Willemsma belde mij in die periode op en vroeg of ik het zag zitten om een nacht met heem mee te vissen op het Friese water. “Tuurlijk kerel”, antwoordde ik en het eerstvolgende weekend stelde ik de navigatie in ergens richting de provincie Friesland.

" Half maart keerde de rust een beetje terug en kwam er zowaar wat tijd vrij om de hengels weer eens op te tuigen. "

Dennis had een aantal dagen lichtjes gevoerd, maar bij een watertemperatuur van slechts 8 graden hadden we niet al te veel hoop. Toch liep er om 00:30 uur een hengel af bij Dennis, maar de vis zwom zich al snel vast in een obstakel. Dennis en ik sprongen samen snel de boot in, maar tijdens het afzetten gleed ik weg en viel ik met mijn benen in het water. Met een paar graden onder nul voelde dit toch wel erg koud aan… Helaas was de vis verdwenen en kon er weer koers gezet worden richting de kant. Gedurende de rest van de nacht bleef het stil en konden we ’s ochtends onze gear inpakken zonder vis. Helaas een blank, maar het begin was er!

Ondanks de blank hebben Dennis en ik wél genoten! Dat is waar het vissen tenslotte om draait, toch? 😉

Eindelijk!

Het weer werd steeds aangenamer en de drang om naar de waterkant te gaan ook. Na enkele instant nachten op een lokaal en vooral druk bevist kanaal ving ik een mooie schub. Eindelijk, ik was van de spreekwoordelijke ‘nul’ af!  Toch had ik, vanwege de drukte, weinig interesse om hier door te gaan. Ik besloot daarom ook om twee dagen later instant een ander kanaal te gaan bevissen. In mijn ogen was dit een vergeten kanaal en ook van het bestand was weinig bekend. Ik besloot daarom ook om de proef op de som te nemen en er voor een instant nachtje neer te strijken. Tot mijn verbazing ving ik die nacht twee schubs van een leuk formaat! Zonder twijfel voerde ’s ochtends vroeg 500 gram boilies en het plan was om hier een gedegen voerplek te starten. Toen nog niet wetende wat dit te weeg zou brengen… 😉

Wat is het toch een heerlijk gevoel om van de ‘nul’ af te zijn!

Vanaf het moment dat ik ben gaan voeren heb ik hier geen enkele nacht meer geblankt! Elke nacht liepen er meerdere hengels af en meestal wist ik 2 à 3 vissen per nacht te verwelkomen in het net. Ik schroefde de voerhoeveelheden daarom op naar 2 kilo per dag. Dit klinkt misschien wat veel voor eind maart/begin april, maar het was nodig om de vis op de voerplek te houden. Soms had ik zelfs nog het idee dat er te weinig voer in ging. Met regelmaat krijg ik binnen het uur na aankomst namelijk al één of twee aanbeten.

Vanaf het moment dat ik ging voeren liep het storm en wist ik ’s nachts meerdere vissen te vangen!

In het filmpje bovenaan mijn blog is goed te zien hoe extreem sommige vissen het voer achterlieten in het net of de onthaakmat. Met open mond keek ik er na, want hoe het mogelijk was dat de vis al zo actief was met een watertemperatuur van 9,5 graad blijft mij een raadsel! Schranspartijen zijn het! Ik ben ervan overtuigd dat goed verteerbare boilies een grote rol hebben gespeeld in het aasgedrag, en dus ook de vangsten, van de laatste weken. Laten we hopen dat de komende weken daarom net zo goed gaan verlopen!

Ondanks de relatief koude watertemperatuur aasden de vissen volop.


Vangse en tot aan de waterkant! 

Bas van den Broek

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl