De 8 belangrijkste visveiligheidsfouten die nog te vaak worden gemaakt

Met onze beschubte vrienden gaan we het liefst zo voorzichtig mogelijk om. Toch zijn er altijd nog verbeterpunten op het gebied van visveiligheid en daarom check je in dit artikel de acht belangrijkste visveiligheidsfouten die (helaas) nog te vaak worden gemaakt!


Van je fouten kun je leren!

Er bestaat geen enkele karpervisser die alles heeft geleerd zonder eerst ??fouten’ te hebben gemaakt. Dit geldt voor zowel het knopen van een rig als voor het goed en visveilig omgaan met met de karper. Iedere karpervisser kan zich nog wel situaties indenken waarbij hij nu denkt: “Had ik die kennis van nu toen maar ergens kunnen lezen.”

Iedere karpervisser maakt wel eens fouten!

Het doel van dit artikel is dan ook om karpervissers te informeren en scherp te laten zijn op het voorkomen van de acht genoemde punten. Wanneer dit bewustzijn bij zoveel mogelijk karpervissers aanwezig is, dan zal de karper (en de visser) hier zeker van profiteren!

We moeten zo zuinig mogelijk omgaan met onze gevinde vrienden!

1: Wartel en lood komen niet los van het loodsysteem

Bizar hoe iets dat zo klein is, zulke enorme gevolgen kan hebben! Het toepassen van een juist formaat wartel is essentieel voor de werking van een loodsysteem. Het biedt de mogelijkheid om de onderlijn te kunnen lostrekken uit het loodsysteem en zo de veiligheid van de vis bij lijnbreuk te waarborgen.

Een piepklein warteltje kan enorme gevolgen hebben voor de vis!

Een verkeerd formaat wartel zal namelijk niet altijd loskomen uit de insert. Het gevolg daarvan zal zijn dat het loodsysteem (al dan niet inclusief leader en hoofdlijn) aan de bek van de vis blijft hangen. Je vraagt jezelf met dit gegeven toch direct af waarom de onderlijn nog wordt gemonteerd aan een leader met vaste wartel?

Dit soort dramatische taferelen willen we natuurlijk ten allen tijde voorkomen…

2: De voorslagknoop past niet door de loodmontage

Er zijn verschillende knopen te bedenken waarmee de hoofdlijn kan worden verbonden met een voorslag, leadcore- of kant en klare leader. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze knoop altijd een kleine oneffenheid in de lijn zal aanbrengen en dat niet ieder type knoop even gewenst is bij het gebruik met bepaalde loodsystemen. Steekt er namelijk een te groot stukje van het ??tag end’ uit, dan kan dit het hele loodsysteem belemmeren om van de lijn af te schuiven!

Zorg dat je altijd test of je voorslagknoop door de loodmontage heen past!

Het gevolg zal zijn dat bij lijnbreuk een vis moet zien te overleven met een onderlijn, leader, hoofdlijn en loodsysteem (met lood) aan de bek. Het is geen geheim dat onder het gewicht van het lood de haak door de bek kan gaan snijden. Veelal duurt dit tot het moment dat de haak er letterlijk uit valt of de lijn ergens in vast gestrikt raakt. Hierdoor krijgen we de zogenaamde ‘papegaaibekjes’.

Een te nauw tail rubber en een knoop met een te groot ??tag end’ belemmert de doorvoer van de voorslag knoop.

3: Een ??voor de situatie’ onveilig loodsysteem

De kans op lijnbreuk of het kapot schuren daarvan op bijvoorbeeld een mosselbank is niet overal even groot. Laten we eerlijk zijn: hoe vaak breekt onze hoofdlijn nu daadwerkelijk als we vissen op een open en obstakelvrij water? Zelden! Toch is het kunnen lossen van een loodsysteem na lijnbreuk wel iets om even bij stil te staan.

Met het gebruik van standaard loodsystemen nemen we feitelijk voor lief dat de vis bij lijnbreuk achterblijft met een stuk lijn of voorslag.

Daarom nogmaals de kritische noot: bij conventionele loodsystemen kunnen we nooit voorkomen dat een stuk hoofdlijn, al dan niet inclusief lood, leader of voorslag, bij lijnbreuk door de vis moet worden meegesleept. Feitelijk altijd, maar zeker op obstakelrijk water is dit een zeer onwenselijke situatie die maar al te vaak slecht afloopt…

Hierop gaat zelfs de sterkste lijn stuk!

Wanneer we ons van dit gevaar bewust zijn, is het makkelijker een keuze te maken voor een systeem waarmee wordt voorkomen dat de vis met het lood en een stuk lijn achterblijft.

Een visveilig loodsysteem

Sinds enkele jaren zijn er diverse visveilige loodsystemen op de markt verschenen. Denk hierbij aan de systemen van Pole Position en PB Products. Het unieke aan deze systemen is dat de rig NIET vastgeknoopt wordt aan de hoofdlijn. Hierdoor kan de karper de hoofdlijn, leader en het loodsysteem bij lijnbreuk ten allen tijde kwijtraken.

In deze video vertelt Pilaar je alles over visveilige loodsystemen!

Lijnbreuk kan iedereen weleens overkomen. We kunnen echter de negatieve gevolgen hiervan wel zoveel mogelijk inperken door gebruikt te maken van een visveilig systeem. Bij lijnbreuk met een standaard loodsysteem heeft de vis namelijk een serieus probleem. De rig, een leader een meters lijn kunnen dan niet gelost worden. In het geval van de systemen van Pole Position en PB Products zal de karper enkel met de rig achterblijven!

De loodsystemen van PB en Pole Postion behoren de meest visveilige op de markt!

4: Een karper bewaren in zuurstofarm water

Een karper bewaren in zuurstofarm water is iets dat we te allen tijde moeten voorkomen. Ondiep water en de toplaag van dieper water bevatten in de zomermaanden vaak weinig zuurstof. Ook kan het voorkomen dat de zachte bodem veel blubber of rottende watervegetatie bevat, waardoor er minder zuurstof is. Als laatste moeten we proberen te voorkomen dat de karper wordt gezakt tussen wier. Waterplanten hebben namelijk de eigenschap dat deze, anders dan overdag, ’s nachts juist zuurstof aan het water onttrekken.

Bewaar de vis altijd in een ruime zak of sling op een zuurstofrijke plek!

Besluit je toch dat je een bewaarzak nodig hebt, kies er dan bij voorkeur eentje die is voorzien van grote mazen. Dit omdat is aangetoond dat het voor een karper gemakkelijker is om water door de kieuwen te laten vloeien bij grotere mazen. Til je de vis uit het water, doe dit dan door de zak zo breed mogelijk vast te pakken. De vis zal namelijk na een bewaarperiode zonder enige twijfel behoorlijk tekeer gaan, waardoor er vinnen kunnen scheuren.

Denk altijd goed na bij het gebruik van een bewaarzak!

5: De karper tillen als de vinnen niet plat langs het lijf liggen

Controleer voordat je het schepnet, weegzak, sling of bewaarzak optilt altijd of de vinnen strak langs het lijf van de vis liggen. Wanneer dit niet het geval is kan een vin namelijk gemakkelijk breken. Een punt dat al veelvuldig is aangehaald, maar zoals altijd geldt ook hier: herhaling kan geen kwaad.

Let bij het optillen van de vis altijd op dat de vinnen strak langs het lijf liggen!

6: Niet iedere retainer sling is ook geschikt als weegzak

Het grote verschil tussen de retainer slings en de voor het wegen ontworpen weegzak is de vorm van de onder- en bovenkant. Een goede weegzak is wat maanvormig aan de onderkant en gemaakt van mesh, waardoor een karper in de sling niet zal gaan schuiven. Er zijn redelijk veel merken die een retainer sling in het assortiment hebben die ondiep is en waarvan de onderzijde te recht is om te kunnen voorkomen dat een vis er in kan schuiven.

Er zit een groot verschil tussen een retainer sling en een weegzak!

Wanneer dit type sling niet is voorzien van RVS ringen die over de draagriemen naar een centraal punt schuiven, dan bestaat er een kans dat de sling scheef zal gaan hangen. Een gewogen karper kan nu over het gladde nylon materiaal glijden. De staart kan onder het eigen gewicht van de vis worden dubbel gedrukt. Helaas is het al regelmatig voorgekomen dat het fout ging en de karper schade opliep, bijvoorbeeld gebroken vinstralen aan de staart.

Een voorbeeld van geschikte weegzak.

7: Een vis dragen in een opgerold schepnet

Om een vis gemakkelijk naar de onthaakmat te tillen, rollen sommige karpervissers het net op rond de armen van het schepnet. Wat daarbij onbewust vaak gebeurd is dat de leader of hoofdlijn daarbij ook wordt mee gerold. Het korte stukje lijn dat tussen de haak en de in het net gerolde hoofdlijn is overgebleven kan tijdens het tillen onder grote spanning komen te staan. Hierdoor kan dus ook de haak onder grote druk komen te staan! Het gevolg kan zijn dat de haak in de bek gaat snijden of in een ergste geval zelfs uit de bek wordt getrokken. Dit resulteert zonder meer in een lelijke en bovenal onnodige wond aan de kwetsbare bek van een vis!

Een perfecte toeter, zo zien we het graag!

Vermijd het dragen van een vis

Overigens is het tillen van een vis iets wat je sowieso zoveel mogelijk moet vermijden. Vaak gaan vissers bij het fotograferen en/of terugzetten van de vis lopen met hun vangst, waardoor het risico bestaat dat de vis uit je handen glipt.

Zorg dat je zo min mogelijk met de vis gaat lopen!

Als de vis begint te spartelen kan het (zeker bij een grote vis) zijn dat je hem even niet meer houdt en de vis op de grond valt. Dit kan natuurlijk onnodige schade opleveren en dat wil je niet! Vermijd het tillen dus zoveel mogelijk en zorg er zeker bij grotere vissen voor dat je hem samen optilt.

Een vis van boven de 20 (of zelfs 30!) kilo is niet eenvoudig te vervoeren. Doe dit dus zo min mogelijk en houd de vis bij voorkeur boven het water!

8: Met nylon tegen obstakels aan vissen

Met een nylon hoofdlijn te dicht tegen obstakels aan vissen is vragen om problemen. Met name wanneer er tientallen meters lijn uitstaan en de rig net voor een gezonken boom is geplaatst. Maar ook onderwater, op een stek waar het vol staat met stronken of andere obstakels.

Dril met je verstand en voorkom uitgescheurde bekken!

Vaak weten we wel dat de kans op verspelen nu groot is, maar doen we het toch! Laten we ons bewust blijven van het feit dat een karper door de hoeveelheid rek in de lijn minder gemakkelijk is te sturen en je dus niet of nauwelijks kunt voorkomen dat hij een obstakel inzwemt. De kans op vastzwemmen en verspelen is met nylon dan ook zeer reëel.

Vis op grote afstanden of tegen obstakels aan altijd met een gevlochten lijn!

Het is aan te raden om ten minste één, maar het liefst natuurlijk meerdere reservespoelen aan te schaffen en deze te voorzien van een gevlochten lijn en schuurvaste voorslag. Besluit je daarmee dat het relatief veilig is om tegen of nabij obstakels te vissen, dan ben je al een stuk veiliger en effectiever bezig. Denk hierbij ook nog even aan punt 2 en 3!

Een gevlochten lijn is zeker aan te raden bij obstakelvisserij!

Slotwoord

Het is te hopen dat dit artikel een bijdrage levert aan de bewustwording rondom het thema visveiligheid. Natuurlijk is het niet reëel om te de denken dat alle bovengenoemde punten altijd volledig kunnen worden uitgebannen.

Als we allemaal eens kritisch naar onze aanpak kijken, valt er nog altijd volop wint te behalen!

Als we echter allemaal eens kritisch naar onze eigen aanpak kijken, dan is er nog altijd volop winst te behalen. Het stukje bewustwording draagt bij aan het voorkomen van onnodige stress of schade aan de gevangen vis. De karper zal je dankbaar zijn!

Succes aan de waterkant en als je erop uit trekt: vis veilig of vis niet!

KWO Redactie

Bekijk ook