De kracht van laagjes – Darran Goulder

Favoriet Favoriet
De kracht van laagjes – Darran Goulder

In dit artikel duikt de Engelse Darran Goulder in een onderwerp dat je niet zo heel vaak voorbij ziet komen: de kracht en het belang van laagjes in je kleding! Darran weet als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste kleding aan te hebben. Zo kun je volop focussen op je visserij, en hoef je je niet druk te maken om de kou of de regen. Hoe Darran zichzelf warm en droog houdt lees je hieronder!


Darran aan het woord: Om op volle toeren van de wintervisserij te genieten is het belangrijk om je goed te kleden. Met de juiste kleding kun je het veel langer volhouden aan de waterkant en maak je dus meer kans om zo’n prachtige winterbuffel te vangen! Zonder de juiste kleding zul je een stuk minder comfortabel langs de waterkant zitten en daardoor hoogstwaarschijnlijk ook minder effectief vissen. Zo draait je wintersessie dus uit op een saaie en koude blank!

Met de juiste kleding zul je je sessie een stuk positiever ervaren!

Op Social Media en op beurzen krijgen we vaak de vraag: “wat zal ik onder mijn Fortix x Snugpak Jacket dragen? Ik heb meestal gewoon een paar hoodies aan.” Het is geen geheim dat het dragen van laagjes de sleutel is om warm te blijven. Echter, zoals dat met zoveel dingen gaat, is er een juiste en een onjuiste manier om dit te bereiken. Je favoriete t-shirt kun je bijvoorbeeld beter in de kast laten hangen, omdat katoen (geloof het of niet) vocht vasthoudt en je daardoor warmte zult verliezen. Ideaal voor de zomer, maar een absolute NO GO in de wintermaanden!

Met alleen een t-shirt ga je het niet redden in de winter. Zorg voor de juiste kleding!

Het laagjessysteem

Moderne kleding is ontworpen om gedragen te worden in een laagjessysteem. Ieder kledingstuk heeft een bepaalde functie, die er samen voor moeten zorgen dat je warm, comfortabel en droog blijft. Een laagjessyteem is eenvoudig aan te passen, waardoor je snel en gemakkelijk kunt wisselen als de situatie daarom vraagt! Denk bijvoorbeeld aan het eerste rondje dat je om het water loopt bij aankomst. Door het rondwandelen kun je makkelijk gaan transpireren, dus een verkeerde basislaag kan als gevolg hebben dat je de rest van de trip klam van het zweet moet doorbrengen.

Het dragen van de juiste kleding in verschillende laagjes is de sleutel tot een warm en comfortabel verblijf langs de waterkant!

De mogelijkheid om je buitenste laag (je jas) uit te trekken om even je shelter op te zetten en je hengels uit te gooien kan voorkomen dat je gaat zweten. Echter moet je er wel altijd voor zorgen dat je niet teveel uit trekt, want als je het eenmaal koud hebt dan is het lastig om het weer warm te krijgen!

Als je het eenmaal koud hebt is het lastig om het weer warm te krijgen!

Verschillende lagen

Ik zal de verschillende kledinglagen hieronder toelichten. Deze kledinglagen kunnen samen gebruik worden om het ultieme comfort te geven bij jouw visserij!

De basislaag

De basislaag is het kledingstuk dat het dichtste bij je huid wordt gedragen. Dit houdt in dat dit kledingstuk het meeste zweet zal absorberen. Het hoofddoel van de basislaag is om je droog te houden, door het zweet weg te trekken van je huid en ademruimte te geven. De basislaag moet goed passen en uiteraard ook isolatie garanderen. Katoen is het minst geschikte materiaal voor de basislaag. Je kunt beter voor een bepaald soort polyester of wol kiezen. Polyester is niet alleen relatief goedkoop, het jeukt ook minder, is duurzamer en droogt sneller.

Een goede basislaag is de eerste stap naar een comfortabele vistrip!

De basislaag moet de omstandigheden dichtbij je huid op de juiste manier onderhouden. Een basislaag met een hoge nek en een rits is daarbij zeer geschikt, omdat je de rits eenvoudig open kunt ritsen als je het warm krijgt en weer dicht kunt ritsen als je minder actief wordt.

De middenlaag

Het doel van de middenlaag is om warmte vast te houden die tussen de basislaag en de middenlaag in zit. Middenlagen zijn vaak gemaakt van wol of van fleece materiaal. Deze laag moet niet zo strak zitten als de basislaag, omdat er lucht tussen de twee lagen moet blijven waar de warmte kan blijven hangen. Aan de andere kant moet de stof ook ademend zijn, zodat het niet klam wordt van het zweet. Bij de middenlaag is een rits over de gehele lengte een eenvoudige manier om de warmte te reguleren. Een capuchon is ook een goede optie, omdat dit voor flink wat extra warmte kan zorgen zonder extra gewicht aan je kledingstuk toe te voegen!

Het doel van de middenlaag is om warmte vast te houden.

De insulatielaag

Een tweede, dikkere middenlaag is de insulatielaag. Deze laag is vaak van een synthetische stof of van dons. Vaak noemen we deze laag de ‘jacket’ oftewel jas. Voor deze laag is een synthetische vulling het beste, omdat dons je niet warm houdt als het nat is. Verder moet je jas niet te zwaar of te groot zijn. Het moet goed passen over de ‘gewone’ middenlaag maar ook onder de buitenste laag, zodat je er nog iets bij aan kunt trekken. Ademend en winddicht zijn beide belangrijk om de kou buiten te houden en de warmte vast te houden. In situaties van droog weer kan je insulatielaag ook je buitenste laag zijn.

Bij droge omstandigheden kan de extra geinsuleerde middenlaag ook als buitenlaag fungeren!

Buitenste laag

De buitenste laag is je regenjas. Dit is de laag die je moet beschermen tegen alle weersomstandigheden die je buiten kunt ervaren, maar tegelijkertijd niet de rest van je systeem moet verknallen. Een ademende jas is hierbij een must! De buitenste laag kun je in principe in je tas houden, tot je voor langere tijd buiten (in de regen) moet staan. Als je insulatielaag de eigenschappen van een DWR heeft (‘durable water repellency’, oftewel duurzame waterafstotendheid) kan de buitenste laag zelfs overbodig zijn.

Het belang van laagjes mag volgens Darran niet onderschat worden!

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de juiste laagjes aan te trekken. Uiteraard kun je alle laagjes aanpassen naar eigen wens en vooral ook naar de situatie waar jij je in bevind. Het belangrijkste is dat je altijd de juiste kleding draagt in de juiste volgorde, en dat je voorbereid bent op eventuele weersveranderingen (zoals een onverwachte regenbui op een droge dag). Hierdoor zul je uiteindelijk meer plezier aan de waterkant beleven en dat helpt natuurlijk bij het bereiken van je doel: het vangen van een fraaie karper!

Zorg dat je voorbereid bent op eventuele weersveranderingen!

Wetting out

Het verschijnsel ‘wetting out’ komt voor wanneer water verdampt en condenseert binnen je waterdichte laag. Hierdoor wordt je dus van binnen uit nat. Hoe natter je waterdichte laag wordt, hoe meer water er condenseert. Hierdoor kan ook je middenlaag flink nat worden! In koudere omstandigheden kun je het nu fiks koud krijgen. Bij zware omstandigheden met veel wind en zeer lage temperaturen loop je zelfs risico om onderkoeld te raken!

Goede kleding kan het ‘wetting out’ verschijnsel voorkomen!

Tips om je warm te houden

Naast de tips die in de bovenstaande tekst staan, heb ik nog rijtje voor jullie opgesomd:

  1. Zorg voor een goede vochtafvoer in je basislaag, bijvoorbeeld met de Fortis Elements Base Layer. Dit voorkomt dat je gaat zweten en het koud krijgt!
  2. Kies in nattige omstandigheden liever voor synthetische insulatie in plaats van dons-isolatie. Als bijvoorbeeld de Softie® Premier van Fortis nat wordt, behoudt het wel zijn eigenschap om je warm te houden.
  3. Zorg ervoor dat je goed drinkt, het liefste warme dranken zoals thee. Dit helpt om je lichaam van binnen uit warm te houden.
  4. Neem extra basis- en middenlaag kleding mee. De perfecte aanvulling op de SJ3, de FJ6 of de SJ9 zijn de Fortis x Snugpak Salopettes.
  5. Raak niet oververhit! Gebruik ritsen om je temperatuur te regelen en een comfortabele temperatuur te behouden.

Drink aan de waterkant een warme kop thee om jezelf op temperatuur te houden!

Elements Layering System

Het Elements Layering System van Fortis stelt je in staat om je kleding snel aan te passen bij veranderende weersomstandigheden. Het reguleert je temperatuur in periodes van weinig of juist van veel activiteit, en zorgt ervoor dat het vocht snel van je lichaam wordt onttrokken. Hierdoor voorkom je dat je het koud krijgt en daardoor oncomfortabel aan de waterkant verblijft.

Met de Elements range van Fortis voorkom je dat je het koud krijgt aan de waterkant!

De Elements range is van hoge kwaliteit en heeft als hoofddoel om jou in iedere situatie van comfort te voorzien. Met name in de koudere maanden is het extreem belangrijk om de juiste kleding te hebben, en Fortis helpt je hierbij! Blijf beschermd en focus op het vissen in plaats van op de kou. Bekijk hieronder de verschillende kledingstukken uit de Elements range.

Het hoofddoel is om jou in iedere situatie van comfort te voorzien.

Elements Half Zip Top

De Elements Half Zip Top geeft je ultieme insulatie en is de perfecte basislaag om te combineren met de Fortis x Snugpak Jackets. Deze laag kan direct op de huid gedragen worden en garandeert maximale bewegingsvrijheid en comfort. De duimgaten voorkomen dat je mouwen omhoog kruipen en bij je nek zit een rits voor extra ventilatie. Adviesprijs: €64,99.-

Hou de kern van je lichaam warm met de Half Zip Top van Fortis!

Elements Thermal Base Layer Bottom

De Elements Bottom is de perfecte aanvulling op de Half Zip Top. Ook dit kledingstuk kan direct op de huid gedragen worden en garandeert maximale bewegingsvrijheid. Het elastiek bij je middel en bij je enkels helpt het kledingstuk goed op zijn plaats te houden. Adviesprijs: €47,99.-

Met deze thermobroek krijg je het niet snel meer koud!

Elements Tech Fleece

De Tech Fleece is de ultieme middenlaag. Dit kledingstuk is ontworpen om maximale bescherming en comfort te garanderen, wat de weersomstandigheden ook zijn! Dit vest kan helemaal open geritst worden, waardoor je eenvoudig wat warmte kwijt kunt raken. Dit vest kan perfect gedragen worden over de Half Zip Top en onder een Fortis x Snugpak Jacket. Zo creëer je de perfecte combinatie! De elastieke zoom en mouwen voorkomen dat er warmte kan ontsnappen, en daarnaast is het vest voorzien van twee zakken met rits. Adviesprijs: €89,99.-

Dit vest bevat alle eigenschappen voor een comfortabel verblijf langs de waterkant!

Thermal Socks

De ultieme thermosokken! De thermal socks houden de kou buiten en voorzien je van maximale warmte en comfort. Deze sokken zorgen ervoor dat eventueel zweet snel wordt afgevoerd, drogen snel en zijn extra stevig. Focus op de vissen, en niet meer op je koude voeten! Adviesprijs: €17,99.-

Focus op de vissen, en niet meer op je koude voeten!

Coolmax Socks

De Coolmax socks zijn van heerlijk zachte kussens voorzien om maximaal comfort te garanderen. De sokken zijn ademend, voeren zweet snel af, drogen snel en zijn extra stevig. Adviesprijs: €13,99.-

Het is essentieel om je voeten warm te houden bij het vissen!

Darran Goulder

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl