De natuurlijke aanpak van James Hutton – Deel 1 – Locatie en aas

Het voorjaar is een fantastische tijd om je aan het water te bevinden. De karpers laten zich vaker zien en al het groen begint weer in bloei te staan door de stijgende temperaturen. Wel kan het lastig zijn en de juiste aanpak kiezen en vaak is die alles bepalend om succesvol te zijn.

De mannen van CC Moore ging lang bij James Hutton om te kijken hoe hij de dingen precies aanpakt in het voorjaar. Lees hieronder over zijn succesvolle aanpak!

Benieuw naar de ingrediënten die James gebruikt voor zijn mix? Lees dan verder!

Het CC Moore aan het woord: Bij aankomst aan het water worden we ontvangen door James die de koffie al klaar heeft! We nemen plaats op zijn stek en hebben het over zijn aanpak in het voorjaar, die compleet anders is dan die van andere vissers!

Aankomst

James aan het woord: Ik kwam gisteren rond drie uur in de middag aan op het water. Wetende dat de beste tijd voor een aanbeet tussen twaalf en twee uur was, had ik geen haast om de spullen op te zetten. Ik besloot om op zoek te gaan naar de vis in plaats van een stek te nemen die me in het verleden al vis heeft opgeleverd. Het water is ongeveer vier hectare groot, dus een rondje lopen neemt niet zoveel tijd in beslag. Daarnaast heb je op bijna iedere stek een volledig beeld van het water!

Ga met een loodje op zoek naar potentiële stekken die vrij van wier en obstakels zijn.

De dieptes variëren van twee meter tot meer dan zes meter. Met het zonnige weer leek het mij onwaarschijnlijk dat ze zich in het diepe water bevonden. Bij mijn tweede rondje zag ik een vis springen in het midden van het water. Dit was genoeg om in sneltempo de spullen op de stek te brengen. Het was een stek die ik al bevist had en dus vrij goed kende.

Locatie

Zoals bij iedere visserij, in ieder jaargetij, is locatie het belangrijkste. Maar… als je geen enkel teken van vis spot, waar baseer je het dan op?

Het voorjaar is een interessant seizoen puur omdat de vis dan heel actief is. Dit komt doordat ze heel de winter veel hebben stilgelegen en veel parasieten op hun huid hebben. De enige manier om van die vervelende parasieten af te komen is door uit het water te springen. Ook gaan ze met hun lijf langs dingen op de bodem schuren zoals takken, een grote steen of kleiplaten om zich van de parasieten te ontdoen. Dit wetende zijn dit de belangrijkste zaken om naar uit te kijken: springende vis. Kies niet een willekeurige stek omdat je graag wil vissen, maar wees geduldig en laat de vis zijn schuilplaats zelf prijsgeven.

James klimt graag in een boom om karpers te kunnen spotten!

Als je geen vis ziet springen, ga dan zeker een kijkje nemen bij obstakels als het water deze heeft. Dingen als overhangende bomen, rietkragen en dergelijke zijn plekken waar de karper graag tegen gaat schuren om zich te ontdoen van parasieten. Dit is altijd mijn tweede keuze. Spot ik hier ook geen vis, dan is het altijd een goed idee om een centraal gelegen stek te kiezen, zodat je een goed overzicht hebt over het water. Het laatste wat ik je kan aanbevelen is dat je de ondiepe zones niet moet vergeten. Dit aangezien de karper zich hier al snel bevind wanneer de zon schijnt. Zelfs al vis je overdag in het ondiepe en begeef je je ??s nachts weer naar het diepe (open) water, is dat zeker de moeite waard!

Het laatste wat ik je kan aanbevelen is dat je de ondiepe zones niet moet vergeten.

Actief spotten om de vis in de zone te krijgen (en of te houden).

Aaskeuze

Dus nu je besloten hebt waar je gaat vissen, viel ons wel op dat je haakaas en voer zeer anders is dan wat anderen gebruiken. Wat is je gedachtegang hierachter?

Ik hou er van om mijn visserij anders aan te pakken dan anderen en al zeker in het voorjaar. Ik heb ondervonden dat wanneer je aanpak goed is je er de vruchten van plukt en aardig wat vis kan vangen! Zodra de koudere maanden beginnen kiezen mensen vaak voor fel gekleurd haakaas, ook ik. Maar zodra het voorjaar er is (begin maart) verandert mijn aanpak volledig. Veel andere vissers blijven tot de zomer met die felle haakaasjes vissen. Maar zodra de sneeuw smelt en alles in bloei staat start ik met mijn natuurlijke aanpak!

Ik hou er van om mijn visserij anders aan te pakken dan anderen en al zeker in het voorjaar.

Frozen bloodworm van CC Moore, één van de belangrijkste ingrediënten van de natuurlijke mix.

Voermix

Mijn voermix is compleet anders dan die van anderen. Mijn mix bestaat uit een paar dingen van CC Moore: frozen bloodworm, frozen water snails, squid bag mix, squid pellets en insect protien meal, samen gemengd met wat liquid bloodworm compound. De reden dat ik dit gebruik in plaats van de standaard boilie/partikel mixen is puur door het feit dat ik ervan ben overtuigd dat de karper actief op zoek gaat naar natuurlijk voedsel in deze tijd van het jaar, daarom zijn zigs zo effectief.

Squid bag mix.
Liquid bloodworm compound.
Frozen water snails.
Squid pellets.

Mijn voermix is compleet anders dan die van anderen.

De mix is super attractief en lost veel natuurlijke aminozuren in de waterlagen. Mijn keuze van haakaas is al helemaal anders dan de norm, in feite is het een bal frozen bloodworm tot een balletje geperst in wat armamesh. Dit zorgt ervoor dat alles heel subtiel is en er geen alarmsignalen afgaan bij de karper. Hier bedoel ik mee dat er geen fel haakaas of iets onnatuurlijks is wat ze doet wantrouwen waardoor ze moeilijker te vangen zijn. Ik voorzie ook één hengel met een bloodworm wafter, deze zijn al gesoaked in bloodworm liquid en zijn flauw roze van kleur.

Door de consistentie kan er gemakkelijk een voerbal van de mix gemaakt worden.

In deel twee vertel ik jullie meer over mijn aanpak!

James Hutton


In deel twee tweede wordt het gebruik van slappe lijnen besproken, maar ook de rig die James graag in zet! Verder wordt er tijdens het “aasmoment” een mooie spiegel gevangen. Volgende week verschijnt deel 2, dus stay tuned!

Bekijk ook