ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

De week van de teek – Hoe voorkom je een tekenbeet?

Favoriet Favoriet
De week van de teek – Hoe voorkom je een tekenbeet?

Van 22 juni tot en met 26 juni 2020 vindt de week van de teek plaats. Als karpervisser bevinden we ons veel in het groen en daarom is het van belang om te weten hoe je een tekenbeet kan voorkomen. Lees in dit artikel dus alles over “de teek”!


Hoe herken je een teek?

Deze rakkers lijken op kleine, platte spinnetjes. Ze zijn niet groot, slechts één tot drie millimeter, en daardoor zal je ze niet snel opmerken. Teken voeden zich met het bloed van ??gastheren’. Dat kunnen zijn: zoogdieren, vogels en reptielen, maar ook mensen! Door het opzuigen van jouw bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje.

Een teek herken je aan een plat en zwart puntje dat vast op de huid zit. Vaak geeft een teek ook een jeukend gevoeld, maar dit merk je niet altijd op…

Waar kan je teken verwachten?

Teken houden zich vooral op in hoog gras en struikgewas. Tevens kun je deze bloedzuigende beestjes verwachten in bossen. Onderzoeken van het RIVM en Wageningen Universiteit laten zien dat teken in heel Nederland voorkomen. Zowel in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, maar ook in parken en tuinen.

Teken houden zich vooral op in hoog gras en struikgewas.

Let vooral op bij stekken die zich bevinden tussen hoog gras en/of struikgewas (Foto: Yves Duevaert).

De hongerige teken klimmen langs de stengels van grassen, planten en struiken omhoog totdat ze op een hoogte zitten waarbij ze eenvoudig op een passerende gastheer kunnen overstappen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de eigen tuin, maar uiteraard lopen wij karpervissers een veel hoger risico dan de gemiddelde Nederlander!

Als karpervisser loop je in de natuur meer risico op een tekenbeet…

De teken worden actief bij temperaturen vanaf 5 tot 10 graden. Tekenbeten komen dan ook voor vanaf maart t/m oktober met als hoogtepunt de maanden die nu voor de ons liggen: juni, juli en augustus!

Wil je weten waar de meeste teken voorkomen? Klik dan hier!

Wat doet een teek?

Teken zetten zich vast aan de huid van mensen of dieren en voeden zich dus met bloed. De beet is meestal pijnloos, hierdoor kunnen ze uren of zelfs dagen op de huid zitten voordat ze opgemerkt worden. In het overgrote geval zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen omdat ze drager kunnen zijn van de Borrelia bacterie. Die bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. In de Benelux is gemiddeld twintig procent van de teken besmet met de Borrelia bacterie.

Een teek zuigt zich vol met bloed en kan daardoor een bacterie achterlaten.

Wat is een Borrelia bacterie, ofwel de ziekte van Lyme?

Het antwoord is: een ziekte die je écht niet wilt oplopen! De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt en uitsluitend door een tekenbeet in het lichaam terecht kan komen. Na ongeveer drie dagen tot twee maanden (na de beet) kan er een rode ring of blauwachtige vlek op de huid ontstaan.

Let op: dit gebeurt niet altijd. Ook zonder het verschijnen van de rode ring of vlek kun je de ziekte van Lyme hebben opgelopen.

Oeps, tijd voor een bezoekje aan de huisarts!

Symptomen en gevolgen

Aanwijzingen die kunnen duiden op de ziekte van Lyme:

  • Rode vlekken
  • Kringen rondom de tekenbeet
  • Griepverschijnselen, met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn

In een later stadium is er kans op:

  • Verlamming van gezichtsspieren
  • Hevige pijnen aan armen of benen
  • Gezichtsvermogen wordt geraakt (dubbelzien of minder scherp)
  • Krachtverlies in de benen
  • Pijnlijke of gezwollen gewrichten
  • Een neiging tot flauwvallen
  • Hartklachten

Let op: met antibiotica is de ziekte van Lyme meestal goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe efficiënter de ziekte behandeld kan worden.

Denk je een tekenbeet te hebben? Kijk dan naar de symptomen en ga langs bij de huisarts!

Martin Post liep over de ziekte van Lyme

Martin aan het woord: “Ik heb helaas aan den lijve ondervonden hoe heftig de ziekte van Lyme kan zijn. Weken na een tekenbeet kreeg ik stevige hoofdpijnen, concentratieverlies en wekenlang was ik erg moe. Ondanks een dikke antibiotica kuur heb ik er maanden mee gelopen. Ik was altijd in de veronderstelling dat een rode kring een infectie betekent, maar die rode kring heb ik nooit gehad. Het kan dus geen kwaad om je eens per jaar preventief te laten testen op de ziekte van Lyme!”

Een tip van Martin: test je eens per jaar preventief op de ziekte van Lyme.

Wat moet je doen als je bent gebeten door een teek?

Het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Neem een pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Probeer de teek zo dicht mogelijk tegen je huid beet te pakken en dus niet op het ??lichaam’ van de teek. Als je een goede grip hebt trek je hem er langzaam uit (zonder te draaien). Vervolgens ontsmet je het wondje met alcohol of jodium.

De bovenstaande afbeelding geeft weer hoe een teek verwijderd moet worden (foto: RIVM).

Het is belangrijk om de huid rondom de tekenbeet in de gaten te houden. Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en wees alert griepverschijnselen zoals hoofdpijn, koorts en pijn in de gewrichten. Als je deze klachten hebt: wees niet koppig en ga naar de huisarts!

Het is belangrijk om de huid rondom de tekenbeet in de gaten te houden.

Voorkomen is beter dan genezen!

Dus karpervissers, probeer (als het enigszins mogelijk is) te vermijden dat je door hoog gras of door struikgewas banjert. Blijf zoveel mogelijk op de paden en bedek je lichaam waar mogelijk. Daarnaast is het wijs om contact met overhangende planten en bomen te vermijden.

Vermijd zo veel als mogelijk het hoge gras.

Andere tips: draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek waarvan je de pijpen in je sokken steekt (niet echt sexy, maar wel effectief)! Wil je nóg meer bescherming? Smeer je huid dan in met een insectenwerend middel waar DEET in zit.

In onze eigen webshop vind je een groot assortiment aan ‘teken-proof’ kleding 😉

KWO Redactie


Uiteraard weerhoudt een teek ons niet om te gaan vissen, maar let wel extra op en voorkom een tekenbeet!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl