De zomer voorbij – Remco Akkermans

Favoriet Favoriet
De zomer voorbij – Remco Akkermans

In deze blog kijkt Remco Akkermans terug op een geslaagde zomerperiode. Onder andere het vissen met Willem Kwinten, het KSN Jeugdkamp en een toffe viswedstrijd maakte zijn zomer tot een succes. Tot slot vertelt Remco ons over zijn eerste najaarssessie, met een live run op video!


Remco aan het woord: Het najaar is begonnen. De bladeren vallen van de bomen en de temperatuur begint langzaam te zakken. Het is dus tijd om nog één keer te knallen! De vissen maken zich op voor de winter, dus voor ons is het nu tijd om aan de waterkant te zitten en nog één keer alles uit de kast te halen om ze te belagen.

Met het najaar in volle gang is het voor ons karpervissers tijd om nog één keer ons slag te slaan!

Een mooie zomer

Terugkijkend op de zomer merk ik dat deze vooral in het teken stond van gezelligheid en lekker vissen. Nachtjes vissen met mijn zoontje en een aantal maten met wie ik de laatste tijd weinig mee heb kunnen vissen, beleefde ik vooral als ‘lekker er tussenuit’. Gewoon lekker vissen, met als het meezat een leuk visje voor ons beiden. Afgelopen zomer was ook het nachtje vissen voor KWO met Willem Kwinten, voor het opnemen van mijn KWO Stories. Dit was een superleuke nacht!

Samen met Willem Kwinten beleefde Remco een hele leuke nacht!

Iets later dan gepland zaten Willem en ik aan de waterkant, maar toen we uiteindelijk zaten te vissen liep de eerste hengel al binnen het uur af. De sessie begon dus goed. Daarna hebben we de Stories opgenomen en de BBQ aangestoken. Net voor het donker worden liep mijn andere hengel weer af. We gingen dus vol vertrouwen de nacht in! Samen wisten we uiteindelijk zeven vissen te vangen, waardoor we ’s ochtends nog een aantal leuke vissen voor de camera konden showen.

Klik op de afbeelding om de KWO Stories van Remco te bekijken!

KSN Jeugdkamp

In september was het weer tijd voor het jaarlijkse jeugdkamp van De KSN op de Karperhoeve. We gingen er met een grote groep jeugdige vissers en vrijwilligers heen. Als we met een groot deel van de begeleiders op vrijdag aankomen is het flink werken om alle voorbereidingen op tijd klaar te hebben staan. De meeste deelnemers hebben er namelijk zoveel zin in dat ze ruim voor de afgesproken tijd aanwezig zijn! We kunnen daarom gelijk beginnen met het loten van de stekken.

Het zou een geslaagd weekend worden, met onder andere deze geweldige spiegel voor Ferry!

Als iedereen voor het donker gesetteld is gaan we vol vertrouwen de nacht in. Na de eerste nacht blijkt dat dit vertrouwen terecht was, want er worden al gelijk een aantal leuke vissen gevangen. Na de eerste nacht wordt het op zaterdag tijd voor de werpwedstrijd en een lekkere BBQ. Daarna wil iedereen weer snel naar de waterkant om de hengels uit te varen. De laatste nacht en ochtend verliepen zo goed, dat op bijna elke stek vis gevangen werd. Er werden zelfs een aantal PB’s verbroken, waardoor er flink wat emmers water leeg werden gegooid!

Xander wist zijn PB aan te scherpen!

Stijn Leemreize maakte een leuk filmpje van het evenement, check het filmpje hieronder!

Relaxtijd voor de begeleiders

Als de kids op zondagmiddag naar huis gaan, is het tijd voor de vrijwilligers om lekker even te relaxen. Onder het genot van een biertje praten we na, waarna het tijd wordt om zelf te gaan vissen. Om alle vrijwilligers die ook dit jaar weer de tijd en moeite hebben genomen om de kids te begeleiden te bedanken, hebben we geregeld dat zij zelf ook een nachtje kunnen blijven zitten. Jammer genoeg werd dit een taaie nacht. Op een steur op het kleine meer na bleef het bij iedereen stil. Als iedereen ’s ochtends aan het opruimen is en zelfs sommigen hun hengels al binnen hebben gedraaid, vertrekt mijn rechterhengel terwijl ik pal achter mijn stokken sta.

Terwijl sommigen hun hengels al hebben binnengedraaid, vertrekt mijn rechterhengel!

Snel pak ik mijn hengel op en ga ik in m’n eentje in de boot achter de vis aan. Door het vele wier dat er nog staat moet elke vis geland worden vanuit de boot, waardoor ik zo snel mogelijk boven de vis wil zitten. Als ik eenmaal boven de vis zit, blijkt hij al flink in het wier te zitten. Er volgt er een spannend gevecht om de vis tussen het wier uit te halen. Als ik de vis eenmaal in het net heb zitten vaar ik rustig naar de kant van het water, met het idee een mooie 20 ponder gevangen te hebben. Als ik hem optil om in de mat te leggen merk ik meteen dat deze vis iets groter is. Na het weegmoment mag ik op de foto met een mooie dertiger die mijn weekend nog mooier maakte dan het al was.

Het geslaagde weekend werd in stijl afgesloten!

Carpcup 2018

Na dit weekend werd het weer even stil voor mij qua vissen, totdat er begin oktober een karperwedstrijd gepland stond. Dit is een wedstrijd die ik ieder jaar organiseer voor mijn lokale hengelsportvereniging. Dit jaar kon ik gelukkig zelf ook mee vissen, samen met mijn maat Dennis. De wedstrijd begon (zoals altijd) niet vlekkeloos. Door de voetbal van mijn zoontje kon ik pas aanwezig zijn op het moment dat de wedstrijd al was begonnen. Dennis had een stek geloot die niet in onze top drie stond, maar omdat ik de stek nog ken van vroeger had ik er toch best wel wat vertrouwen in. Als ik aankom zit iedereen al te vissen en beginnen we dus met een achterstand. Ondanks de late start boeken we al snel succes: Dennis krijgt ’s middags uit het niets een aanbeet!

Met deze prachtige oude schub staan Remco en Dennis op het scorebord!

Na deze vis hebben we er gelijk meer vertrouwen in. Binnen een paar uur worden er op twee andere stekken ook twee vissen gevangen, waardoor we tweede staan als de avond valt. Deze wedstrijd werd vorig jaar op een heel ander gedeelte van het parcours gewonnen, waardoor wij gelijk het gevoel hadden dat we zeker nog één of twee vissen bij moesten vangen om überhaupt in de prijzen te vallen. Wat is het dan fijn om al rond 21:30 uur weer een hengel afloopt en ik op de foto mag met een mooie rijen, die ons op dat moment weer aan de leiding zette. Daarna werd het stil, maar gelukkig niet alleen bij ons. Terwijl wij dachten dat er nog wel een aantal vissen uit zouden komen, bleef het overal stil qua vangsten en konden wij uiteindelijk de winst binnenhalen!

Met deze mooie rijen wordt de wedstrijd uiteindelijk gewonnen!

De eerste najaarssessies

Na deze wedstrijd merkte ik dat mijn eigen drang om te vissen gelijk weer terug was. Er moest iets ingepland worden en al snel werden de plannen gesmeed. Uiteindelijk was het de bedoeling om twee stekken een aantal dagen aan te voeren en deze beide af te vissen in één sessie. Het idee was om op de ene stek de nacht te vissen en dan ’s ochtends, zodra het licht wordt, gelijk te verkassen. Ik koos voor deze tactiek omdat de tweede stek een dagviszone is waar ik tegen de obstakels aan vis. Uit veiligheidsoverweging voor de vis wilde ik liever niet ’s nachts tegen de obstakels aan vissen. Na een aantal dagen voeren was het zover. Ik nam plaats op de eerste stek en het wachten kon beginnen. Als het net donker is loopt de eerste hengel af en Dennis, die even langskwam voor een praatje, kon na een korte maar stevige dril het net onder een oud schubje steken.

Dankzij dit oude schubje ging Remco met vertrouwen de nacht in!

Voldaan zet ik het visje terug en leg ik de hengel weer terug op de vertrouwde stek. Daarna blijft het erg lang stil. Als de hengel rond 04:00 uur weer afloopt spring ik uit mijn tent en pak ik de hengel op. Ik merk gelijk dat dit niet om een karper gaat, maar om een zeelt. Even denk ik dat mijn kansen zijn vergeven op deze stek, maar als dezelfde hengel ruim een uur later weer afloopt kom ik in contact met een sterke vis.

Dankzij deze mooie spiegel was de sessie al geslaagd!

Dag kan niet meer stuk

Na de vangst van deze vis ga ik gelijk verkassen, want ik heb nog een aantal uren te gaan op de andere stek. Op deze stek is het een kwestie van strak achter de hengels zitten met de slip dicht, om zo de vis gelijk uit de obstakels te houden na een aanbeet. Het duurt even en het einde van de sessie komt steeds dichterbij, als de hengel bij de obstakels er als een speer vandoor gaat.

Een stevige dril volgt! Nadat ik de vis van de obstakels heb weggehaald, dril ik de vis rustig af. Bij het scheppen zie ik dat het om één van de betere projectspiegels gaat. Mijn dag kan niet meer stuk!

Net voor het opruimen kwam deze krachtpatser nog langs!

Als ik de vis terugzet is het ook meteen tijd om naar huis te gaan. De drang om terug te komen is echter groot, dus moet er weer een gaatje gevonden worden om terug te komen, al is het maar voor een paar uurtjes in de avond! Het najaar is nu echt begonnen. Hopelijk komen er nog een aantal mooie vissen uit de aankomende weken!

Remco Akkermans

Een geslepen visser, maar ook een dromer: Remco Akkermans. Deze Oosterhoutse ‘carpist’ heeft een hoog avonturiersgehalte want uitdagingen gaat hij niet uit de weg. In zowel binnen- als buitenland timmert hij hard aan de weg!