Drie tips om karpers te spotten (en te vangen) in het voorjaar!

Nu het voorjaar is aangebroken en er een extra lang paasweekend voor de deur staat zijn een paar extra tips altijd lekker meegenomen! Het voorjaar kan immers lastiger zijn dan je zou denken, maar met deze slimmigheden gaat het vast lukken om een vis te strikken.

Het voorjaar is een prachtige periode om erop uit te trekken! Foto: Robin Bulters

Eén ding is zeker: het vinden van de vissen is dé sleutel tot succes in het voorjaar. Heb je ze gevonden, dan zijn ze vaak ook wel te vangen. Hieronder lees je drie tips over het lokaliseren van de vis!

1. Zoek langs de oevers

Nu de natuur ‘ontwaakt’ is het tijd om veel (kilo)meters te maken om de vissen te zoeken. Een polariserende zonnebril mag daarbij natuurlijk niet ontbreken! Springende of draaiende vis, aasbellen, kolkjes en zelfs verkleuringen in het water zijn signalen dat er karper in de buurt kan zijn.

Veel fietsen en rondlopen op zoek naar tekenen van karper! Foto: Boudewijn Margadant

Stille, ondiepe kantplekken, ondiepe plateau’s en zijsloten zijn potentiële hotspots in het voorjaar.

2. ’s Nachts en ’s ochtends vroeg

Wat bijna niemand doet maar wel enorm leerzaam én dressuurdoorbrekend kan zijn is het lokaliseren van de vis midden in de nacht. In de donkere uren krijg je misschien wel de meeste tekenen van leven. Hoe vaak hoor je geen vissen springen als je op je stretcher ligt te chillen? Ook je wekker zetten en ’s ochtends bij het eerste licht op pad gaan kan effectief zijn. Als andere vissers nog op één oor liggen, moet jij met je verrekijker in de hand de oevers al afstruinen!

Het klinkt misschien gek, maar hou ook zeker ’s nachts je ogen open! Zeker met wat maanlicht kun je nog best een hoop zien.

3. Hit & Run

Niet op ieder water is het even eenvoudig om de vissen te lokaliseren. Het water kan bijvoorbeeld te diep zijn, of de vissen vertonen gewoon geen enkel teken van leven. Wat je in die situatie moet doen is vertrouwen op je instinct en het gewoon proberen!

mark-hofman-verkassen
Krijg je binnen een paar uur geen aanbeet op je stek? Dan is het waarschijnlijk slim om te verkassen naar de volgende stek!

Probeer te vissen op totaal verschillende plekken en kies ook voor stekken die er minder ‘carpy’ uit zien. Onder water kan het er immers heel anders uit zien! Via Google Earth kun je misschien al ondiepe platen spotten of zelfs obstakels onderwater.

Goed zoeken voordat je gaat vissen kan zeker lonen!

Vergeet niet: thuis vang je sowieso niets! 😉

Succes in het komende voorjaar!

KWO Redactie


Wil je meer lezen over het vinden en vangen van karpers in het voorjaar? Check dan dit artikel van Joachim Stelma, met bijdragen van onder andere Boudewijn Margadant en Mark Hofman!

Bekijk ook