Drie tips om meer karpers aan de oppervlakte te vangen!

Nu de temperaturen weer omhoog gaan, laten de karpers zich steeds vaker zien aan het oppervlak. Eenmaal je dit ziet, gaat het vissershart sneller kloppen en wil je als de wiederweerga een hengel halen met een stukje brood. Meer heb je niet nodig, althans… een beetje geluk is natuurlijk altijd welkom! Toch kan je de kans op een aanbeet flink vergroten, lees daarvoor de drie onderstaande tips.


Tip #1: Kweek vertrouwen

De eerste tip die we jullie geven, heeft met geduld te maken. Vaak kom je aan op een water, liggen de karpers al aan de oppervlakte en wil je zo snel mogelijk een broodkorst naar de happende bekjes gooien. Vaak gaat het hier mis… De vissen schrikken weg en ontwijken nu alles wat je nog maar bij ze in de buurt gooit.

Verjaag je daar één vis dan is de kans groot dat alle vissen in de buurt ook wegschrikken!

Het vertrouwen is dus verdwenen en dat is net hetgeen wat ervoor zorgt dat je meer karpers vangt. Indien het om één vis gaat, is dat een prima optie. Snel een verleidelijk korstje of brokje voor de bek leggen in de hoop dat die gaat happen. Bij meerdere vissen is dat een ander verhaal, daar reageren ze op elkaar. Verjaag je daar één vis dan is de kans groot dat alle vissen in de buurt ook wegschrikken.

Vaak liggen karpers in groepjes bij elkaar, probeer dan niet één maar meerdere aan het happen te krijgen!

In dit geval kun je beter vertrouwen kweken. Dat doe je door eerst wat korsten en/of brokken te voeren op verschillende stekken. Vervolgens wacht je tot je de karpers losgaan aan de oppervlakte. Zo nu en dan gooi je wat extra voer, MAAR niet te veel. Je wil namelijk dat er voedselnijd ontstaat. Is dat het geval? Dan kan jouw brokje of korstje te water, vaak duurt het dan niet lang of een karper slurpt deze vol vertrouwen weg. In sommige gevallen azen de andere vissen gewoon door en kan je in korte tijd meerdere karpers vangen.

Het moment dat die het korstje wil pakken, blijft spannend! Foto: Boudewijn Margadant

Tip #2: Boost jouw aas

De volgende tip is het boosten van jouw hondenbrokken. Van nature hebben deze brokken al geur- en smaakstoffen, maar het boosten ervan kan net dat beetje extra geven. Ieder water heeft zijn eigen voorkeuren wat betreft de flavour. Vang je veel op zoet aas, gebruik dan ook een zoete flavour. Test dat dus zeker uit!

Op sommige wateren komen de vissen al naar boven als ze alleen al horen dat je de brokken te water laat.

Deze extra boost kan ervoor zorgen dat de vissen uit meerdere waterlagen naar de oppervlakte komen om van het aas te proeven. Je bereikt hiermee een veel groter bestand. Op sommige wateren komen de vissen al naar boven als ze alleen al horen dat je de brokken te water laat.

Hondenbrokken, maar dan voor karpers. Het maakt ze gek, zeker gesoakt! Foto: Nick Beuvink

Niet alleen brokken kun je boosten, maar ook broodkorsten. Zo kun je sneetjes brood heel fijn maken die je in een bak gooit en vult met een laagje water, waarna je een flavour toevoegt. Laat dit even drogen (geldt ook voor de brokken) en daarna heb je een perfect voertje om de karpers aan de oppervlakte te verleiden.

Op deze manier heeft Rik al een aantal mooie vissen over het netkoord weten te krijgen.

Tip #3: Val niet op

Karper zijn heel schuw, ga hier dus slim mee om. Een derde tip is daarom: probeer zo veel als mogelijk te camoufleren, niet alleen jezelf maar ook het systeem. Dat je met een rood shirt aan de waterkant vissen afschrikt is voor velen niet onbekend, zelfs je schaduw kan al een boel verpesten… Daarnaast is het van belang dat je systeem niet tot nauwelijks opvalt in het water. Om te beginnen je lijn, deze loopt tot de laatste centimeter en wil je dus goed camoufleren. Tegenwoordig bieden diverse firma’s daar lijn voor aan die niet zinkt, maar blijft drijven. Het voordeel hiervan is dat het hierdoor minder opvalt en de karpers dit niet zullen voelen.

Deze Fuzz haken vallen veel minder op dan een normale haak, iets wat het verschil kan maken…

Heb je geen drijvende lijn, dan kun je de laatste meter voorzien van wat vaseline. Dit zorgt ervoor dat je lijn zal blijven drijven. Vervolgens komt dan een dobber of floater, hiervoor kan je ook een foreldobber gebruiken. Deze is goedkoop en heeft dezelfde werking als de meeste floaters.

Vaseline zorgt ervoor dat je lijn zal blijven drijven!

Zet deze vast tussen twee stoppers zodat je zelf de afstand kunt bepalen tot het aas. Deze dobbers zijn ook nog eens doorzichtig waardoor ze niet tot nauwelijks zullen opvallen. Het kan zelfs voorkomen dat een karper hier op gaat happen…

Welke brokken gebruik jij het liefst?

Tot slot heb je dan alleen nog de haak. Je kan ervoor kiezen om een klein maatje te nemen, maar deze zullen minder vlees pakken. Je kan er ook voor kiezen om deze haak te laten verdwijnen in een broodkorst of brok. Er zijn zelfs hondenbrokken op de markt (zie bovenstaande foto) met een “gleufje”, hier kun je de haak mooi in wegstoppen waardoor alleen de haakpunt te zien is. Hoe langer het aas in het water ligt, hoe zachter het wordt. Dit zal ervoor zorgen dat je karper sneller zal haken.

Succes deze zomer!

KWO Redactie


Bekijk ook zeker de laatste video van Ruben Pels over zijn oppervlaktevisserij, waar hij struinend achter de karpers aan gaat!


Word een betere visser door deze video’s ⤵️
Alles over wiervissen zie je in deze video
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Obstakelvissen in de Benelux met Willem Kwinten


Deze Pilaar & Hofman films MOET je gezien hebben ⤵️
‘Wintersporten’ met Pilaar & Hofman in Slovenië
Het bizarre Franse avontuur in de ‘Vlot Experience’
P&H in de Studio over aas, rigs, riviervissen en betaalwater

Bekijk ook