Drie tips om PVA succesvol in te zetten bij koud water!

PVA is een product dat voor veel karpervissers onmisbaar is geworden. Het is in diverse soorten en maten te vinden: Funnel Web, Solid Bags, tape en meer. Maar weet je ook hoe je dit effectief kan inzetten in het voorjaar? In dit artikel geven we drie tips!


Onlangs verscheen er een KWO How To video waarin Thijs Last meerdere tips gaf om PVA succesvol in te zetten bij een koude watertemperatuur. Zeker in het begin van het voorjaar is daar nog sprake van! In deze update geven we kort drie tips, uit de video van Thijs, die jou helpen bij het succesvol inzetten van dit oplosbare goedje!

De favoriete PVA items van Thijs Last.

Tip #1: Minimaliseer de ‘oplostijd’

In het startende voorjaar is het watertemperatuur nog steeds erg laag, wat weer invloed heeft op de ‘oplostijd’ van PVA. Zo heeft Thijs Last ondervonden dat dit erg lang kan zijn, bij een Funnel Web soms wel 20 tot 30 minuten. Toch is er een “trucje” om de ‘oplostijd’ korter te maken, namelijk door het aas in de Funnel Web harder aan te drukken. Op de manier lost het een stuk sneller op. Dit is gebleken uit diverste testjes van Thijs en z’n vismaten.

Minimaliseer de ‘oplostijd’ met dit handige tructje!

Tip #2: Het ‘éénhaps-PVA-zakje’

Dit PVA zakje is van klein formaat, waardoor je er gemakkelijk mee kunt werpen. Een ander bijkomende voordeel is dat ze ook snel oplossen, ideaal bij een koude watertemperatuur. Als tip geeft Thijs mee om thuis alvast een paar van deze zakjes klaar te maken. Eenmaal aan de waterkant kun je de hengels snel uitwerpen en weet je dat de haak schoon op de bodem ligt. Het andere voordeel is dat je in korte tijd meerdere stekken kunt bevissen en je laat daarnaast maar een minimale hoeveelheid voer op een stek achter.

Door een gaatje te maken in het PVA kun je gemakkelijk de rig erdoorheen trekken.

Tip #3: Het gebruik van PVA foampjes

Wil je dat de haak vrij van rotzooi op de bodem ligt dan zijn PVA foampjes daar dé perfecte oplossing voor, maar ook deze hebben een ‘oplostijd’. Wanneer je het foampje dubbel om de haak heen vouwt, dan lost deze minder snel op. Hiervoor geeft Thijs als tip om het foampje in twee stukjes te snijden, deze aan te likken en vervolgens rustig om de haak drukken. Hierdoor blijft er meer lucht in zitten en dat zorgt er weer voor dat het foampje sneller oplost.

De PVA foampjes zijn multi-inzetbaar.

Succes het komende voorjaar!

KWO Redactie


Bekijk ook