Drie tips van Thijs Last voor koude watertemperaturen!

Met de watertemperaturen die op dit moment nog schommelen tussen de vijf en de tien graden, ben je genoodzaakt om je tactieken flink aan te passen. Iemand die dat voortreffelijk doet met deze koude watertemperaturen, is Dreambaits consultant Thijs Last. In deze update heeft hij zijn wintertips voor jullie samengevat, doe er je voordeel mee!


Thijs Last aan het woord: Winterperiode: de karpers zijn op hun mooist en de rust aan de waterkant keert terug. Het is een periode die taai kan zijn. Echter wanneer je de juiste keuzes maakt kun je wel succesvol zijn!

Als ik één woord moet kiezen die deze visserij kan omschrijven is dat: intens.

Wanneer je de juiste keuzes maakt, is het zeker mogelijk om succesvol te zijn! De voldoening die dit geeft kan ik met geen pen beschrijven. Als ik één woord moet kiezen die deze visserij kan omschrijven is dat: intens.

thijs last wintervangst
De winter kan stroef zijn, maar er zijn ook prachtige resultaten te boeken!

Tip #1: Locatie en voorbereiding

Vissen waar de vis zit! Dit klinkt natuurlijk erg voor de hand liggend, echter in de praktijk is dit niet altijd even makkelijk. De karper verplaatst zich in de winter een stuk minder dan in de andere periodes van het jaar. Kies een water met een behoorlijk bestand. Wanneer je in de winter een warmere periode hebt, dan heeft dit op de ondiepere wateren meer invloed op het aasgedrag van de karper dan op de diepere wateren. Maak een bewuste keuze voor een diep of ondiep water, de laatste is over het algemeen makkelijker. 

thijs last winter schub
Thijs is een echte liefhebber van deze periode.

Check Google Maps voor de windrichting en kijk waar er luwte is. Indien er obstakels of beschutting zijn op het water, dan is de karper meestal niet ver weg en hebben die stekken mijn voorkeur. Zijn er geen ‘holdings’, ga dan op zoek naar variatie in de bodem, bijvoorbeeld een steil talud. Voor het in kaart brengen van het water en de dieptes is een peilhengel of een (voer)boot met dieptemeter natuurlijk erg handig. 

voerboot school vis drone
Met een voerboot, dieptemeter en drone kom je vaak tot heel wat interessante ontdekkingen in de winter. 😉

Beschik je over een goede dieptemeter dan kun je hier de vis ook mee opsporen. Hoe meer kennis je hebt over het water, hoe sneller je ze vindt . Ook met een dieptemeter moet je wel weten waar je moet zoeken. Wat het weer betreft gewoon gaan tenzij de luchtdruk akelig hoog is (hoger dan 1030). Alhoewel, thuis vang je ze sowieso niet. Om je kansen te vergroten is een goede voorbereiding wat mij betreft essentieel. Om je een idee te geven, het aantal uren wat ik vis staan in stil contrast met de voorbereiding.

thijs last social under fishing
Wintervissen: het heeft overduidelijk een enorme charme!

Tip #2: Voeren en tactiek

Instant vissen of voorvoeren? Voor mij is dit afhankelijk van het water wat ik bevis, het aantal vissers op dat moment en de hoeveelheid voer en tactiek die zij toepassen. Bevis ik een betaalwater, dan zal het meestal instant zijn. Bevis ik een openbaar water dan voer ik meestal voor. De reden hiervoor is dat het bestand op een betaalwater in de regel veel groter is en de lok-tactiek vaak beter werkt dan het aanvoeren van plekjes.

thijs last winterschub
“In de winter telt elke vis dubbel!”

Wanneer ik openbaar vis dan voer ik graag meerdere plekjes aan, dit kan op hetzelfde of verschillende wateren, drie dagen volstaat. Heeft de vis er zin in, dan duurt het vaak niet langer dan een uur voordat je een aanbeet krijgt. Heb je na een dik uur nog geen teken van leven gezien, dan verkas je na de volgende stek. Een mooie actieve visserij en op deze manier blijf je zelf ook lekker warm.

Overhangende takken zijn vaak hotspots in de winter!

Tip #3: Aaskeuze en haakaas

Wanneer ik instant ga vissen in de winter dan zal dit negen van de tien keer met een grondvoermix zijn. Hierbij een van mijn favoriete recepten; 1 kilo bag & stickmix, 1 kilo gemalen boilies, 500 gram gemalen hennep, 4 blikjes sweetcorn-pap, 1 blikje sweetcorn (heel), een handje 12 millimeters en 250 gram D-cell pellets welke ik 24-uur voorweek in 100 milliliter minamino+ gemengd met 50 milliliter water. 

dreambaits grondvoer
Grondvoer: één van de hoofdingrediënten van Thijs’ favoriete wintermix.

Het mooie van deze pellets is dat ze werken als een spons en zich helemaal volzuigen met deze liquid. Op deze manier blijven de pellets onderwater heel lang attractie afgeven. Ik heb bewust exact omschreven hoeveel ik gebruik van elk product. Indien je deze verhouding aanhoudt en alles goed mixt dan komt er geen enkele druppel water aan te pas en kun je dit van te voren thuis klaarmaken zodat alles goed in kan trekken en nog beter tot zijn recht komt. 

dreambaits thijs last mix grondvoer
Een attractief voertje dat de vis niet snel zal verzadigen.

Als ik de keuze maak om voor te voeren dan is dit meestal met 12 millimeters en halve 15 millimeters. Ik kies hiervoor omdat ik selectief wil voorvoeren, ik wil namelijk karpers bereiken en geen witvis. Hoe hoger je in de voedseltrap van de karper gaat zitten, hoe groter je bereik zal zijn. Echter hoe minder selectief je zal vissen en dat is nu juist de kracht van de boilie en daarom zo n uitstekend en selectief aas om efficiënt op karper te vissen.

kleine boilies
Thijs voert in de winter het liefst met 12 millimeter boilies.

Wat haakaas aangaat kan ik heel kort zijn. Mijn ervaring en zeker in de winter is hoe kleiner het haakaas, hoe sneller de acceptatie. Je kan dit proces nog wat versnellen door je haakaas te dippen in een soak of een liquid zoals minamino+. Zorg er wel voor dat je voor een liquid kiest die goed oplost bij een lage watertemperatuur anders komt hij niet tot zijn recht.

attractief thijs last dreambaits
Klein en attractief haakaas…
thijs last haakaas klein winter
…is Thijs’ vaste keuze in de wintermaanden.

Ik hoop jullie met dit artikel op weg te hebben geholpen met het vissen in de koudere periode van het jaar. Een ijskoude karper telt voor mij altijd dubbel. Het is echt een speciaal en intens gevoel. Ik zou zeggen: ervaar het zelf!

thijs last wintervangst
Vang ze!

Tot aan de waterkant!

Thijs Last


Meer informatie over Thijs’ ingezette producten kunnen jullie vinden op de website van Dreambaits!

Bekijk ook