Droomsessies in de Alpen – Fish of a Lifetime van Marijn Ham

Favoriet Favoriet
Droomsessies in de Alpen – Fish of a Lifetime van Marijn Ham

Een visavontuur naar Frankrijk klinkt altijd goed in de oren, zéker als er dikke biggen te vangen zijn… Marijn Ham heeft enkele jaren geleden twee sessies gevist waar flink wat mooie vissen werden gevangen, onder andere ook zijn ‘Fish of a Lifetime’. 


Marijn Ham vertelt: In deze versie van mijn ‘Fish of a Lifetime’ wil ik jullie terugnemen naar een sessie van mij en Bas in het najaar, enkele jaren geleden in het zuiden van Frankrijk. Nadat we ons hadden geïnstalleerd op het water waar we graag wilden vissen was het vrij hard werken om een vis te vangen, de visserij was taai en het duurde tot de derde dag dat ik de eerste vis wist te vangen op dit mooie water. Het was direct een zeer goede vis en met een dikke 20 kilo was de sessie voor mij mooi begonnen.

De eerste van de sessie en gelijk 20 kilo.

Een goed begin van de eerste sessie

Aangezien wij het merendeel van onze sessies run om run vissen was de volgende vis voor Bas. Ik legde de hengel terug op de stek waar ik de dikke vis had gevangen, het duurde tot ver in de nacht wanneer deze wederom tot leven kwam. Na een lange dril vanuit de boot wist Bas het net onder één van de oude bewoners van het water te steken. Eenmaal op de kant kon ik de vis bewonderen en deze vis maakte gelijk een intense indruk op mij. Wat een geweldig, mooie spiegel lag er op de kant en met 26 kilo kon de sessie van Bas niet meer stuk. Ondertussen ving een bekende van ons een stuk verderop één van de topvissen van de regio en liep zijn stek vrij hard.

Bas met een brute spiegel van 26 kilo, een vis die direct indruk op me maakte.

We hadden een droomsessie met twee 20 kilo en twee 25 kilo vissen.

Wij hadden besloten zijn stek over te nemen voor de rest van de sessie en na een nieuwe visloze nacht vertrokken we naar een ander water. Hier liepen de vangsten een stuk beter en de eerste dag vingen we gelijk enkele fraaie exemplaren. De volgende dag mocht ik zelfs de de topschub van het water vangen. Op de laatste ochtend wist Bas wederom op mijn hengel een vis van boven de 25 kilo vangen, maar dat hoort er eenmaal bij als je run om run vist. We hadden een droomsessie met twee 20 kilo en twee 25 kilo vissen.

De topschub van het water wist ik te vangen op dik 23 kilo.

De tweede sessie

De rest van het najaar en winter bleef die vis van Bas in mijn hoofd zitten (25 kg+). Ik besloot om samen met Ramon het volgende voorjaar in april al terug te gaan naar het water. De stek die ik voor ogen had was op dat moment bezet en we visten hierdoor de eerste dagen op een ander water zonder al te veel succes. De nachten waren koud en overdag kwam het kwik niet boven de 10 graden. Halverwege de week kwam er een ware omslag in het weer, het warmtepak werd ingeruild voor een korte broek en teenslippers. Tijdens een observatierondje rondom een aantal wateren in de omgeving bleek dat het water vrij was waar we zo graag wilden vissen. De spullen werden direct de auto ingesmeten en met gierende banden vertrokken we naar het water.

De spullen werden direct de auto ingesmeten en met gierende banden vertrokken we naar het water.

De eerste vis van een onvergetelijke sessie.

Toen we aan het einde van de dag de hengels hadden uitgevaren duurde het ook niet lang voor de eerste vis zich melde, een schub van 12 kilo gaf het startsein van wat een waanzinnige sessie zou moeten worden. De vis werd per dag actiever en ik telde op een gegeven moment tien springende karpers binnen 15 minuten boven op mijn stek. Er was één plateau van een paar vierkante meter waar de vis massaal overheen trok. De hengel die daar lag produceerde dan ook 75% van de aanbeten. Nadat de aantallen stegen, gingen ook de gewichten van vissen omhoog en met een gemiddelde gewicht van 18.9 kilo op 24 vissen werd dit een sessie om nooit te vergeten.

De kaars op de taart van een onvergetelijke sessie.

‘Fish of a Lifetime’.

Volgens de weersvoorspelling zou er een flinke omslag aankomen. Nog voor deze dag wist Ramon een mooie en grote vis te vangen van 25 kilo. Met het weekend in aantocht werd ook de kans op lokale vissers groter. Overdag hadden we al meerdere keren visite gehad van wat locals, maar we wisten ze elke keer te overtuigen dat het erg taai was deze week en dat we alleen maar kleine vissen vingen. De vangsten vielen wat stil, maar de volgende ochtend vertrok mij verste hengel. De dril leek een eeuwigheid te duren en nadat ik met de boot boven de vis kwam heeft deze mij alle hoeken van het water laten zien.

Voor even was ze eindelijk van mij en met een gewicht van 27,5 kilo een nieuw PB en mijn ‘Fish of a Lifetime’!

Toen de vis zich voor de eerste liet zien wist ik om welke vis het ging… De zenuwen gierden door het lijf en de spieren in mijn rug begonnen aardig te verkrampen. Voor even was ze eindelijk van mij en met een gewicht van 27,5 kilo een nieuw PB en mijn ‘Fish of a Lifetime’! Na het vangen van deze vis kwamen de locals aanzetten, ze gingen links en rechts van ons zitten. De 24 uur daarna wisten wij geen vis meer te vangen, maar met meerdere veertigers en twee vijftigers kon het de pret niet meer drukken en verlieten we met een brede grijns het land van stokbrood en goedkope slobberwijn.

Marijn Ham


Kijk voor meer gave foto’s van Marijn op zijn Instagram-account.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl