ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Een goede start van het voorjaar – Vissen en werken – Rik Aldenkamp

Favoriet Favoriet
Een goede start van het voorjaar – Vissen en werken – Rik Aldenkamp

Onze eigen redacteur Rik Aldenkamp is het voorjaar goed begonnen op een aantal diepe putjes. In korte sessies van twee à drie uur wist hij een leuke serie vissen op de kant te krijgen. Benieuwd naar zijn aanpak? Lees dan verder!


Rik aan het woord: In deze hectische tijd ga ik maar al te graag naar de waterkant. Even weg van alle 'ellende' rondom het Coronavirus. Thuiswerken begint ook al aardig saai te worden, daarom dacht ik: “Dit kan natuurlijk ook aan de waterkant, wifi-hotspot aan en gaan!” Gelukkig is dit mogelijk door mijn baan en afstudeerproject bij KWO. Zo’n drie à vier keer per week ben ik een aantal uurtjes aan de waterkant te vinden, vrijwel altijd voor korte sessies. Ik probeer de aastijden te ontdekken en hier speel ik vervolgens op in. Maximaal resultaat in minimale vistijd!

Twee hengels op de juiste stek op het juiste moment. Minimale vistijd en maximaal resultaat!

Aastijden

Hele dagen aan de waterkant lijkt me een prima plan, maar voor het sociale leven niet heel best. Daarnaast denk ik dat vissen niet de hele dag door azen, maar dat dit slechts een aantal momenten op een dag zijn. Daarom vertoef ik maar twee à drie uurtjes aan de waterkant met de laptop op schoot, wachtend op een run.

Het voorjaar is begonnen.

Waar ik in het voorjaar vooral rekening mee houd is de zon. Ochtendsessies hebben mij nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Ik denk dat dit komt door de koude nachten (begin april) waardoor de vissen nog te passief zijn 's ochtends. Meestal ga ik dus pas rond een uur of één in de middag naar het water. Bij water nummer één kreeg ik tussen één en drie de meeste aanbeten. Tussen deze uren had ik dan ook de volle zon op kant (later meer over de stek). Ga dus vooral op die momenten vissen. De zon activeert de vissen tot zwemmen, waardoor ze vanzelf jouw aasje tegenkomen!

Tijdens de middaguren kwam deze schub op de mat.

Op water nummer twee krijg ik vooral ’s avonds de aanbeten. Overdag liggen de vissen hier of op half-water of aan de oppervlakte. De reden dat ik hier in de avond is omdat ik verwacht dat de vissen tegen schemering gaan zakken naar de bodem en op zoek gaan naar voedsel. Het is wel gebleken dat deze gedachtegang juist is... Wellicht dat het op jouw water anders is, maar probeer in ieder geval meerdere sessies in te plannen in de ochtend, middag en avond. Zo kom je er vanzelf achter wat de aastijden zijn. Als je daarachter bent, dan kun je een stuk productiever vissen!

Net toen het donker werd liep er nog een hengel af.

Waterkeuze

In het voorjaar kies ik graag voor diepe putjes met ondiepe kanten. Omdat je in deze tijd van het jaar veel zonnige dagen hebt moet je daar ook op inspelen. Ik verwacht dat de vissen voornamelijk op zoek gaan naar voedsel in de kanten en dat je daar ook je aasje moet aanbieden. Deze kantjes van één à twee meter diep warmen namelijk het snelste op in tegenstelling tot de diepere zones tot vijftien meter. Zowel op water één als water twee heb ik op de ondiepe zones gevist, strak tegen de obstakels in de kant.

Ik koos voor diepe putjes...
omringd door obstakels.

Stekkeuze

Alle hengels werden strak tegen de kant met obstakels gepositioneerd. Op deze stekken was het niet dieper dan twee meter. Bij water één spotte ik een aantal vissen tussen het riet en de takken. Daar lagen ze dan meestal veilig te zonnen. Op de aastijden gingen ze op zoek naar voedsel en daar moest mijn aasje dan tussen liggen. Op water twee was het tijdens schemering een ware dolfijnenshow. Om de minuut zag ik de vissen springen en niet verder dan vijf meter uit de kant.

Tijdens de schemering zag ik een ware dolfijnenshow!

Hierop besloot ik om strak langs de kant te vissen, hier sprongen immers de meeste vissen! Tussen de springende vissen door ving ik ze ook, nog net geen dubbele runs… Mijn tip is dus: observeer het water goed, ga op zoek naar activiteit en speel daarop in. Vis met zonnige dagen op de ondiepere zones waar het water zich snel opwarmt.

Er werd strak tegen het kantje gevist.

Aaskeuze

Verschillende aassoorten heb ik uitgeprobeerd: maden, boilies, hennep en mais. Op het eerste water ving ik vooral goed door een snowman te combineren met een PVA-zakje die gevuld was met drie gebroken boilies. Overigens was het tijdens de sessies op water nummer één een stuk kouder dan de sessies die ik heb gevist op water twee (later in april). De hengel werd eerst met eens stukje lood geworpen naar de obstakels, vervolgens geclipt en weer ingeworpen inclusief onderlijn. Hierdoor lag ik strak tegen de obstakels te vissen en konden de runs niet uitblijven!

Een PVA-zakje met de KWO Specials was voldoende.

Op het tweede water besloot ik wat voor te gaan voeren. Maximaal twee handen boilies per stek om eerst eens te zien hoe de karpers daarop reageerde. Hier viste ik vervolgens met een ronnie-rig op (beide hengels). Tijdens de eerste sessie wist ik al gelijk twee aanbeten te forceren. Helaas werd er ook één gelost. De volgende sessie op dit water werd één ronnie-rig vervangen door een snowman presentatie. Ook deze sessie kreeg ik minstens twee aanbeten. De daaropvolgende sessies verliepen hetzelfde en elke avond kon ik wel met een karper op de foto. Na elke sessie voerde ik nog een drietal handen boilies om de vis met wat voer te verzadigen, waardoor ze de volgende sessie zonder argwaan aasde.

Een prachtige schub tijdens zonsondergang, gevangen op een ronnie-rig.

Dit was mijn begin van het voorjaar. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat je vooral goed moet observeren. Probeer het water te leren kennen en speel in op verschillende omstandigheden. Doordat ik de aastijden al snel in de gaten had op ieder water, wist ik goede resultaat te behalen in minimale vistijd. Probeer ook zo nu en dan met een korstje brood te vissen, dat heeft mij ook al wat leuke vissen opgeleverd in het voorjaar!

Neem altijd een zakje brood mee ;-)

Rik Aldenkamp


Rik deelt zijn gaafste vangsten ook op Instagram, dus zorg dat je hem volgt!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl