8 effectieve betaalwater tips

Favoriet Favoriet
8 effectieve betaalwater tips

Eerder werd op de site van Fisherman Holidays al een artikel gepost met 10 tips voor het bevissen van een betaalwater in Frankrijk. Wat kan je bijvoorbeeld doen om het dressuur op een water te doorbreken en wat voor trucs kan je uithalen om toch te vangen als het niet loopt?

In het volgende artikel gaan de mannen van Fisherman Holidays dieper in op een aantal van deze bijzonder effectieve tips. Doe er je voordeel mee en zet ze eens in in de praktijk, maak het verschil door anders te vissen dan anderen!

het-plashuis-fisherman-holidays


#1 Gebruik van alternatief aas

Men ziet vandaag de dag nog steeds dat het merendeel van de vissers enkel en alleen gebruik maakt van boilies, vastgeroest in de alledaagse regelmaat. Hier valt perfect op in te spelen door op betaalwater zelf alternatief aas te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan partikels (mits toegestaan), plastic aas of grondvoer. Tevens kan het bijzonder lonen om wel met boilies te vissen, maar dan met ongeflavourde boilies. De vissen raken immers ontzettend geconditioneerd op deze meestal geheel synthetische stoffen waardoor ze deze aasjes al snel links laten liggen, een ‘natuurlijker’ product kan dan zeker het verschil maken.

fisherman-holidays-particles-partikels

Partikels zijn (mits toegestaan) een perfect alternatief aas gebleken.

Last but not least is er ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van natuurlijk aas: wormen, maden en maïs zijn in het verleden ware ‘killers’ gebleken. Aangezien de meeste betaalwateren een vrij laag witvisbestand hebben kan je naar hartenlust experimenteren met deze aassoorten, doe er je voordeel mee!


#2 Effectief voeren

Voer met regelmaat en verspreid kleine hoeveelheden door de gehele sector die je tot je beschikking hebt. Op deze manier zorg je dat de vis aan het ‘zoeken’ blijft in het gebied waar jij mag vissen.

Wat we veelal zien gebeuren is dat er direct een flinke hoeveelheid voer het water in wordt ‘gestort’ op de door de beheerder (of vooraf) aangewezen stekken. De start van je sessie kan echter bepalend zijn voor de rest van de week; zit er maar een enkele vis en ‘stort’ je kilo’s aan voer dan zal je (waarschijnlijk) maar weinig gaan vangen. Begin daarom rustig met voeren, je kan immers altijd weer wat meer bijvoeren.

Fox-werpbuis-2

Blijven de aanbeten komen dan kan je vanzelfsprekend de voerhoeveelheid op gaan schroeven. Toch is het niet onverstandig om ook dit met beleid te doen, de vis kan immers ook stoppen met azen.

Een ander uiterste wat je mee kan maken is wanneer de andere vissers op het water allemaal bijzonder weinig voeren, maar de vissen wel aasgedrag vertonen. Dan is het aan te raden om weldegelijk wat steviger te voeren. Houdt hierbij wel rekening dat er voldoende vis op het water dient te zitten en de watertemperatuur hoog genoeg dient te zijn. Mits aan al deze criteria wordt voldaan kan men op deze manier voedselnijd creëren onder de vissen. Resultaat: meer aanbeten!


#3 Met verstand verversen

Al van vroeger uit zijn boilies en dan voornamelijk flavours (deels) ook ontwikkeld om vissers te vangen. De van een flavour afkomstige geur van een boilie heeft haast geen toegevoegde waarde als het aan komt om voedingswaarde of de afgifte van voedingssignalen van een boilie. Probeer het aas daarom ook zo min mogelijk te verversen. Dat de geur van een boilie is verminderd betekent niet direct dat de vangkracht van de boilie minder is geworden, vaak is het tegenovergestelde zelfs waar. Wanneer je dan toch ververst, ververs dan alle hengels tegelijk om de verstoring van de stek tot een minimum te beperken. Soms kan het ook lonend zijn om je aas te weken in het water van de bestemming van Fisherman Holidays. Hiermee zorg je voor vertrouwen bij de vissen. Je geeft de karpers immers het idee dat jouw aas er al een hele tijd ligt en dus wel veilig ‘moet’ zijn.

V

Rust op de stek levert vaak méér en grotere vissen op!


#4 Voer/vis met afwijkende diameters

Een kilo 10mm boilies bestaat uit veel meer voedseldeeltjes dan een kilo 24mm boilies. Dit zorgt ervoor dat je een relatief groter oppervlak kan bevoeren met een zelfde massa aan aas. Als haak aas is het dan natuurlijk alsnog mogelijk om gebruik te maken van een grotere diameter boilie. Belangrijk blijft echter wel dat je continu blijft variëren. Blijf je onderscheiden van de ‘massa’ aan andere vissers. Doe eens gek en maak gebruik van een enkele 10mm boilie op de hair en wellicht sta je dadelijk op de foto met de vis van je dromen!

Met klein aas zijn grote karpers ook gewoon te vangen!

Met klein aas zijn grote karpers ook gewoon te vangen!


#5 Geef de stekken rust

Een tip die maar weinig vissers ook daadwerkelijk een kans durven te geven tijdens een sessie op een betaalwater. Toch zal deze tip je significant meer vissen op de mat gaan brengen. Laat eens een nachtje de lijnen op de kant, maar ga wel gestaag door met voeren. Op deze manier creëer je hernieuwd vertrouwen op je stek omdat de vissen rustig kunnen azen in je sector. Grote kans dat het de volgende nacht storm zal lopen omdat de vissen zonder argwaan zullen azen. Een simpele maar effectieve tip die veel vissers tot op heden ten onrechte links laten liggen.

Geeft de stek ook eens een nachtje rust

Geeft de stek ook eens een nachtje rust


#6 Bevis je eigen kant

Veel vissers kiezen ervoor om zover mogelijk van de eigen kant af te vissen, want: ‘’Alles wat van ver komt is immers beter’’. Een aanname die ten onrechte wordt gemaakt op vele wateren. Deze vissers zien een groot deel van het water geheel over het hoofd en lopen daardoor veel vissen mis. Onder de kant vissen kan bijvoorbeeld ontzettend veel karpers opleveren en is bovendien nog een stuk gemakkelijker ook! Bijkomend voordeel is dat je alles bijzonder secuur kunt positioneren, bevoeren en observeren.

Besluit je een hengel onder de eigen kant te vissen is het wel aan te raden om deze hengel te vissen met een slappe lijn. Velen zullen rechtstreeks met een strakke lijn naar hun lood vissen, maar door de korte afstand zal deze lijn in een scherpe hoek door het water snijden. Een slappe lijn daarentegen zal keurig afzinken naar de bodem waardoor de karper de lijn minder snel op zal merken.

Stekken onder de eigen kant zijn prima te observeren

Stekken onder de eigen kant zijn prima te observeren. Doe er je voordeel mee.

Als je besluit een hengel onder je eigen kant neer te leggen, is het ook mogelijk om de lijn over de kant via een bankstick he water in te laten lopen. Vanaf de hengeltop loopt de lijn dan naar een bankstick verderop aan de waterkant. Hier loopt de hoofdlijn dan omheen en vervolgens loopt de lijn door naar de beviste stek. Het voordeel hiervan is dat er amper lijn door het water loopt en de karper bijzonder weinig op kan merken!


# 7 Less is more

Op de meeste betaalwateren is het toegestaan om met drie of zelfs vier hengels per persoon te vissen. Dit kan voor veel lijndruk zorgen. Wees niet bang om, in plaats van met drie of vier hengels, maar met twee hengels te vissen. Hiermee zorg je ervoor dat de lijndruk in de beviste zone van het water sterk verminderd. De kans is groot dat er meer gevangen worden met twee hengels dan met meerdere hengels door de sterk afgenomen lijn druk. Ervaring leert ons dat wanneer er met een drie- of viertal hengels wordt gevist er maar één of twee hengels zijn waar de meeste aanbeten vandaan komen. De extra hengels zorgen dan alleen maar voor extra lijnen in het water die de vissen af kunnen schrikken. Meer hengels levert dus niet altijd meer vis op!

Dit is dus hoe het NIET moet ;)!

Dit is dus hoe het NIET moet…  😉


#8 Bevis ook eens nieuwe spots

Vaak worden op betaalwateren de hotspots bij aankomst of op voorhand al verteld. Die stekken leveren heus regelmatig vis op, maar worden ook door veel mensen bevist. Daarnaast zie je veelal ook nog oude markers in bomen/takken hangen. Het is mogelijk dat er een soort stek-dressuur ontstaat na verloop van tijd. Hiermee wordt bedoeld dat de eerdere hotspot minder vis zal gaan opleveren door de vele beviste uren op die stek. Het is dus lonend om zelf op zoek te gaan naar nieuwe hotspots. Wie weet vind jij wel een ware hotspot op een bestemming van Fisherman Holidays!

Martins-Lakes-Fisherman-Holidays-2

Ga zelf op zoek naar hotspots, dat geeft de vangst extra glans


Deze tips zelf eens toepassen in de praktijk? Fisherman Holidays heeft een ruim aanbod aan wateren in het assortiment die te bekijken en te boeken zijn via de volgende link: www.fishermanholidays.com.

De immer up-to-date zijnde Facebookpagina  van Fisherman Holidays check je voor de leukste nieuwtjes, laatste vangsten en gaafste (win)acties!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl