Efficiënt blanken op een betaalwater, hoe doe je dat?! – Thijs Last

Wintervissen gaat niet altijd zonder slag of stoot, Thijs Last kan dit beamen. Afgelopen winter viste hij een sessie op Dragon Island welke resulteerde in een #blank… Iets wat we absoluut niet van hem gewend zijn, maar het leverde hem wel veel waardevolle informatie op: ‘efficiënt blanken’ dus!


Thijs Last aan het woord: Het is midden december wanneer ik samen met mijn Peter afreis naar Dragon Island om een paar dagen te vissen. We gaan van huis met een luchtdruk van rond de 1030 die in de daaropvolgende dagen richting de 1040 gaat klimmen. Feiten die je van tevoren kan checken en in dit geval een mooi excuus om te blanken 😉 

Tijd om eens goed op mijn bek te gaan!

Maar goed de trip staat ingepland en thuis vang je ze in ieder geval niet. Daarbij verloopt mijn visseizoen op rolletjes en komen de karpers overal relatief eenvoudig in mijn net. Dit maakt dat ik er ook niet al te veel over nadenk. Tijd om eens goed op mijn bek te gaan!

Thijs stond voor een grote uitdaging: vis vangen in de winter op dit lastige water.

Passieve karpers

Het is dinsdagochtend wanneer we de hengels op scherp hebben liggen en wachten op wat er gaat komen. In de daaropvolgende dagen proberen we van alles en nog wat om de karpers te verleiden tot een aanbeet. Echter het enige wat we weten te vangen zijn een reeks uit de kluiten gewassen voorns zowel op de bodem als met korte zig-rigs. 

Helaas bleven de wakers roerloos in de lijnen hangen…

Op donderdagochtend haak ik een karper op een korte zig, rechtstreeks gevist vanaf het lood. Deze gaat even door de slip en los ik na een seconden of twintig, wellicht vals gehaakt?! Kort samengevat na drie en halve dag efficiënt blanken gooien we de handdoek in de ring en rijden we naar huis.

Hoe dicht ze ook bij de karpers dropten, ze waren gewoonweg te passief.

“Efficiënt blanken?!”

Een keer niks vangen hoort erbij, dat is vissen. Echter de titel “Efficiënt blanken hoe doe je dat?” heb ik niet voor niks gekozen. Het valt mij namelijk op dat ik geregeld vissers spreek die terugkomen van een ‘slechte”’vistrip (wat vangsten aan gaat), maar geen enkele informatie hebben verzameld van het water en de overige stekken. 

Van elke vistrip kun je leren, ongeacht de vangsten goed of slecht zijn!

Deze informatie is namelijk goud waard voor een volgende sessie en er is niks beter om dat met je eigen ogen ter plekke te kunnen zien. Het vissen is als een puzzel en hoe meer stukjes je hebt, des te succesvoller je volgende (winter)vistrip zal zijn! 

Welke puzzelstukjes zijn van belang?

De beste informatie die je tijdens je vistrip kan krijgen is van andere vissers. Neem de tijd om een rondje om het water te lopen de andere stekken te bekijken en vooral te praten met andere vissers. De informatie die je hiermee kan verzamelen is vaak erg waardevol. Daarnaast vinden de meeste vissers het leuk om van gedachten te wisselen en zo leer je nog eens iemand kennen. Wanneer je andere stekken bekijkt let dan op de windrichting, luwte, steile taluds, beschutting, een plateau, kuilen, ondieptes of andere zaken die interessant kunnen zijn. 

Blanken kan juist heel leerrijk zijn.

Neem een drone, peilhengel of je voerboot mee om snel een indruk te krijgen van de vrije stekken op dat moment. Maak noties van deze zaken in je telefoon en je kan er bij een latere terugkomst alleen maar voordelen aan beleven.

Voorbereidingen treffen

Voordat ik een vistrip boek, lees ik altijd eerst de pagina van het water en de bijbehorende reviews. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op de website van The Carp Specialist en via Google. Wat ik belangrijk vind om te weten, zijn vaak simpele maar essentiële zaken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: zwemt er witvis, dieptes en dieptekaart, wiergroei en obstakels, mag ik een boot of voerboot gebruiken en hoe groot is de zone waar ik mag vissen. Dit laatste kun je makkelijk meten op Google Maps. 

Als je jezelf vooraf goed informeert, kom je niet zomaar voor onaangename verrassingen te staan.

Weet je niet goed welke stek je moet boeken, kies dan voor een centrale stek op het water met een gemiddeld diepteverloop. In de winter zal de vis zich veel minder verplaatsen en is de locatie nog veel belangrijker dan in de zomer. Door een centrale stek te kiezen is de kans dat je in de buurt van de karper zit in ieder geval groter. Een uithoek van het water is vaak alles of niks.

Kies in de winter voor een strategische stek op een centraal gedeelte van het water.

Tijdens onze vistrip op Dragon Island lag de karper voor 99% van de tijd roerloos op de bodem of net daarboven. Onze rigs lagen letterlijk vlakbij en zelfs tussen een paar honderd karpers, maar het mocht niet baten. Helaas is het gebruik van een drone niet meer toegestaan. Echter had ik bij uitzondering de gelegenheid om ermee te vliegen aangezien er geen andere vissers op het domein waren tijdens ons verblijf.

De rigs werden letterlijk gedropt in een school van honderden vissen, maar ze waren gewoon te passief.

Brute en leerrijke dronebeelden

In het eerste filmpje zie je de vissen praktisch roerloos liggen net boven de bodem. Het betreft werkelijk het hele bestand, op de rest van het water was geen enkele karper te vinden. Links bovenin zie je een stofwolk dit is na letterlijk uren vliegen de enige activiteit die ik heb kunnen waarnemen. 


In het volgende filmpje zie je dat de vissen zich verplaatsen, dit gebeurde nadat ik te dichtbij was gekomen met de voerboot. De combinatie van een kraakhelder water en ondiepte, maakt dat de vissen zeer alert zijn en zich snel laten verjagen, ditmaal door mijn voerboot. Wat wel gaaf is om te zien op deze drone beelden, is dat er een flinke hoeveelheid dikke vissen zwemmen op Dragon Island! Dit maakt het water een ware uitdaging met erg mooie prijzen. 


In het laatste filmpje krijgen jullie een indruk van het hele water, wiergroei en stekken. De kleine eilandjes die je ziet zijn de markers van verschillende zones waarin je mag vissen vanaf een stek.


Voor degene die gaan vissen op Dragon Island: bereid je 100% voor, houdt rekening met veel wier en beperk (voer)boot gebruik tot een minimum. Dit allen zal zeker bijdragen aan je resultaat!

Over de faciliteiten kan Thijs heel kort zijn…
…die waren namelijk top!

Veel succes en plezier op je volgende vistrip!

Thijs Last


Meer informatie over dit mysterieuze water, vind je op de website van The Carp Specialist! Volg Thijs ook op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn avonturen!

Bekijk ook