ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Extreem attractief vissen in het voorjaar – De hennepmix van Jay Wilms

Favoriet Favoriet
Extreem attractief vissen in het voorjaar – De hennepmix van Jay Wilms

In dit nieuwe artikel check je de hennepmix waarmee Jay Wilms al vele (voorjaars)karpers heeft weten te strikken. Benieuwd hoe jij zelf deze uiterst effectieve mix maakt? Lees dan snel verder!


Jay aan het woord: De lente komt eraan! Vanaf eind maart, april vervangen de lentedagen het koude en schrille contrast van de voorafgaande maanden. De dikke winterjassen gaan voor de meeste vissers weer in de opslag en een wandeling rondom je lokale water in enkel een shirt of pull is weer aangenaam en doenbaar. 

What a beauty! 😍

De zoektocht naar voedsel

In en rondom de waterkant komt er weer van alles tot leven. Aangezien karpers koudbloedige dieren zijn, zijn ze erg gevoelig voor temperatuursveranderingen. De eerste opflakkerende warmte van de zon heeft een enorm positieve impact op hun lichaam en wordt dan ook zoveel mogelijk benut. Hiermee herstarten ze als het ware hun hele lichaam. Vooral de spijsvertering en energie worden hierdoor in gang gezet, wat automatisch resulteert in de zoektocht naar voedsel.

Met deze mix creëer je super veel attractie voor de naar voedsel zoekende karpers!

Opgewarmd en met een goed werkende spijsvertering moet de karper weer flink gaan eten om de energievoorraad op peil te houden. Energie die onze vrienden doen functioneren in het dagelijkse doen en laten. Ook in de waterlagen is de karper rond deze tijd op zoek naar voedsel. Erg veel voedsel zit er niet in de waterlagen, maar wel genoeg om hun langzaam oplopende spijsverteringssysteem te voeden. Dit is ook gelijk de reden waarom de karpers in het voorjaar zo lastig te vangen zijn op de bodem. Het is best wel een fraaie vertoning om ze in de oppervlakte lagen te zien zwemmen, maar eens ze dit warme oppervlakte water gewoon zijn, vinden karpers het niet meer zo prettig om terug te keren naar kouder en dieper water.

Jay wist deze prachtige spiegel te strikken door gebruik te maken van zijn hennepmix!

How-to: ‘Dé hennepmix’

Overdag kun je deze vissen altijd belagen aan de oppervlakte, maar dit is niet op ieder water mogelijk. In zulke situaties zal ik proberen om ze toch op de bodem te proberen vangen. Met een klein beetje zoekwerk verraden de karpers hun locatie vaak snel. De truc is nu om deze aan de oppervlakte hangende karpers te activeren door hen een explosie van attractie te geven. Als er massaal voedseldeeltjes van de oppervlakte naar de bodem zinken en van de bodem terug naar de oppervlakte gestuwd worden, zal hun interesse tot azen snel worden getriggerd.

Om dit te doen gebruik ik deze onderstaande mix:

  • 1 kilo levende rode muggenlarven
  • 250 gram grof zeezout
  • 3 kilo hennepzaden
  • 500 gram boilies
Eén van de slachtoffers op de hennepmix!

Bereiding

  • Kook de hennepzaden circa één uur.
  • Laat de gekookte hennep een nachtje afkoelen in de pot.
  • Maal alle gekookte hennep tot een fijne moes met de keukenmixer. (Als de vrouw of moeder niet thuis is uiteraard 😉)
  • Vermaal de boilies tot bijna poeder en voeg deze toe aan de gemixte hennep.
  • Voeg ter plaatse aan de waterkant de levende muggenlarven en grof zeezout toe aan het geheel.
  • Alles voorzichtig mengen, de larven moeten namelijk in leven blijven.
De levende rode muggenlarven zorgen voor superveel attractie in het water!

Het gebruik van de mix

Je bent op voorhand gewaarschuwd: dit is een vuil werkje! Gooi deze bewegende pap voer met de voerboot of spomb goed verspreid tussen de aanwezige karpers op je stek. Ikzelf gebruik graag een spomb. Zo kan ik alles goed verspreiden. Het gemalen meel van de hennep zal heel het water wit kleuren en de bodem doen laten lijken op een door karper omgewoelde bodemspecie. De natuurlijke suikers die ontstaan zijn door het koken van de hennep in combinatie met het oplossende zout zijn een enorme voedselprikkel. De aan de boiliekruim gehechte hennepolie zal constant deeltjes van de bodem terug naar de oppervlakte sturen en de levende muggenlarven zullen zich door de waterlagen heen bewegen.

Een vuil werkje kun je het wel noemen!

Vaak kies ik er zelf voor om hier een attractief popup rigje of zigrigje tussen te gooien. Jouw haakaas is op dat moment namelijk het enige echte vaste en echt eetbare deel beschikbaar. Ik maak zelf graag gebruik van een hinged chod rig met cork bal popup.

De hinged chod rig met cork bal popup blijkt een zeef effectieve methode bij het gebruik van deze hennepmix!

Jay, hartstikke bedankt voor je bijdrage met dit artikel! Wij wensen je met deze aanpak heel veel succes het komende voorjaar en hopelijk zie we je snel terug bij KWO!

Jay Wilms


Benieuwd naar meer fantastische vangsten van Jay? Houd dan vooral zijn Instagram in de gaten!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl