Fish of a lifetime: ‘La quête du Graal’ door Mathieu Morel

Favoriet Favoriet
Fish of a lifetime: ‘La quête du Graal’ door Mathieu Morel

‘De zoektocht naar de Graal’. Geen dagelijks gebruikt woord, en juist dat dekt de lading! Een graal is een verborgen of verloren gegaan heilig voorwerp. Een soort legendarisch iets waarvan het bestaan niet 100% zeker is. Mathieu Morel, Franse vismaat van Joachim en secretaresse bij Lot of Carp, neemt ons mee naar de jacht op een mysterieuze MEGA karper van de Lot.

Mathieu vist het jaar rond op de Lot. Afgelopen weekend ving hij nog deze 40+ schub.


Mathieu vertelt: Ik zal mezelf eerst even voorstellen: ik ben Mathieu Morel en ik vis al vanaf dat ik een klein kind ben op karper. Vooral rivieren interesseren me. Ik heb veel gevist op zowel grote als kleine rivieren, maar één sprong er wel echt tussen uit en bleef me trekken: de Lot. Geen onbekende rivier natuurlijk met de vele imposante vangsten die er al vanaf de jaren 80 gedaan zijn.

Sinds Joachim ook ‘Lotois’ is hebben we al behoorlijk wat gezellige dingen meegemaakt.

De Lot. Geen onbekende rivier natuurlijk met de vele imposante vangsten die er al vanaf de jaren 80 gedaan zijn.

Het is een paar jaar geleden dat mijn vrouw me voor de keuze stelde: zij of vissen. Daar zat ik dan een dag later, aan de Lot uiteraard ;). Ik heb veel stukken van de Lot, die maar liefst honderden kilometers lang is, bevist, maar één stuk vlakbij mijn nieuwe woonplaats vond ik echt prachtig. Al langer wilde ik dit stuk een keer goed aanpakken, echter de oevers zijn vrijwel overal steil en ontoereikend met de auto. Nu ik niemand meer had om rekening mee te houden kon ik ook wel even een boot aanschaffen. Uiteraard schrijf ik dit met een knipoog.

Het stuwstuk waar we over praten is 6 kilometer lang en kenmerkt zich door veel verschillende stekken. Geen karpervisser die er naar om kijkt, vanwege eerder genoemde nadelen en simpelweg doordat iedereen enkel durft te vissen op plekken waar informatie van is. Het stuk rivier is zo mooi, ondergelopen oude sluizen en stuwen, dode armen, groot diepteverloop en veel obstakelrijke plekken. Het is echt een karpermekka vol mysterie!

Het stuwstuk waar we over praten is zo’n 6 km lang en zeer fraai. Foto: Martijn Verweij

De eerste periode dat ik er begin te vissen is het al maanden lang droog en warm en het water van de Lot zeer helder. Ik weet redelijk wat vissen te vangen tussen 10 en 22 kg maar heb het idee dat er meer in zit. Ik besluit het stuk even met rust te laten en pas weer laat in het najaar terug te keren. De Lot is qua klimaat erg zacht waardoor het echt goede seizoen pas in de koudere maanden begint. Op 23 december spring ik in de boot voor een sessie van drie dagen.

Ik vis graag laat in het najaar, zoals hier in december.

De Lot is flink harder gaan stromen, de vissen zullen dus ook wel meer aan het zwemmen zijn op zoek naar voedsel. Ik zoek een strategische stek uit op ongeveer 400 meter vanaf het einde van het stuwvak. De eerste nacht levert enkel wat witvis op, pas rond de klok van 10 ’s ochtends krijg ik een hardere aanbeet, duidelijk karper. De vis komt vrij eenvoudig uit de gevaarlijke oeverzones en na een dril vanuit mijn zodiac schep ik een enorme schub: 27.9 kg. Wow!

De schub weegt maar liefst 27,9 KG!

Ik ben nog helemaal in de wolken als om 12 uur dezelfde hengel weer vertrekt. Deze dril verloopt zonder slag of stoot en ik vermoed een kleine vis. Je gelooft het niet, even later ligt er een enorme spiegel in het net die, zo blijkt later, maar liefst 26.7 kg weegt! Eerst enkel kleinere vissen, nu ineens zulke bakken bij elkaar. Je hoort wel eens vaker dat grote vissen samen komen maar ik had het zelf nog nooit ervaren.

De spiegel geeft weinig weerstand maar blijkt ook een megabak!

Je hoort wel eens vaker dat grote vissen samen komen maar ik had het zelf nog nooit ervaren.

De andere twee nachten die ik nog voor de boeg had verlopen helaas zonder stootje, toch een klein smetje op de sessie. Haha geintje natuurlijk. De wintermaanden vis ik even niet als de Lot flink overstroomt. Het is pas diep in het voorjaar wanneer ik weer terugkeer op het stuwvak van de Graal. Juist ja want ik heb nog steeds het idee dat ik er niet alles heb uitgehaald. Dit keer neem ik plaats op een eiland, voor twee nachten is de bedoeling. Hoppa alles in de boot en gaan!

Dit keer vis ik vanaf een eiland op een mooie stek!

De eerste nacht sta ik alleen maar witvis te takelen. De ene na de andere barbeel vliegt het net in. Ik twijfel of ik nog een tweede nacht moet blijven. Omdat ik er een goed gevoel bij heb en de maan gunstig is besluit ik toch te blijven. In het begin van de avond vang ik al snel een kleine schub. Een goed teken, want meestal is er dan geen witvis op de stek. De vis van een kilo of veertien gaat meteen weer terug en ik positioneer de lijn snel weer met behulp van een breeklijn aan de overkant.

In een volgend artikel zal ik jullie laten zien hoe dit moet! Om 0:50, ik weet het nog goed, gebeurt het. De lijn valt slap en ik krijg enkele piepjes. Hét teken dat de breeklijn is gebroken en ik in de hengel moet hangen om de vis bij de obstakels weg te trekken. Ik voel meteen serieuze weerstand en probeer met al mijn kracht de vis uit de oevers te trekken. De hengel breekt bijna heb ik het idee.

Bij elke vis is het meteen takelen en de boot in!

Zodra ik terrein gewonnen heb spring ik de boot in om de vis af te drillen. Ik schijn met mijn lamp in het water en zie na een minuut of tien drillen een vis draaien. Het is nog een stuk van de boot af maar het ziet er zeer groot uit! Zou dit de Graal zijn? De adrenaline begint door mijn lijf te gieren en ik tril als een gek tijdens de nog eens vijftien minuten durende dril. Dit moet haar zijn! Na nog enkele minuten, die uren lijken te duren, omarm ik de duikboot met mijn schepnet. Mijn vermoeden klopte, er zwom inderdaad een megavis: 31,4 KG! De dikke meter schub gaat even in de bewaarzak die ik de hele nacht vast houd. Ik kan toch niet meer slapen…

De Graal, voor eventjes van mij.

Bedankt voor het vertalen mijn vriend Joachim! Eens zul jij er ook zo een vangen 😉

Tot de volgende update!

Mathieu Morel


Ook dit kaliber vissen vangen? Of in ieder geval de kans hebben in een schitterende omgeving? Check de website van Lot of Carp en volg ze ook op Facebook en Instagram

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl