Fox tackle review: Soft Steel, Duo-Lite Barbel, Glug Pots, Tip & Butt Protecta, Bivvy Table en Butt Swinger

Favoriet Favoriet
Fox tackle review: Soft Steel, Duo-Lite Barbel, Glug Pots, Tip & Butt Protecta, Bivvy Table en Butt Swinger

Fox heeft dit goed begrepen en laat met de Soft Steel lijn zien dat het mogelijk is om alle gewaardeerde eigenschappen van een nylon lijn zoals een zeer hoge slijtvastheid, voldoende trekkracht, een juiste hoeveelheid rek en een goede knoopbaarheid te combineren met een ongeëvenaarde soepelheid.

Waar dit voorheen slechts voorbehouden was aan gevlochten onderlijnen, laat Fox zien dat het wat hun betreft ook anders kan, zelfs onder koude omstandigheden. Dat deze soepele lijn na een heftige dril nauwelijks gaat kinken beschouw ik als een klein wonder en zorgt voor een hoog eindcijfer op het rapport. Nu ben ik bovenstaande eigenschappen in het verleden wel vaker tegengekomen, ik heb ze echter nog nooit zo goed gecombineerd gezien in één lijn. Een waar kunststukje, waar ik inmiddels al veel profijt van heb gehad. Soft Steel is verkrijgbaar in diktes van 0,24 tot 0,42mm hetgeen overeenkomt met een breektsterkte op de knoop van respectievelijk 2,7 tot 9,0 kg. Soft Steel is ook verkrijgbaar in een camo uitvoering.

Fox Duo-Lite Barbel 1,5lbs 3,60m

Wanneer je als fervent penvisser minder ruimte hebt om een karper te drillen, is een goede controle over de vis van groot belang. Fox biedt deze controle met de Duo-Lite Barbel, zonder de benodigde soepelheid geweld aan te doen. Hierdoor is deze hengel in staat om het imposante startschot van een karper moeiteloos te pareren, terwijl even later geprofiteerd kan worden van de sturende eigenschappen van deze smaragdgroene 1,5lbs hengel. Mocht het even later nodig zijn om aan de handrem te trekken, dan kan dat door de ‘verborgen’ power in het onderste deel van deze hengel aan te spreken. In combinatie met de goede grip door de kurken handgreep heb je zo altijd een adequaat antwoord op iedere vluchtpoging. Naast deze fijne eigenschappen bezit de vederlichte Duo-Lite Barbel handigheden als een haakoog, een makkelijk schroefbare reelhouder en een robuuste cone. Ik gebruik de uitvoering van 3,60m maar voor de liefhebbers kan deze hengel ook in 3,30m geleverd worden. Als je dus graag licht vist maar ook die ene kneiter graag in je net wilt zien, kan ik je deze hengel uit de veelzijdige Duo-Lite serie van harte aanbevelen.

Frank Huisman

fox9.jpg

Glug Pots

Er zijn momenten dat ik mijn haakaas extra aantrekkingskracht mee wil geven door ze te soaken in een attractieve vloeistof. In de loop der jaren heb ik al veel potjes en bakjes gebruikt om mijn soak mee te nemen naar de waterkant. Het grote probleem met deze potjes was dat ze altijd lekten of zelfs scheurden waardoor je gehele uitrusting onder de flavour of visolie zat. En voordat je de boilie van je keuze uit het bakje had gepakt moest je eerst graaien in de vloeistof zodat je hele hand ook geflavourd werd.

Gelukkig heeft Fox sinds enige tijd zogenaamde Glug Pots in hun assortiment. Deze potjes zijn gemaakt van sterk transparant kunststof en zijn voorzien van een rubberen ring in de schroefdeksel zodat lekken van vloeistof wordt voorkomen.

Het praktische en doordachte van een Glug Pot is dat deze geleverd wordt met een los intern korfje waarin het haakaas bewaard kan worden. Dit korfje kan op de rand van de pot kan worden gezet zodat overtollige vloeistof van de boilies kan lekken. Vervolgens kan de boilie gemakkelijk uit het korfje worden gepakt.

Roelof Schut

fox10.jpg

De Tip & Butt Protecta

Als karpervisser heb je vaak voor een enorm vermogen aan materiaal. Om zo lang mogelijk van dat materiaal gebruik te kunnen maken is een zekere voorzichtigheid nodig. Soms is het echter moeilijk om voorzichtig te zijn als je bijvoorbeeld snel wilt verkassen.

fox11.jpg

De hengels gaan dan los achterin de auto of mee op de fiets. In dergelijke situaties is de kans op bijvoorbeeld een gebroken top behoorlijk groot. Om in dit soort situaties de kans op schade aan de hengels te minimaliseren heeft Fox de Tip & Butt Protecta ontwikkeld. Deze neopreen hoesjes kun je in een handomdraai over de top en over de onderkant van de hengel schuiven zodat beide hengeldelen stevig tegen elkaar aanzitten. Door middel van de Velcro strip is de Tip & Butt Protecta vast te zetten en aan te passen aan de dikte van de hengel. Het zachte neopreen zorgt voor een schokbestendig geheel. Ook in het foudraal bewijzen ze hun waarde. De hengel blijft mooi als geheel bij elkaar en is tevens op de zwakke plekken extra beschermd. De afgelopen periode heeft dit product mij een groot voordeel opgeleverd doordat ik zeer snel kon verkassen. Dit heeft mij dan ook enkele schitterende vissen opgeleverd. Al met al is de Tip & Butt Protecta in vrijwel elke situatie de ideale bescherming voor mijn kostbare hengels en het levert door zijn gebruiksgemak ook zeker extra vissen op!

Bart van Bezouw

fox12.jpg

Fox Bivvy Table

De afgelopen jaren hebben diverse merken en modellen bivvytafels mij vergezeld naar de waterkant, maar ruim een jaar geleden heb ik er dan eindelijk een gevonden die ook na langere tijd te zijn gebruikt heel blijft. De Fox Bivvy Table bestaat uit één gegoten stuk kunststof en bevat op de poten na geen losse onderdelen, wat de duurzaamheid ten goede komt. In tegenstelling tot aluminium tafels raakt deze bij mij niet verbogen, beschadigt de verf niet door gebruik en zit er geen rubberen rand op die na drie sessies al loslaat. Hij heeft ook een handige vakverdeling bovenop, in het grote vak past precies een Fox System Box en in de kleine zijn alle spulletjes die ik tijdens een sessie veel gebruik, zoals boilienaald, stoppertjes, schaartje, aansteker en GSM binnen handbereik.

De poten van de Bivvy Table zijn in hoogte verstelbaar, met grote scharnierende voeten die niet in de grond wegzakken. Door een ingenieus draaisysteem zijn ze eenvoudig in- en uit te klappen. Het oppervlak is voorzien van een anti-slip coating en voor de modieuze visser is hij er tevens in een Realtree uitvoering. Samenvattend is dit voor mij een zeer degelijke accessoire die voor mijn broodnodige organisatie aan de waterkant zorgt.

fox13.jpg

Butt Swinger

Als fervent gebruiker van lichte wakertjes maakte ik jarenlang gebruik van hangers in plaats van de welbekende swingers. De gevoelige beetindicatie in combinatie met het eenvoudige ontwerp maakte dit mijn favoriete waker. Begin 2008 ben ik echter de Fox Butt Swinger gaan gebruiken, deze biedt ook de gevoelige indicatie door het lage eigen gewicht en het RVS palletje waar de lijn onderdoor loopt. Omdat de arm korter is dan bij de reguliere swinger is hij compacter in gebruik, heeft hij minder weerstand en kunnen hengels dichter bij de grond worden afgesteund. Net als ik met mijn hangers kon. Wat de Butt Swinger niet heeft is het soms hinderlijke heen en weer slingeren in harde wind en dat is in sommige gevallen toch een duidelijk voordeel. Voor zichtbaarheid in de nachtelijke uren is er een uitsparing waar een betalight in kan worden geplaatst.

Mocht het nodig zijn dan kun je hem in plaats van het RVS palletje, met een traditionele V-kop uitrusten; hij wordt ook met extra gewichtjes geleverd om de weerstand te vergroten. In 2007 is het ontwerp van de Butt Swinger op enkele punten verbeterd en zijn de kopjes nu ‘fluoro’ gekleurd.

Mark Noorman

fox14.jpg

In de karpervisserij bepalen details dikwijls of een visdag succesvol wordt afgesloten of niet. Ook bij de keuze van de hoofdlijn is het niet anders.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl