Handig: Zo voorkom je een tekenbeet tijdens het vissen

Favoriet Favoriet
Handig: Zo voorkom je een tekenbeet tijdens het vissen

Je Deeper Fishfinder op pad sturen, de perfecte rig bovenhalen en de grootste karper vangen: klinkt fantastisch! Toch kan het wel eens mislopen. Dan hebben we het niet over verstrengelde lijnen, maar over iets waar je misschien helemaal niet op rekent. Vissers hebben immers een grotere kans op een tekenbeet. Dat is ook niet onlogisch. Gelukkig kun je een en ander doen om een tekenbeet te voorkomen. Hieronder droppen we een aantal handige tips!


Draag geschikte kleding
Teken houden vooral van hoog gras. Ze zijn geen jagers die hun prooi opsporen, maar ze wachten tot het moment dat hun prooi zelf even langskomt. Door een lange broek en lange sokken aan te trekken en de broekspijp in die sokken te stoppen, verklein je zonder meer het risico op een tekenbeet. Ook kun je speciale sokken kopen die insectenwerend werken. Tot slot is het dragen van goede dichte schoenen eveneens aan te raden. Helaas geen Crocs dus ;).

Kies een geschikte stek
Omdat teken houden van struiken en hoger gras, doe je er verstandig aan om te kiezen voor een open plaats met weinig begroeiing. Ga niet op de grond zitten maar neem altijd een stoeltje mee. Makkelijker gezegd dan gedaan, want als  je eenmaal een joekel van een karper hebt gespot moet je al snel gaan staan en de vertrouwde omgeving verlaten.

Let op: teken zitten vaak in hoog gras.

Maak gebruik van DEET
Klassieke insectenwerende middelen op basis van DEET werken ook ten opzichte van teken. Ze moeten dan wel een minimale concentratie hebben van 30% DEET. Ga bij twijfel even langs bij jouw apotheker. Spray DEET zowel op jezelf als op jouw kleding. Indien je last hebt van een huidaandoening of indien er jonge kinderen aanwezig zijn, mag je niet zomaar sprays op basis van DEET gebruiken. Jouw arts kan je hierover informeren.

Wat indien je toch wordt gebeten?
Ondanks alle inspanningen kan het ook bij vissers wel eens misgaan. Neem daarom steeds preventief een tekentang mee. Heb je een tekenbeet? Neem de tang en pak de teek vervolgens zo dicht mogelijk bij de kop vast en trek deze dan verticaal omhoog. Hierna dien je de plek onmiddellijk te ontsmetten met jodium of alcohol. Ben je beter in vissen dan in het verwijderen van teken? Ga dan langs bij een arts. Dit moet je overigens ook doen indien je een aantal ziekteverschijnselen krijgt of indien de teek al langer dan 24 uur op de desbetreffende plek zit.

FH-Vaulaurent-13

Oppassen geblazen!

Over het algemeen zal de zorgverzekering de kosten vergoeden. Indien de ziekte van Lyme wordt vastgesteld, doet de zorgverzekeraar echter soms moeilijker. Sommige behandelingen worden immers als “niet standaard” geclassificeerd. In het verleden was dit bijvoorbeeld al het geval voor een behandeling met Ceftriaxon, een speciaal antibioticum dat wel vaker wordt toegepast voor de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om goed de dekking van jouw zorgverzekering na te gaan. Lang niet elke zorgverzekering is even geschikt voor vissers. Jouw zorgverzekering vergelijken met andere pakketten is dan ook vaak een goed idee.


Heb jij wel vaker last van teken dan weet je dus nu hoe je een beet kunt voorkomen. Al averij opgelopen? Check dan dit artikel uit de oude doos om te kijken hoe je een teek moet verwijderen!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl