Het mengen van aas: visie of wetenschap – Pieter van de Werfhorst

De meningen lopen nogal uiteen, maar volgens veel vissers hebben karpers een duidelijke voorkeur voor wat betreft smaak. Door je aas te mixen met bijvoorbeeld zoete, zoute en pittige smaken zou je een groter gedeelte van het bestand aanspreken. Pieter van de Werfhorst, bekend van onder andere SAGA, heeft hier ook zo zijn visie op!


Pieter aan het woord: Ik steek altijd erg veel tijd in het vinden van stekken en pluis deze volledig uit om vervolgens enkele dagen voor te voeren met mijn ??magic mix’. Vaak werkt dit in je voordeel, maar deze vlieger gaat helaas niet altijd op. Ook al bezit je de nodige ervaring, het is en blijft vissen. Soms lukt het niet of kies je gewoon verkeerd, maar ook dat hoort erbij. Als mensen dus over overtuigingen beginnen te schrijven, begin ik wat kriegelig te worden. Het is namelijk erg lastig en ingewikkeld om te bewijzen dat je het bij het juiste eind hebt. En gaat de bewezen theorie op in iedere situatie?

Met vertrouwen vissen is één ding, maar helemaal zeker weten dat je aas werkt kan volgens Pieter niet zo snel!

Visie is misschien een beter gekozen woord. Het biedt in ieder geval wat meer nuance. Het is immers gekoppeld aan de zienswijze van een visser die op dat moment, op die specifieke plek vist. De context waar je de overtuiging op baseert is mijns inziens van groot belang en kan overal verschillend zijn. Laat ik zeggen dat ik er een visie op na houdt dat het mengen van twee totaal verschillende boilie smaken in je voordeel kan werken. Met name tijdens de buitenland sessies in Italië en Frankrijk, maar ook in Nederland heeft mij dit menig succes opgeleverd.

Door verschillende boiliesmaken met elkaar te mixen heeft Pieter al flink wat vissen aan weten te spreken!

Altijd en overal

Inmiddels pas ik deze tactiek overal toe en varieer ik daarnaast ook graag in diameter. Elk aasdeeltje is nu uniek en bezit een eigen vorm, smaak en gewicht. Mijn gevoel zegt dat dit helpt de vissen meer vertrouwen te geven in het door mij aangeboden aas. In het begin vond ik het ook vreemd en moest ik erg wennen om een vette, stinkende vismeel bol te mengen met bijvoorbeeld een zoete Mulberine knikker. Maar na een geweldige sessie met veel mooie vissen werd ik een stuk minder cynisch en liet ik nog ongeveer 50% over aan het toeval. De trips erna, werkte het ook weer erg goed en dan komt er zo’n moment dat je er in gaat geloven en een visie begint te ontwikkelen.

Het is misschien wat vreemd om hele zoete met hele zoute boilies te mixen, maar het is absoluut het proberen waard!

Laat ik het zo beschrijven dat ik denk dat je met een zoete boilie een specifieke populatie aanspreekt en met hartige, fishy boilie je een andere groep bereikt. Daarbij blijkt uit mijn resultaten dat zoet aas favoriet is en vaak de voorkeur geniet bij de échte bakken. Natuurlijk is dit weer niet altijd het geval en spreek ik niet over feiten, maar wel over opvallende details en ervaringen. Tegelijkertijd heb je dan ook nog de veelvraten die alles lusten en waarbij in de ontlasting niet direct een voorkeur is waar te nemen. In plaats van alles in te zetten op één enkele smaak, gaat mijn voorkeur dus uit naar het mengen van verschillende smaken en diameters!

In plaats van in te zetten op één enkele smaak, gaat mijn voorkeur uit naar het mengen van smaken en diameters!

Video

Om te bewijzen dat het mengen van aas niet zomaar een slap verhaal is hebben we vanuit SAGA de onderstaande video geschoten. In deze video zie je hoe verschillende soorten aas door elkaar worden gemengd en wat voor effect dit heeft op de vangsten!

Ik zou zeggen: ga zelf eens aan de slag met het mengen van verschillende soorten, smaken en diameters aas, zodat je zelf kunt ervaren hoe succesvol deze tactiek kan zijn.

Succes!

Pieter van de Werfhorst


Klik op de linkjes om meer te weten te komen over de SAGA producten, de Grade producten en Pole Position producten die Pieter gebruikt in zijn visserij. Vergeet ook niet om de Facebookpagina te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen!

Bekijk ook