Hier moet je op letten bij jouw aaskeuze in het najaar (+4 tips over aas)

Het najaar is dé perfecte tijd om een voerstek aan te leggen. De winter komt eraan en de vissen moeten reserves aanleggen. Wat betekent dat voor ons vissers? Waar moeten we rekening mee houden wat aas betreft? In dit artikel lees je alles wat je moet weten, inclusief vier tips!


“Wat voor boilie is geschikt voor mijn najaarsvisserij?” Een vraag die we meer dan eens zien verschijnen. Een juist antwoord kun je hier nauwelijks op geven, want er zijn ontzettend veel theorieën die allemaal wel ergens op slaan. Hieronder lees je er meer over en geven we een aantal bruikbare aastips!

Met de tips die je hieronder kunt lezen wordt ook jouw najaar een succes!

Verteerbaarheid

Laten we gelijk met de deur in huis vallen. Heel veel mensen beweren dat de karper in deze maanden aas met een hoog vismeelgehalte enorm kan waarderen. Dit puur om het feit dat hier veel belangrijke voedselwaarden in zitten zoals vetten, eiwitten en mineralen. De karpers moeten namelijk hun reserves aanleggen voor de aankomende winter, wat perfect kan met een ietwat ‘zwaardere’ vismeelbol. Deze theorie is logisch én heeft veel raakvlakken!

In het najaar zijn onze gevinde vrienden vaak gretiger.

Echter zijn dit soort boilies vaak moeilijker te verteren. Je kan het vergelijken met een biefstuk en een boterham. Een biefstuk is uiteraard veel lekkerder, maar zal een stuk langer en zwaarder op je maag liggen dan een ‘snelle hap’ zoals een boterham. Aan één boterham heb je echter niet genoeg, daarom pak je er een tweede en een derde… Tel daar nog eens bij op dat het spijsverteringsstelsel van een karper vertraagt in de winter. Zo blijft de bal aan het rollen…

Verteerbaarheid: een underdog in de najaarsvisserij!

Spijsvertering is dus VEEL belangrijker dan je denkt. De enige manier om te weten te komen wat op jouw water het meest effectief is, is door ’trial en error’, dus door verschillende dingen te proberen en te kijken wat voor effect het heeft. Daarnaast kan het slim zijn om bij de boilie fabrikant te informeren naar de verteerbaarheid van het aas. Op de site van Dreambaits kun je bijvoorbeeld per smaak precies zien hoe het zit met de verteerbaarheid! Dit gezegd zijnde kunnen we overgaan tot enkele tips die jullie vast en zeker kunnen gebruiken!

Door verschillende dingen te proberen kun je de sleutel tot succes ontdekken! Foto: Roel den Boer

Tip #1: Gebruik klein aas

In deze periode van het jaar kan je naargelang het bestand best stevig voeren. De vis mag echter niet te snel verzadigen, ga dus niet met 30 millimeter knikkers lopen strooien. Dit is zwaarder voor de vis en zo krijgt hij sneller een verzadigd gevoel. Voer daarom met kleinere diameters zodat de vis minder snel vol zit en zal blijven azen.

Wat ook goed werkt is om een iets lichtere, maar nog steeds zeer voedzame boilie te gebruiken, zoals de Live System van CC Moore.

Door klein aas raakt de vis minder snel verzadigd en blijven ze langer azen!

Als jij in de Mac zit te eten steek je jouw hamburger ook niet in één keer in je mond, maar je eet hem in kleinere happen. Zo kun je er daarna ook nog een tweede achteraan schuiven. Vergelijken doet veel! 😉

Tip #2: Van combineren kun je leren

Zoals bovenaan vermeld is het moeilijk om op voorhand voor een bepaald type aas te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor een vismeelbol vol belangrijke eiwitten die moeilijker te verteren is, of kies je voor een mega goed verteerbare bol met wat minder eiwitten?

Konden we maar gedachtenlezen over wat de karper het liefste eet…

Het is altijd lekker om aassoorten te combineren. Hiermee verspreid je jouw kansen!

In het najaar kan het vaak slim zijn om een vismeelbol te combineren met een goed verteerbare bol.

Zoals mensen voorkeuren hebben, hebben vissen dat ook. In het najaar kan het daarom vaak slim zijn om een vismeelbol te combineren met een goed verteerbare bol. Denk bijvoorbeeld aan de NG Squid van Pro Line of natuurlijk de KWO Specials. Je vist vaak met twee of zelfs drie hengels, dus je weet wat je te doen staat… 😉

Ook de voedzame NG Squid is een goede keuze in het najaar!

Tip #3: Minder vetten, meer vezels

In het late najaar, als de watertemperatuur onder de tien graden zakt, is het verstandig om voor een boilie te kiezen met minder vetten. Doe je dit niet, dan ga je de vis veel te snel verzadigen!

Maden hebben zich al vaak ‘ontpopt’ tot een geweldig winteraas.

Daarom werken maden vaak geweldig in de winter. Het is natuurlijk aas en dus mega goed verteerbaar. Ga er eens mee experimenteren en je zult versteld staan over de effectiviteit. Nog niet overtuigd? Check dan de ‘Maden Madness‘ movie van Pilaar en Treffers maar eens!

Een 27KG monstervis die op maden werd gevangen!

Tip #4: Van observeren kan je leren

Koikwekers schakelen in deze periode over op licht verteerbaar voer, meer gebaseerd op granen. Dit doen ze omdat de vis dat efficiënter kan afbreken bij lage temperaturen en zo halen ze hier meer energie uit. Op deze manier gaan ze sterker de winter in.

Zoals jullie weten kunnen kois en gewone karpers makkelijk gedijen.

Zulke kwekers zijn mensen die voortdurend hun vissen zien azen, dus er zit echt wel wat in… Neem het eens mee in je overweging voor aas in het (late) najaar!

Succes de komende periode!

KWO Redactie


Meer weten over aas en vissen in het najaar? Check dan de topics ‘Aas‘ en ‘Najaar‘ op de KWO Community!

Bekijk ook