ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

HOW TO: Zo zet Danny Fairbrass de Multi rig in!

Favoriet Favoriet
HOW TO: Zo zet Danny Fairbrass de Multi rig in!

Danny Fairbrass moet toegeven dat hij dol is op het rommelen met rigs en het perfectioneren van zijn onderlijnen. Desondanks heeft hij het afgelopen jaar pas de in Engeland immens populaire Multi rig een kans gegeven. Waarom het zo lang geduurd heeft en wat inmiddels zijn ervaringen zijn, lees je in dit artikel.


De Multi rig

Het is alweer een poos geleden dat ik over de Multi rig hoorde, maar vreemd genoeg had ik hem tot dit jaar nog geen kans gegeven. De reden is eigenlijk dat ik niet het idee had dat ik een dergelijke pop-up rig nodig had in mijn visserij. Ondertussen zag ik natuurlijk wel dat vissers die ik erg hoog heb zitten zoals bijvoorbeeld Jon McAllister erg veel vertrouwen in deze onderlijn hebben (en er ook goede vangsten mee boekten). En dat waren vaak niet de minste karpers!

Danny zag zijn vismaten mooie vangsten boeken met dit vernuftige rigje.

Toch duurde het een poos voordat ik tijdens een Franse sessie met Terry Dempsey de behoefte kreeg om de rig een kans te geven. Tijdens de rit naar het water hadden de gespreksonderwerpen natuurlijk vooral met karpervissen te maken. Ik ken Terry al jaren en ben op de hoogte van zijn reputatie als grote vissenvanger. Maar stom genoeg heb ik eigenlijk nooit gezien wat hij nu daadwerkelijk inwerpt. Ook rigs en onderlijnsystemen passeerden de revue. Terry bleek net zoals vele anderen een groot fan te zijn van de Multi rig. Met deze rig kon hij pop-ups perfect laag bij de bodem vissen en daarnaast ook nog eens snel en makkelijk de haak wisselen. Ineens begon de rig mij aan te spreken.

Danny is vooral erg te spreken over de manier waarop je de pop-up laag bij de bodem aan kan bieden.

Een eerste kans…

Helaas blankten we beiden op Gigantica, voordat Terry besloot aan de andere kant van de weg een poging te wagen. Daar ving hij op Road Lake al snel een aantal mooie vissen op zijn favoriete rig. En dat terwijl er tot voor kort eigenlijk amper vis werd gevangen op pop-ups. Toen ik terug was in Engeland en daar op een water met een smerige bodem ging vissen, besloot ik dan ook de rig een goede kans te geven.

Met deze rig kon hij pop-ups perfect laag bij de bodem vissen en daarnaast ook nog eens snel en makkelijk de haak wisselen.

In tegenstelling tot wat ik normaal inzet, besloot ik iets soepeler materiaal te gebruiken voor de onderlijn. Onder andere 20 lb Kamo en N-Trap Semi Stiff zijn ideaal voor deze rig. Het materiaal is stijf genoeg om de haak van het lood weg te drukken, maar loopt toch mooi plat over de bodem.

Om te beginnen knoop ik een grote lus door een overhandse lus te leggen. Deze komt lus in lus aan een kleine ringswivel die ik gebruik voor een helicopter loodsysteem. Door gebruik te maken van een echt grote lus krijg je een extra stijf stuk dat er voor zorgt dat je onderlijn goed weg gedrukt wordt. Door op de knoop een klein beetje putty te plaatsen, zal dit effect zelfs nog iets versterkt worden. Je kunt er zeker van zijn dat het geheel strak tegen de bodem komt te liggen.

De grote lus in combinatie met een beetje putty zorgt dat de onderlijn mooi weg gedrukt word van het lood.

Aan de andere zijde van de onderlijn komt een kleinere lus. Deze steek je door het oog van de haak. Nadat je dit hebt gedaan, schuif je een grote rig ring over de lus en haal je de haak er door heen. Je zal nu zien dat de haak in de lus gefixeerd zit en je een soort D-rig hebt. Door het formaat van de lus groter of kleiner te maken, bepaal je hoe hoog de pop-up van de bodem aangeboden wordt. Daarnaast kan je door deze handige bevestiging van je haak ook heel snel een haak wisselen zonder ook maar een knoop te hoeven leggen.

Door het formaat van de lus groter of kleiner te maken, bepaal je hoe hoog de pop-up van de bodem aangeboden wordt.

Zelf maak ik de lus zo klein dat de haak nog maar net past. Hierdoor zal de pop-up dicht bij de bodem blijven en niet te opvallend zijn voor schuwe karpers. Hierdoor is het geheel een stuk subtieler dan de door mij zo geliefde hinged stiff rig.

In tegenstelling tot de lompe Hinged Stiff rig leent de Multi rig zich goed voor het bijvoeren met een spod.

Hoe groter je de D aan de achterzijde van de haak maakt, des te rechter komt de haak te hangen. Zelf heb ik nog niet genoeg gespeeld met de positie hiervan om te zeggen dat het één beter is dan het ander. Maar met de D ter hoogte van de weerhaak haak ik de vissen in ieder geval perfect.

Details

Het is essentieel om onder de knoop een klein stukje coating te verwijderen. Zelf haal ik met de Stripper Tool een kleine hoeveelheid van maximaal 1 cm weg. De rafeltjes die je soms krijgt, kan je met je tanden voorzichtig weg halen. Zorg er voor dat alles netjes is aangezien je de onderlijn vaak een stuk langer zal gebruiken. Bij een botte haak hoef je hem nu dus niet meer in de prullenbak te gooien. Alleen de haak verwisselen is al voldoende!

Test voor het werpen altijd even de scherpte van de haak. Indien gewenst kan je de haak erg snel vervangen.

Nu hebben we natuurlijk ook nog een contragewicht voor de pop-up nodig. Er zijn mensen die op een resterend stukje lijn bij de knoop een loodhagel knijpen of deze gewoon op de onderlijn zelf zetten. Persoonlijk maak ik liever gebruik van putty die ik mooi om de knoop heen kneed. Het kan de moeite waard zijn om daar eerst een klein drupje secondelijm op te doen. Zo blijft de putty altijd perfect zitten en hoef je deze ook minder te controleren.

Voor de multi rig is het belangrijk om een haak met een uitstaand oog te hebben. De Choddy en Krank Choddy zijn mijn persoonlijke favorieten. Door de stand van het haakoog komen ze beiden in de juiste positie te staan en de inhakingen zijn echt mega! Mocht je met één van de twee losschieters krijgen, dan raad ik je aan om gewoon de ander te proberen. Vaak zal je zien dat je dan ineens wel vissen landt.

Een model met ruime haakbocht en naar achter gebogen oog zoals een Choddy of Krank Choddy is aan te raden voor de multirig.

De Choddy haak is overigens de sterkste uitvoering van de twee. Dankzij zijn dikkere draad kan je daarmee onder zware omstandigheden goed uit de voeten. Al moet ik zeggen dat ik ook al met de Krank Choddy in maat 8 al meerdere veertigers uit het wier heb gehaald.

Je zal merken dat de Krank versie een iets kleiner haakoog heeft. Als je moeite hebt om de lijn door het haakoog te halen, kan je dat makkelijk met een stukje baitfloss doen. Het is wellicht iets meer werk, maar je zal zien dat het geheel ook niet zomaar gaat schuiven. Eigenlijk komt bij beide haken de rig pas in het einde van de lus te hangen als je een vis daadwerkelijk hebt gehaakt.

Je zal zien dat het geheel ook niet zomaar gaat schuiven.

Korte rigs

Ik gebruik zelf graag vrij korte rigs om er voor te zorgen dat de vis zo snel mogelijk het loodgewicht voelt. Op schone bodems zal dat 12 tot 17 cm zijn. Maar als er wier staat, zal ik de lengte aanpassen om zo mooi daar over heen te kunnen vissen. Verder combineer ik de rig vaak met een helicopter loodsysteem. De bovenste kraal kan ik daarbij een stuk hoger op de Kable leadcore leader schuiven om er zo voor te zorgen dat het lood de onderlijn niet alsnog de troep in trekt. Voor de zekerheid vouw ik ook altijd nog een foampje over de haak. Hierdoor zal deze vrij van de bodem blijven, terwijl ik de lijn opspan.

Voor het vissen over wier of andere troep gebruikt Danny altijd een oplosbaar foampje op de haak.

Als laatste hebben we natuurlijk ook nog haakaas nodig. Voor mij zijn de Mainline Cell wit en roze pop-ups echte winnaars. De 14 mm variant gebruik ik het meeste. Wel geef ik ze eigenlijk altijd een extra boost. Als ik wil dat ze op de door mij gevoerde boilies lijken, doe ik dat met een kleine hoeveelheid Cell Activator. Maar er hangt ook vaak een extra opvallende pop-up aan mijn onderlijn.

Een goede tip is het mengen van 10 ml Banana and Pear, 10 ml Sweet Ade en 20 ml Milky Toffee flavour. Dit mengsel stop ik in een leeg flesje en drup ik af en toe over mijn pop-up potje. Als ze opgedroogd zijn, herhaal ik dit weer en zo heb ik heerlijk geurende Banoffee pop-ups.

De Cell pink & whites worden met grote regelmaat door Danny ingezet.

Er is natuurlijk ook nog Goo. Ondanks dat ik vroeger net zoals velen sceptisch was, is het nu iets waar ik veel gebruik van maak. Met name als de vissen voorzichtig azen in de winter, het voorjaar en het late najaar komen deze opvallende attractors flink tot hun recht. Zelf ben ik een groot fan van de dunne Supreme uitvoeringen. Garlic, Squid en Almond zijn mijn favorieten en in de winter is de Mystic Spice ook een echte killer.

Hier laat ik mijn haakaas lange tijd in soaken om er voor te zorgen dat ze tot de kern doordrenkt zijn. Kijk wel uit met lekkende potjes. Zelf heb ik, voordat ik gebruik maakte van de Infuza potjes, al meerdere aastassen verpest. Probeer deze pop-up tips maar eens in combinatie met de multi rig. Je zal versteld staan hoe makkelijk en effectief deze rig in combinatie met pop-ups is!

In de winter is Mystic Spice ook een echte killer.

Om het knopen van de rig nog te vergemakkelijken, heb ik het hieronder in 8 stappen uiteengezet. Twijfel dus niet langer en ga aan de slag. Wie weet levert het jou je lang verwachte target op!

Stappenplan

Stap 1. Start met het knopen van twee lussen in een stuk Kamo gecoat braid. Eén van de twee mag vrij ruim zijn.

Door middel van een overhandse lus leg je de knoop, zodat er een lus ontstaat.

Stap 2. Strip bij de kleinere lus een centimeter coating weg.

Met deze handige tool is het verwijderen van de coating een fluitje van een cent.

Stap 3. Maak het stuk onderlijnmateriaal met behulp van stoom en twee pulla’s mooi recht.

Met stoom kun je de onderlijn mooi recht krijgen.

Stap 4. Kneed nu een klein stukje Dark Matter putty om de grote lusknoop en een wat grotere hoeveelheid om de kleine lus.

De putty blijft perfect zitten om de knoop.

Stap 5. Schuif nu een Krank Choddy haak over de kleine lus. Dit gaat makkelijker met behulp van een stukje baitfloss.

Met behulp van baitfloss is het easy.

Stap 6. Knoop je pop-up aan een grote rig ring en schuif deze ook over de lus.

Bevestig het aas aan de rig ring en schuif het over je onderlijn.

Stap 7. Haal het uiteinde van de lus nu over de haak.

Zo komt de haak dus vast te zitten.

Stap 8. De rig is nu klaar voor gebruik.

Ready to use!

Hopelijk zijn jullie na het lezen van dit artikel net zo enthousiast geworden over de Multirig als ik. Probeer hem snel een keertje uit en je zult niet teleurgesteld worden. In een van de Masterclass afleveringen heb ik de rig ook uitgebreid besproken. Check hem hieronder voor nog meer tips!

Tight Lines

Danny Fairbrass


Wil je meer weten over de Multi of over de andere producten van Korda? Bezoek dan de website en hou ook de Facebookpagina in de gaten, om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl