ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

IJSKOUDE KWO Fieldtest: Peter Vlasveld pakt de Fox RX+ Beetmelders stevig aan!

Favoriet Favoriet
IJSKOUDE KWO Fieldtest: Peter Vlasveld pakt de Fox RX+ Beetmelders stevig aan!

Beetmelders, verklikkers, optonics, piepers… er zijn diverse namen voor die gekke zwarte kastjes die geluid produceren bij een aanbeet… Eén ding is zeker: zonder dit product zouden wij karpervissers het een stuk moeilijker hebben in onze jacht naar de karpers!

Die gekke zwarte kastjes die geluid produceren bij een aanbeet…

Een goede set beetmelders kan dan ook van grote waarde zijn. De beetmelders van Fox staan hoog aangeschreven, maar zijn ze ook écht goed? Wij vroegen het aan Peter Vlasveld en die heeft de RX+ beetmelders ruim een half jaar in gebruik gehad en getest onder ALLE weersomstandigheden!

In het eerste deel van deze uitgebreide product review konden jullie lezen (en zien in het filmpje) wat de eerste indruk van Peter was. Ook besprak hij het uitgebreide scala aan opties die de RX+ beetmelders bevatten. Tijd voor deel 2, de grote praktijktest!


Video: Vlasveld gaat in de sloop-modus

Peter aan het woord: Alright, we zijn terug en in dit tweede deel zal ik mijn eindoordeel uitbrengen nadat ik enkele maanden met de RX+ rakkers heb mogen vissen. Na het eerste deel vroeg ik aan mijn volgers op social media “wat er nog meer getest moest worden” en deed ik de belofte dat ik ze zou misbruiken 😉 Zoals ik al verwachtte waren de meeste mensen erg benieuwd naar het bereik van de ontvanger en of de beetmelders weerbestendig zijn, met name in de winter.

Tijd voor een échte test!

De op sociale media geopperde vragen sloten goed aan bij hetgeen wat ikzelf nog wilde testen. Dit heb ik de afgelopen maanden dan ook gedaan en het resultaat is te zien in onderstaande video!

Daarnaast heb ik het een en ander ook uitgewerkt in tekst. Lees dan ook verder voor meer achtergrondinformatie, gebruikerservaringen en opmerkelijke constateringen!


De duurzaamheidstest

De eerste test is of de RX+ piepers het gebruik op de lange termijn aankunnen door een visser zoals ik. Ik ben geen typetje die na elke sessie zijn gear gaat poetsen. In de meeste gevallen pleur ik mijn spullen in mijn onthaakmat en gaan ze de garage in. Dit om ze vervolgens enkele dagen later weer tevoorschijn te halen.

Dat je niet moet afwijken van je eigen gedrag werd meteen duidelijk… Ik besloot namelijk om de beetmelders eens op te poetsen. Want ik kreeg van Fox en KWO namelijk geen nieuwe, maar een gebruikte set (en deze vertoonde al duidelijke gebruikerssporen). Ik kon even geen doekjes vinden en ik was ik zo stom om een gebruikte make-up reiniger doekje van mijn vrouw te pakken wat op tafel lag.

Ze zijn niet bestendig tegen oplosmiddelen zoals nagelak of make-up remover, ik had het kunnen weten 😉

Juist je raad het al de coating van het kunststof toonde meteen een waas en één van de drie RX+en ziet er niet meer uit. Een wijze les die ik met jullie kan delen. Ik heb zelf scheikunde gestudeerd en bedacht mezelf dat het inderdaad geen slimme zet was. Anyway, mijn advies naar jullie is dan ook: pas op met reinigen van je spullen 😉

Pas op met reinigen van je spullen 😉

Buiten het feit dat dat één van de beetmelders er nu niet meer uit ziet, doen ze het alle drie nog perfect. Eén van de drie piepers zag er al iets anders uit toen ik de set in ontvangst nam. De ring onderaan de optonic was anders als de andere 2, alsof er een soort coating op staal zat welke los liet en ook ontbrak er een beschermkapje. Als ik de beetmelders vergelijk met de exemplaren die in de winkels liggen zie ik wel dat de exemplaren in de winkels niet de stalen ring met coating hebben.

De set was niet nieuw, zo zag de set eruit bij ontvangst.

Ondertussen hebben de beetmelders al flink op hun donder gekregen en in alle weer condities buiten gestaan en heb ik verder geen problemen ondervonden. Dat is, in mijn ogen, toch wel een groot compliment. Ik denk namelijk dat ik na Mark Hofman de grootste sloper ben in het karperwereldje 😉

Het bereik, de praktijktest

In sommige advertenties en artikelen kom je tegen dat er geclaimd wordt dat de RX+ en de ontvanger een bereik hebben van 1 kilometer. Dat wilde ik uiteraard zelf ook testen, maar sowieso geen hele kilometer, want dat vind ikzelf belachelijk. In mijn ogen is het namelijk onverantwoord om je stek te verlaten.

Tijd om eens te kijken naar het bereik van de beetmelders.

Maar goed, als ik op groot water zit te vissen, dan zit ikzelf ook wel eens in de boot op een afstand van 300 meter of ga ik bij noodzaak naar m’n vismaat die even verderop zit. Maar dat is dan écht wel een uitzondering en de situatie moet wel verantwoord zijn: als ik bijvoorbeeld op open water zit zonder obstakels.

Onmisbaar in de hedendaagse visserij!

Ik ben dus op pad gegaan en heb samen met mijn broer de afstand getest, naar wat mij een afstand leek die in de buurt kwam van de bewuste 300 meter, maar dan wel met wat bomen etc (niet op een open vlakte of open water). Uiteindelijk kwamen we op 400+ meter uit en verder hebben we het niet getest. Dit is naar mijn idee al ver genoeg! Geloof me ik heb situaties meegemaakt met vismaten en andere beetmelders dat de helft al niet eens haalbaar was bij bomen, obstakels, elektriciteit kabels etc. Daarom hebben we een locatie uitgezocht naast een elektriciteit mast en kabels en bomen.

Uiteindelijk kwamen we op 400+ meter uit.

Het resultaat liegt er niet om tussen de bomen bij een elektriciteitsmast naast een woonwijk en de snelweg. 436 meter volgens Google Maps!

Zomer, najaar en winter!

Waar moet een goede beetmelder aan voldoen? In mijn ogen: blijven werken in alle weerscondities en op de lange termijn hun mannetje staan. Ik heb de RX+ beetmelders van de zomer gebruikt in de brandende zon, ik heb ze in het water gegooid (Fox claimt namelijk dat ze spatwaterdicht zijn) en ze hebben in de stromende regen gestaan, in de storm, in de sneeuw en ze hebben geleden met nachtvorst tot -9 Celcius… 😉

Van zomerse stormen…

…tot Siberische omstandigheden!

Het goede nieuws is: ik heb geen problemen ondervonden! In alle gevallen hebben ze geen enkele keer geweigerd. Ik heb ze zelfs 2 dagen lang bij mij thuis in de diepvries gegooid en ook deze ultieme beproeving doorstonden de piepers zonder problemen.

De diepgevroren RX-en deden het nog prima! Het aantal kilo boilies dat over is na een seizoen vissen is aan de lage kant… #lekkergevangenjazeker

Nachtvorst kan echter wel een probleem vormen bij beetmelders met een wieltje, dat is algemeen bekend. Een ijslaagje of vastvriezen kan gewoon voorkomen, met name als er veel vocht is zoals dauw, mist, ijzel of een pak sneeuw. Ik weet dat sommige vissers eenmaal per jaar hun beetmelders inspuiten met teflonspray om dit te voorkomen. Ik heb echter geen voorzorgsmaatregelen genomen en na 4 dagen dag en nacht in de vrieskou en sneeuw heb ik geen problemen ondervonden. Maar zeg nou zelf, het zijn alleen de diehard karpervissers, de doorgewinterde bikkels die met deze condities een lange sessie draaien!

Als test heb ik RX+ dagenlang in de vorst buiten laten staan (en gefilmd).

Pluspunten:

  • Groot bereik qua ontvangst
  • Weerbestendig en spatwaterdicht, zowel beetmelder als ontvanger
  • Modern design in een nieuw jasje
  • Instelbaar nachtlampje en verlichting op de ontvanger bij aanbeet
  • Stealth mode (stille mode, alleen trillen)
  • Hufter proof

Minpunten:

  • Maak ze niet schoon met agressieve schoonmaakmiddelen 😉
  • Ontvanger alleen in combinatie met RX+ en niet met andere Fox modellen

Bleven ze werken? Jazeker!

Het eindoordeel

Waar moet een beetmelder aan voldoen? Hij moet betrouwbaar zijn, hufterproof zijn en gemakkelijk in gebruik. Hij moet piepen als ik beet heb, hij moet aantonen wat er gebeurd en hij moet er ook nog een beetje redelijk uitzien. We kijken immers dagenlang naar onze set-up! Ik ben dan wel geen tackletart, maar het moet er wel degelijk uitzien! Naar mijn (kritische) mening voldoen de RX+ beetmelders van Fox aan al deze eisen.

Dezelfde batterijen zitten nog steeds in de beetmelders, de ontvanger heeft 1 streepje minder qua vermogen en alles werkt nog naar behoren. Fox heeft naar mijn idee bewezen dat ze een waardige opvolger hebben gevonden voor de tijdloze RXen misschien zelfs de NTXR, want de aanschaf prijs ligt zelfs lager als een set NTXR beetmelders!

Deze ijskoude schub is een van de laatste karpers die het de RX+ deed uitschreeuwen!

Testje: Kan je ook een NTXR aan een ontvanger van een RX+ koppelen? Helaas dat is niet mogelijk, wel kan je tot 8 RX+ beetmelder koppelen aan 1 ontvanger, wel zo handig als je vismaat ook RX+ beetmelders heeft. Dan hoor je van elkaar of je beet heb.

Mocht je de RX+ beetmelders kopen: veel plezier er mee & tot de volgende review!

Peter Vlasveld


Voor meer informatie over de RX+ beetmelders check je de website van Fox. Voor meer toffe video’s, foto’s en tips volg je Peter op Youtube, Instagram en Facebook!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl