ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Internationaal SKP terugmeldweekend editie 6 ZEER geslaagd!

Favoriet Favoriet
Internationaal SKP terugmeldweekend editie 6 ZEER geslaagd!

Vrijdag 28 september tot 30 september 19:00 uur was het mogelijk om deel te nemen aan het zogenaamde SKP wedstrijdweekend. Amsterdam vormde één van de decors voor de 6e editie van deze wedstrijd en het doel was om te zien hoe het met de reeds uitgezette spiegels gaat. Er deden honderden karpervissers mee en de wedstrijd bleek een succes! Rick van Wees en Alvar Besemer deden voor spek en bonen mee, maar werden blij verrast…


Rick en Alvar aan het woord: Van vrijdag 28 september tot en met zondag 30 september 19:00 uur vond alweer het 6e internationale SKP terugmeldweekend plaats in verschillende Nederlandse provincies en landen om ons heen. Deze SKP wedstrijd specifiek gericht op het vangen en ‘matchen’ van uitzetspiegels, levert zoals elk jaar weer een hoop interessante informatie op omtrent de groeicurve en het trekgedrag van spiegelkarpers. Rick en Alvar beiden karper-commissieleden van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging visten een nacht mee. Het werd een koud en slapeloos nachtje om niet snel te vergeten.

Warm is anders… Écht najaar dit!

Spiegels matchen leeft!

Om het matchen van spiegelkarpers te stimuleren vissen wij uiteraard zelf ook mee tijdens de wedstrijd, al is dat natuurlijk wel voor spek & bonen. We hebben dit jaar namens de AHV karper-commissie zelfs twee SKP wedstrijdweekenden georganiseerd in de regio Amsterdam en omgeving, zo groot was de vraag! Spiegelkarpers terugmelden van openbaar water ‘leeft’ en verschaft een heleboel nuttige informatie. Uiteraard wordt er discreet omgegaan met de vangstmeldingen en verdere info en worden vangstfoto’s bijvoorbeeld alleen geplaatst in overeenstemmingen met de hengelsporter.

Prachtig die mistflarden over het water.

Ėén nachtje, is het genoeg?

Gebrek aan (vis)tijd is wat wij beiden hebben, de keus om één nachtje te gaan is dan ook snel gemaakt. Een last minute opdracht maakt ook nog eens dat ik pas ver in de middag Amsterdam bereik waar Rick gelukkig al het nodige proviand voor de nacht heeft ingeslagen. Aan ‘fastfood & drinks’ dus geen gebrek vannacht!

Er is nog een paar uur te gaan voor het donker wordt, het is tijd om haast te maken met het opbouwen van ‘basecamp’ en het uitvaren van de lijnen. Wanneer de voerboot het laatste bakje gemixte boilies en een montage ‘dropt’, liggen onze hengels eindelijk ‘spot-on’ en zijn we klaar voor de nacht…. althans klaar?

Ook de karpers worden voorzien van proviand!

Volle maan

De felle herfstzon gaat langzaam over in een volle maan en laat de temperatuur zakken van 21 graden in de middag naar 7 graden rond middernacht. Die zeven graden is nog wel te doen zonder winterskin en met zomerslaapzak, alleen blijft het daar niet bij…. Gehuld in tweedelig thermo bespreken we wat tactieken en ‘back-up plans’ onder een heldere sterrenhemel en woorden veranderen in stoom. Dan kondigt Rick’s receiver de eerste voorzichtige piepen aan gevolgd door een bescheiden run.

Drillen in de dichte mist, magisch!

Amper een uur vissen en het is raak! Een wild grootwater schubje schiet woest heen en weer in het maanlicht. Datzelfde patroon herhaald zit vervolgens om het uur nog twee keer, beide keren helaas door hyperactieve brasems.

Geen oog dicht

Het is een prachtig getekende SKP spiegel van formaat en wat een power, de adrenaline rush is groot!

We zitten nog tot laat buiten, de visactiviteit in het verhoudingsgewijs ‘warme water’ houdt ons gefocust en wakker. Zelf slaap ik überhaupt slecht tijdens het nachtvissen, een paar loze piepen uit een sounderbox bezorgen me al een halve hartverzakking en na een run ‘in de tent’ doe ik geen oog meer dicht. Na de serie brasems volg rond twee uur ‘s nachts een serieuzere run op een hengel van Rick. Drillen op afstand in het donker, scheppen in de lichtbundel, filmen en fotograferen met het ledpaneel in het maanlicht. Het is een prachtig getekende SKP spiegel van formaat en wat een power, de adrenaline rush is groot! Toch moeten we echt een keer gaan slapen.

Een gewichtige SKP trofee die de nacht als eerste doorbrak.

Rillend in de slaapzakken

In de haast vergeet ik het net waar ik na twintig minuten drillen achter kom.

De 7 graden voorspelde nachttemperatuur klopt voor geen meter en dat gevoel hadden we al toen we buiten zaten. De temperatuur daalt en daalt, versterkt door het felle maanlicht. Gelukkig bieden de slaapzakken nog enig comfort dus vlug er in tot over het hoofd. Ik lig net een half uurtje te rillen in mijn tent wanneer het dak van mijn bivvy veranderd in een discotheek van flitslicht met dito geluid, het is mijn verste hengel ik moet rennen…. In de haast vergeet ik het net waar ik na twintig minuten drillen achter kom. Mijn receiver stond zacht en Rick is nog in dromenland, dus moet ik terug. Om vijf uur ’s nachts staan we gezamenlijk aan de waterkant onder een sterrenhemel als de volgende perfect gehaakte SKP spiegel over het netkoord glijdt. Wat een nacht! Dan maar niet slapen.

Een goede nachtrust is ons niet gegund!

We zijn doorweekt, alles is zeiknat van de condens en het karperslijm en opnieuw kruipen we de slaapzakken in om op te warmen. Veel komt daar niet van want rond zeven uur de volgende ochtend loopt opnieuw een hengel af.

Koudste septembernacht

Wanneer de bivvy ritsen omhoog gaan doemt een surrealistisch herfstlandschap op voor onze neuzen. Het water ligt verborgen onder een mistbank en er ligt ijs op het materiaal. Het was onder 0 en één van de koudste septembernachten in 47 jaar, zo koppen de nieuwsapps. De run geeft echter warmte. Wederom is Rick’s slip aan het ratelen en we genieten van de dril in de dichte ochtendmist. Nog tijdens de dril neemt de ochtendzon het over van de maan en lost de mist langzaam op tot ‘golden hour’ aanbreekt.

Deze edel zorgde voor een gierende run in de ochtend!

Na zo’n slapeloze nacht is de beloning extra groot als je het perfecte plaatje kunt schieten zonder een vis te bewaren. Een prachtige ‘edel’ mag kort poseren voor hij weer in de diepte verdwijnt. Slapen komt er niet meer van en om alles ‘brasem proof’ te maken besluiten we de montages opnieuw te positioneren voor overdag.

Een ijskoude release, ga maar groeien!

Wegzweten in de herfstzon

It’s relaxation time

Zo actief als de nacht was, zo passief is de dag en na zeven uur ’s morgen gebeurt er niets meer. Wat wel gebeurt, is een temperatuur die van onder nul naar +22 graden stijgt. Laagje voor laagje ontdoen we ons van de thermokleding tot het uiteindelijk ‘kortebroekenweer’ is, echt bizar! Net zoals de karpers hebben gekozen voor het passief zonnen, kiezen wij voor hetzelfde en genieten de hele middag met volle teugen van wat hapjes en drankjes in de zon, bijbruinen noemen ze dat. De buit was immers vanmorgen vroeg al binnen en ‘it’s relaxation time’.

Heerlijk dat ochtendrood!

Twee SKP spiegels voor het monitoren erbij is niet slecht onder deze omstandigheden en wat hebben we genoten van een keur aan verschillende vergezichten in het herfstlandschap. Persoonlijk vind ik dit de mooiste (foto)tijd van het jaar. We ruimen de boel aan het eind van de middag op als alles weer lekker is opgedroogd en proosten op de mooie afloop. Volgend jaar organiseren we ze gewoon opnieuw in Amsterdam, op naar editie zeven van de SKP wedstrijden met nog meer deelnemers!

Meer weten over de landelijke SKP projecten en spiegelkarper terugmeldingen? Check de website van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer.

Rick & Alvar

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl