ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Interview met Roel den Boer: pionieren, sponsoring, aanpak en topvangsten

Favoriet Favoriet
Interview met Roel den Boer: pionieren, sponsoring, aanpak en topvangsten

Iemand waar we veel respect voor hebben is de sympathieke Roel den Boer. Deze Avid Carp visser is een man met veel pioniersbloed in zijn aderen en dat resulteert in hoge pieken en diepe dalen. Van bergmeren in Frankrijk tot Zuid-Koreaanse waterstelsels, tijd voor een interview met deze topvisser! 


KWO: Alllllright Roel, tof dat je tijd vrij hebt weten te maken voor dit interview. Hoe is het met je vrije tijd gesteld, jouw bijzondere job slokt aardig wat (vis)tijd op toch? 

Roel aan het woord: Allereerst vind ik het mega dat jullie mij hebben benaderd voor dit interview! Op het moment van schrijven ben ik net twee weken terug van drie maanden ploeteren in de clean room bij een Zuid-Koreaanse techgigant. De wereld is hongerig naar chips en dat vertaalt zich naar een enorme werkdruk voor onze firma.

Roel den Boer kunnen we met recht een ‘bezige bij’ noemen. 😉

Als senior projectmanager in een dergelijke high pressure omgeving kan ik het de laatste jaren niet bolwerken binnen een standaard werkweek van 40 uur. Iets waar mijn visserij in Europa absoluut onder lijdt. Ieder nadeel heeft zo zijn voordeel en ik prijs mijzelf gelukkig dat ik mijn hengels regelmatig mee het vliegtuig in kan nemen wanneer ik daar in de planning ruimte voor zie.

De vismomenten zijn schaars, gelukkig weet Roel die schaarse momenten goed te benutten!

Zodra je deze drempel over bent, gaat er letterlijk en figuurlijk een wereld voor je open.

Het zit in mijn DNA.

Ondanks mijn beperkte visuren ben ik toch iedere dag op de één of andere manier bezig met karpervissen. Het zit in mijn DNA.

Roel is actief in zowat alle mogelijke landen. 😉

KWO: We zouden zeggen “door de Corona pandemie is Roel juist meer in Nederland”, maar dat valt dus tegen? Heeft Corona wel je visserij beïnvloedt?

Dat zou je inderdaad denken, het tegendeel is echter waar. De Corona pandemie heeft niet alleen voor veel meer werk gezorgd, maar heeft tevens de uitvoering bemoeilijkt. Waar we voorheen veelal zonder visum en papierwerk op pad konden, moet er nu een heel bureaucratisch traject worden doorlopen alvorens we überhaupt richting Schiphol mogen.

Corona bezorgde Roel een berg meer werk maar de vissen werden nog steeds gevangen!

Het gebrek aan tijd maakt dat ik mijn sessies strakker dan ooit inplan. Om de schaarse visuren maximaal effectief te laten zijn, spendeer ik meer tijd aan de voorbereiding en stekopbouw dan voor de pandemie. Iets dat mij geen windeieren heeft gelegd.

Strak plannen en efficiënt vissen zijn twee belangrijke succesfactoren.

Highlights

KWO: Wat was het hoogtepunt van 2020 op visgebied? Kun je iets vertellen over de technische of tactische aspecten rondom deze vangst?

Dat is een goede vraag aangezien er meerdere mooie vangsten zijn gerealiseerd. Een vangst die mij door de context altijd zal bijblijven is de ‘quick-start-fifty’. In maart 2020 verbleef ik met mijn Duitse maatje Niko Tsikouris in Frankrijk, waar ik binnen tien minuten na het positioneren van de eerste hengel een rondbuikige dame van 26,5 kilo mocht verwelkomen.

Deze kogelronde Franse schotel was één van Roel zijn hoogtepunten van vorig jaar.

De vis werd gehaakt op een kleine open plek in het vele wier dat het water rijk is. Op een bedje van hennep plaatste ik een eenvoudig soepele onderlijn van vijftien centimeter met een line aligner. De maat vier haak was voorzien van een bait swivel met daarop een vijftien millimeter single bol. Meer was er niet voor nodig om deze UNIT te strikken, soms is vissen vrij eenvoudig. 😉

We begrijpen redelijk goed waarom dit een hoogtepunt is…

Het was tevens de eerste van vele prachtige vissen die dag. Helaas ging Frankrijk enkele uren later in lockdown, waarop we die nacht vriendelijk én dringend door de ‘garde de peche’ werden verzocht om richting huis te vertrekken. De vis was los en dat maakte de verplichte retour een extra pijnlijke gelegenheid.

Helaas kwam er door Corona een vroegtijdig einde aan de slachtsessie in wording.

KWO: Je bent (in onze ogen) een échte pionier. Kun je eens vertellen hoe je de visserij in Zuid-Korea aan hebt gepakt?  

Ik ben dol op avontuur en de zoektocht naar het onbekende. Ik ben niet vies van bikkelen op een (Frans) circuitwater, echter doet pionieren op het wereldtoneel mijn karperhart pas echt sneller kloppen. Google Maps was onmisbaar in de voorbereiding van het Zuid-Koreaanse avontuur, evenals de input van mijn lokale maat J.K.

Een pionier pur sang, wij houden ervan!

Via hem kreeg ik relevante info over de karperbezettingen en de Koreaanse records, waarna ik met de huurauto en smartphone in de hand op zoek ging naar potentiële stekken. ‘Old school’ meters maken op zoek naar het onbekende, heerlijk! 

Het onbekende… Roel vindt het mega uitdagend en we geven hem gelijk!

Solo vs. Samen

KWO: Pionieren is een stuk makkelijker met een goede vismaat, hoe ervaar jij de verschillen tussen een ‘solo operatie’ en een sessie met een maat? 

Dat hangt af hoe je ‘makkelijk’ definieert. In je eentje pionieren geeft absoluut logistieke ongemakken en je mist zo nu en dan een klankbord en wat gezelligheid, maar daar staat volledige flexibiliteit en vrijheid tegenover. Ik ben ervan overtuigd dat juist die flexibiliteit en vrijheid tijdens het Zuid-Koreaanse avontuur doorslaggevend zijn geweest in het behaalde succes.

Flexibel zijn was een doorslaggevende factor voor het behaalde succes in Korea.

Alleen push ik mijzelf misschien net iets harder dan wanneer ik samen ben, grenzen worden verlegd en socializen is niet aan de orde. Bovendien kan ik het uitstekend vinden met ‘me, myself and I’. 😉

Nieuw water

KWO: Als je begint op een nieuw water: waar let je vooral op, wat zijn de eerste dingen die je wilt ontdekken? 

In het geval van een 100% maagdelijk water zoals in het verre buitenland vaak het geval is, probeer ik eerst zoveel mogelijk informatie te vinden over het water zelf. Mag er überhaupt gevist worden? Hoe oud is het? Welke dieptes zijn er aanwezig? Hoe is het bodemverloop? Is het water toegankelijk?  Hoe groter het water, hoe mooier. Grote wateren trekken veel dagjesmensen en vakantiegangers en juist die groep zet tegenwoordig alles online.

Als je pioniert kom je wel een wat tegen… 😉

De vakantiekiekjes en video’s samen met de info op Google maps geven een goede eerste ‘feel’ van het water. Ze helpen ook om de keuze te maken waar je moet beginnen.

Een foto zegt immers meer dan duizend woorden.

Die info is nog belangrijker wanneer je de taal niet machtig bent, zoals in Zuid-Korea het geval is. Een foto zegt immers meer dan duizend woorden.

Ook in Amerika ging er een compact setje mee en dat was maar goed ook…

Afgelopen november is er tijdens een project bij een techgigant in Santa Clara te Californië een uiterst mobiel stalksetje meegereisd. Na uren research kwam ik tot een shortlist van een vijftal wateren binnen rijbereik, welke ik vervolgens met een mobiele fishfinder heb uitgepeild.

Buiten pionieren heeft Roel ook van fotografie koek gegeten.

Lijnclippen, spomben en distance sticks waren doorslaggevend in het behaalde succes tijdens het Amerikaanse avontuur. Ik heb voornemens om hier nog een separaat artikel aan te wijden dus kan ik er nog niet te veel over prijsgeven, maar wel dat het op alle fronten een succes was.

Avontuur: een woord dat 100% zeker in Roel zijn woordenboek staat!

In het geval van een circuitwater waar bovengenoemde zaken vaak algemeen bekend zijn, is specifieke vangstinformatie doorslaggevend in het succes. 

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, zeker niet in de karpervisserij.  

Met een goed netwerk en integriteit kom je een heel eind. Vergeet niet: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, zeker niet in de karpervisserij.  

Circuitwateren hebben ook zijn charme, maar zijn moeilijker te kraken, althans… 😉

Rigtips

KWO: Rigs is een thema waar eindeloos over gediscussieerd kan worden. Kun jij de drie belangrijke inzichten noemen die jij door de jaren heen hebt gekregen. Dingen waar minder ervaren vissers zich wellicht druk over maken, maar waar jij geen ‘stress’ meer van hebt?

Niet alleen over rigs kan eindeloos worden gediscussieerd, ook over voerstrategieën, type aas, weerseffecten, enzovoort. De variabelen verschillen per water, per seizoen, per dag en zelfs per stek. Waarbij de ervaring van de één weer anders kan zijn dan de ervaring van de ander. Ik kan mij voorstellen dat beginnende karpervissers door deze grote hoeveelheid data overweldigd raken en door de bomen het bos niet meer zien.

“Leren van anderen en jezelf ontwikkelen is belangrijk, maar hou het alsjeblieft simpel.”

Bovenstaand advies neem ik zelf nog steeds ter harte. Mijn professionele leven is al complex genoeg en ik hou mijn visserij dan ook zo eenvoudig als mogelijk. Over het algemeen geen ingewikkelde aanpaktheorieën en complexe rigs voor mij. Ik vis de laatste meter uitsluitend naked en ik start in tachtig procent van de situaties met een simpele soepele onderlijn van circa vijftien centimeter met een line aligner.

80% van zijn visserij vist Roel met een doodsimpel rigje.

Ik zorg er echter wel voor dat de laatste meter perfect wordt gepositioneerd en is uitgevoerd met uitsluitend de beste producten die verkrijgbaar zijn, hierin zijn geen concessies mogelijk! Investeer in stekkeuze en stekopbouw. Mijn sessies in Nederland zijn beperkt tot korte doordeweekse nachtjes, welke ruim van tevoren worden vastgelegd. Om de beperkte visuren maximaal effectief te laten zijn, is het vinden van de juiste stek en deze structureel voorzien van voer extra belangrijk.

Beperkte visuren en maximaal resultaat, een doel waar Roel steeds weer naar streeft.

Deze gedisciplineerde aanpak is doorslaggevend geweest in mijn behaalde successen van de laatste jaren. Er is vrijwel niet geblankt en vele toppers hebben de binnenkant van mijn net gezien.

Avid Carp

KWO: Je wordt gesponsord door de Engelse firma Avid Carp. Hoe zijn ze bij jou uitgekomen en wat is je rol binnen het bedrijf? 

Dat klopt helemaal. Avid Carp zocht een aantal jaar geleden uitbreiding binnen het Nederlandse team. Via een destijds Avid Carp consultant werd ik gepeild naar mijn interesse om als ‘sponsored angler’ te helpen het merk uit te bouwen en te promoten in de breedste zin van het woord.

Het merk is net als zijn vangstenlogboek alleen maar groter geworden. 😉

Diverse producten van Avid werden door mij al met grote tevredenheid gebruikt, waardoor ik niet lang over het antwoord hoefde na te denken. Na enkele e-mails met de brandmanager in de U.K. was het sponsorship een feit. 

Roel weet de natuurlijke habitat ook fantastisch op beeld te krijgen.

Dat ik graag een camera mag hanteren, zo nu en dan in de pen klim voor een artikel én niet onverdienstelijk vis, zijn ongetwijfeld factoren geweest die een rol hebben gespeeld om mij te benaderen. Het zullen zeker niet alleen mijn mooie blauwe ogen zijn geweest. 😉 

Zelfs ijsvogels zijn niet veilig voor Roel… 😉

Het Avid van toen is niet meer wat het team nu is, de goede producten zijn nu nog beter en het productgamma is uitgebreider dan ooit. Als ik zie wat er nog op stapel staat voor release de komende tijd, dan verschijnt er automatisch een glimlach op mijn gezicht. Hou de mediakanalen maar goed in de gaten!  

Fotografie gaat Roel net als het vissen goed af, maar dat was je vast al opgevallen.

KWO: Kun je een aantal producten noemen van Avid die je met vol vertrouwen inzet? Zijn er producten waar je zelf een aandeel in hebt gehad (in het ontwikkelingsproces)? 

Absoluut! Hier kan ik met gemak meerdere pagina’s mee vullen, maar dat is wellicht te veel van het goede in het kader van deze Q&A. Ik ben groot fan van de gehele Outline End Tackle-range. Niet alleen zijn alle producten voorzien van een unieke camo print, ze zijn tevens stuk voor stuk vervaardigd van de beste grondstoffen en materialen.

Het camouflage printje in de tackle range zint Roel wel.

Door het vele reizen per vliegtuig zijn compact, licht en mobiel de sleutelwoorden geworden bij het vissen in verre oorden. De Avid Ruckpack  en het Stormshield Net and Sling bag zijn de twee belangrijkste componenten die mij in staat stellen om dit te realiseren.

Een compacte set is voor Roel één van zijn belangrijkste wapens.

Hier past werkelijk alles in wat benodigd is voor een dagje vissen en ze zijn makkelijk te hanteren, ook wanneer er veel gelopen moet worden. Zonder ga ik niet meer op reis. De Net and Sling bag is bovendien luchtdicht af te sluiten waardoor de hotelkamer na een dag succesvol vissen niet compleet naar karper ruikt. Iets waar de schoonmakers ongetwijfeld dankbaar voor zijn.

Meer heeft hij niet nodig.

Haken zijn zonder meer één van de belangrijkste en meest gevoelige onderdelen van een rig. Een haak moet sterk en bovenal vlijmscherp zijn. Het is gedurfd om als toonaangevend merk een nieuwe range haken te lanceren. Deze twee belangrijkste eigenschappen moeten tot in de puntjes geperfectioneerd zijn om brede acceptatie te vinden.

De Armorok Hooks hebben een vaste plaats in Roel’s tacklebox.

Avid heeft met de lancering van de Armorok haken een herdefinitie van ‘scherp’ gerealiseerd. De haken zijn direct vanuit de verpakking echt vlijmscherp en bovendien oersterk.

Aaskeuze

KWO: Als we naar aas kijken: ben je een boilie of een partikel visser, en waarom?

Ik denk dat iedere zichzelf respecterend karpervisser hier geen strikt onderscheid in kan maken. Beiden zijn onmisbaar om over een geheel jaar succesvol te zijn. Boilies zijn in de regel genomen een stuk prijziger dan partikels, waardoor langdurige voercampagnes met partikels vanuit economisch oogpunt de voorkeur geniet.

Voor langere voerperiodes zijn partikels puur op economisch vlak, voordeliger.

Echter zijn mijn voercampagnes met een hoogwaardige bol succesvoller dan die met partikels. Thuis heb ik eigenlijk altijd ongeveer vijftig kilo (zwarte) tijgernoten en hennep klaarstaan voor gebruik.

Een hoogwaardige bol werkte voor Roel heel succesvol tijdens voercampagnes.

KWO: Merkte je op maagdelijke wateren dat partikels veel beter scoorden? Al kunnen we ons voorstellen dat er in Zuid-Korea niet al teveel boilies verkrijgbaar zijn en je al snel gebonden bent aan partikels… 

Om op ongerepte wateren te starten, is er geen beter aas dan zoete maïs. Dit wordt vrijwel direct geaccepteerd door maagdelijke vissen en is bijna overal een regelrechte killer. Een bijkomend voordeel is dat zoete maïs wereldwijd eenvoudig is te verkrijgen, dit in tegenstelling tot boilies. Tijdens de voorbereiding voor mijn Zuid-Koreaanse sessie heb ik toch tien kilogram zoete scopex boilies ‘meegesmokkeld’ om uit te proberen.

Zoete maïs is bijna overal te verkrijgen.

Ik was erg nieuwsgiering hoe dit ontvangen zou worden. Onder de eigen kant voerde ik boilies en zoete maïs door elkaar. De volgende ochtend was elk korreltje maïs verdwenen, maar de boilies waren compleet genegeerd. Dit patroon herhaalde zich tot het einde van de sessie. Dat zegt genoeg…

Doelen

KWO: Wat zijn je doelen voor 2021 en wat is je ultieme droom op visgebied? Toch een 30kg vis van Cassien strikken? 😉  

Hahaha, dat is natuurlijk een droom voor elke karpervisser en wellicht stel ik mij dat doel nog eens in de toekomst. Het hoofddoel voor 2021 is om wederom een lange sessie in Zuid-Korea te houden. Het scouten gaat daar onverminderd door en ik heb al een serie prachtige stekken gevonden waar ik hopelijk later dit jaar een hengel kan uitgooien.

Inmiddels zijn er aan de andere kant van de planeet alweer wat nieuwe stekken gevonden.

Het ultieme doel is om het Zuid-Koreaanse record te vangen of ergens anders in de wereld een opzienbarende vangst te doen, maar ik weet niet of dat in 2021 al gaat lukken. 

KWO: Roel, super bedankt voor dit leuke interview. Veel succes in je privé leven, je visserij en je werkzaamheden bij Avid! Wil je dit artikel nog afsluiten met een mooie quote? 

Hartelijk dank boys, super gaaf dat jullie geïnteresseerd zijn in mijn visserij en ‘Roel’ als persoon. Hopelijk levert dit stukje tekst ergens een positieve bijdrage aan iemand’s visserij.

Karpervissen is méér dan het vangen van karper, probeer te genieten van al het moois dat deze hobby omringt.

Karpervissen is veel meer dan het vangen van een karper.

Geniet ervan!

Roel den Boer


Volg Roel zeker op Instagram om zijn wereldwijde avonturen mee te maken. Check zeker de site van Avid Carp ook even om te checken wat Roel allemaal gebruikt.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl