Jan van der Lans – Topjaar 2018 in vogelvlucht

Favoriet Favoriet
Jan van der Lans – Topjaar 2018 in vogelvlucht

Jan van der Lans, consultant bij Holland Baits, kijkt vol trots en plezier terug op het jaar 2018. Ondanks een flinke tegenslag heeft hij goede herinneringen aan zijn visseizoen die van januari tot december duurde. In deze terugblik vertelt hij over zijn succesvolle voertactieken, eerste veertigponder en een mooi gebaar na van alles te zijn beroofd. Maarrr, voordat je gaat lezen, check eerst de video om kennis te maken met deze fanatieke visser!


Een vliegende start

Jan van der Lans vertelt: Januari 2018… Na mijn knieoperatie kan ik eindelijk weer op pad. Ik ben niet meer thuis te houden: het is vissen, school, vissen, school en ga zo maar door. Ik beleef bijzondere momenten in januari. De eerste sessie van zo’n 80 uur verloopt zonder teken van leven. Ik besluit daarom de handdoek in de ring te gooien en mijn maat te bellen die me op zou halen. Wat er in dat uur gebeurt, is werkelijk niet te geloven! Twee keer loopt de linker hengel af, wat resulteert in mijn eerste twee vissen van dit jaar. En dat binnen een uur tijd, na 80 uur blanken! Mijn jaar begint wel heel erg goed.

Eerst 80 uur niets, en dan ineens toch!

Een ijskoude februari vis

Februari alweer, ik MOET mijn vistijd die ik verloren ben door mijn operatie inhalen. Zelfs op het moment dat 80 procent van het water dichtgevroren ligt, moet er gevist worden. Op het moment dat het ijs door het zonnetje aan het smelten is, zie ik een ijsplaat over mijn stek schuiven. Op dat moment begint mijn hengel te lopen, en er is geen houden aan. Eventjes dacht ik in het ijs vast te zitten… Het ijs schuift naar rechts, en ik zie mijn lijn steeds verder naar links gaan. Wat ben ik toch dom dat ik uit alle haast mijn jas vergeet aan te trekken…

HOPPA! Weer een stevige vis, onder winterse omstandigheden!

Daar sta ik dan, met twee graden boven het vriespunt, in mijn polo, een beresterke vis te drillen. Bijna 35 minuten later schuif ik mijn net onder mijn derde vis van dit jaar. HOPPA! Weer een stevige vis, onder winterse omstandigheden!

HOPPA! Weer een stevige vis, onder winterse omstandigheden!

Een pas op de plaats

Maart, het vizier moet echt wat meer op school gericht worden. Het laatste jaar van mijn opleiding op de Sportvisacademie moet afgesloten worden met een diploma, en als het mogelijk is een leuke baan in de hengelsport. Ik zoek een plek voor mijn eindstage, en zorg dat de lopende projecten op dat moment zo veel mogelijk afgerond worden. Ik probeer elke week nog twee nachten te vissen, en de projecten die ik doe zo veel mogelijk te combineren met mijn visserij. Ik organiseer een karperweekend voor jeugdige vissers, en vind een stageplek bij Holland Baits.

Blije kinderen tijdens het karperweekend voor jeugdigen.

Groot verdriet

Alles loopt zoals ik gehoopt had dat het zou lopen. Ik heb tijd om te vissen, ik heb een leuke stageplek waar ik na het behalen van mijn diploma parttime aan het werk kan, en heb de zaken voor school afgerond. De zomervakantie wacht op me, en ik ga met mijn vriendin een midweek weg. Je voelt ‘m al aankomen, toen ging het mis. Mijn hengels, molens, rodpod, beetmelders, alles weg. Het leek alsof mijn wereld onder mijn voeten vandaan schoof, net op het moment dat alles op rolletjes liep.

Mijn hengels, molens, rodpod, beetmelders, alles weg. Het leek alsof mijn wereld onder mijn voeten vandaan schoof, net op het moment dat alles op rolletjes liep.

De laatste plek waar mijn spullen gezien zijn.

Alles gestolen dus. Ik plaatste een bericht over de diefstal op Facebook, in de hoop dat er iemand spijt kreeg van zijn daad. Toen kwam er een reddende engel op mijn pad. David van den Brandt reageert op mijn bericht: “Wat ontzettend zuur moet dit voor je zijn Jan, ik kan me goed voorstellen dat weinig dingen nu nog je dag goed kunnen maken. Toch ga ik het wel proberen… Namens JRC Carp wil ik je graag een volledige visuitrusting aanbieden die zo goed mogelijk aansluit bij hetgeen je had. Stuur me maar een PB, dan maken we het in orde. ‘Uitgevist zijn’ is namelijk nooit een optie.”

Mijn visjaar is gelukkig nog niet voorbij dankzij JRC!

Ongeloof, blijdschap, en heel veel dank. Ik kan weer aan de slag, en zal dit nooit van mijn leven meer vergeten. David, en iedereen van het JRC Carp team, ontzettend veel dank hiervoor. Mijn visjaar is dus nog niet voorbij…

Voeren, voeren, voeren

Een warme zomer gaat aan ons voorbij, en een van de wateren waar ik graag kom wordt gesloten in verband met visveiligheid. Wanneer we hier weer aan de gang kunnen, kies ik voor een andere aanpak. Heel veel voeren bij aankomst en dan de sessie uitvissen zonder bij te voeren. Er gebeuren dingen die ik nog niet had meegemaakt. Mijn maat en ik pakken eens flink uit, voeren vijftien kilo in een keer, en vangen zeventien vissen. Wow, dit smaakt naar meer…

Meer voer, meer vis?

Twee weken later, we gaan het nog eens dubbel overdoen. We voeren nog meer, bijna 25 kilo, en vangen 27 vissen. Niet alleen de aantallen zijn absurd hoog: Wanneer we in twee nachten zeven vissen boven vijftien kilo vangen kan ons geluk niet meer op.

We voeren nog meer, bijna 25 kilo, en vangen 27 vissen!

Mijn eerste 20 kilo

Dit moet ik echt vaker doen, voeren is de sleutel van het succes van afgelopen zomer. Ik nodig twee jongens uit ons Holland Baits jeugdteam uit om eens met mij mee te gaan. Een super sessie, met een nieuw PR voor een van de mannen, en EIN-DE-LIJK mijn eerst vis van 20 KILO!

Eindelijk een 20 kilo karper!

Wat een aantallen, wat een gewichten, en wat een schitterende spiegels! Of het aan de nieuwe manier van aanpakken ligt, de nieuwe TOP-materialen van JRC, of aan de nieuwe bol, de Transformer van Holland Baits, ik weet het niet meer, en ik ben er maar wat blij mee.

Wat een aantallen, wat een gewichten, en wat een schitterende spiegels!

Mijn eerste video

Ik besluit om samen met Jacco van Free4Fishing een video op te nemen over mijn visserij. Jacco loopt op dat moment stage bij Holland Baits en heeft het filmen en editten goed in de vingers. Bovenaan dit bericht staat de video, waarin ik ook uitleg geef over mijn visserij. Nadat ik ook een wedstrijd weet te winnen op dit water, ben ik eventjes toe aan een nieuwe uitdaging.

Een doorslaggevende vis om een wedstrijd te winnen!

Ik zoek elke dag de maas op om te voeren, en vis twee weekenden achter elkaar op de voerstek. Ook hier weet ik mijn vis te vangen. Wat een ongelofelijk jaar is 2018! Uiteraard gaat aankomende winter door gevist worden, en ben ik heel benieuwd naar wat er allemaal te wachten staat in 2019!

Een visrijk 2019

Ik wil nogmaals iedereen bedanken die ervoor gezorgd heeft dat afgelopen jaar voor mij onvergetelijk is geworden. Ik wens iedereen hetzelfde toe wat ik mijzelf ook toewens voor 2019: Geniet van je visserij. Geniet van elke vis die je vangt. Geniet van de rust, natuur en gezelligheid aan de waterkant, en vergeet niet dat er ook een dagelijks leven is buiten onze hobby.

Geniet van de rust en natuur aan de waterkant.

Jan van der Lans


Wil je Jan blijven volgen? Check dan zijn Facebook en Instagram. Voor meer informatie over de Transformer boilie waar Jan zo enthousiast over is kijk je op de website van Holland Baits.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl