Karperbiologie – Bij welke watertemperatuur kun je boilies inzetten?

Op veel wateren is de karper al flink actief en er wordt zo links en rechts zelfs al gepaaid. De watertemperatuur is gestaag aan het stijgen en dat riep een vraag bij ons op: bij welke watertemperatuur kun je eigenlijk boilies inzetten?

Hoog tijd om een expert erbij te halen: Marco Kraal. Onze eigen Michiel Pilaar sprak hem over dit onderwerp en dat leverde een hoop nuttige inzichten op!

Bij welke temperatuur kunnen de ‘ronde knikkers’ te water?

Voordat we verder gaan met dit artikel is het belangrijk om je te realiseren dat ieder water anders is. Op het ene water schiet de temperatuur omhoog bij de eerste zonnestralen en zijn de karpers binnen no-time aan het paaien, terwijl het op diepere zandafgravingen nog weken kan duren.

Terwijl er op het ene water al fanatiek wordt gepaaid, kan het op een ander water nog wel een maand duren. Foto: Demian Smit

Staar je dus niet blind op de onderstaande antwoorden, maar ga vooral zelf op ontdekkingstocht op jouw favoriete voorjaarswater 😉

Cruciale watertemperatuur

Goed nieuws: op veel wateren is de ‘cruciale watertemperatuur’ van 10 graden al (ruimschoots) bereikt. Bij deze watertemperatuur worden de enzymen in het spijsverteringskanaal echt geactiveerd. Met andere woorden: bij een watertemperatuur van 10 graden of hoger beginnen de vissen (voorzichtig) met azen, of krijgen ze op z’n minst meer prikkels om te gaan azen.

Door het zonnetje kan de watertemperatuur snel stijgen en beginnen de vissen (voorzichtig) met azen!

Karpers kunnen een temperatuurverschil van 0.1 graden al aanvoelen, vandaar dat ze zo sterk reageren op schommelingen in de watertemperatuur. Bij flinke zonnestralen zie je ze bijvoorbeeld ineens massaal op het ondiep of warm water!

Als het voorjaarszonnetje schijnt kun je de vissen zomaar op het ondiep tegenkomen als je met de drone op pad gaat.

Koud water

Bij kouder water (onder de 10 graden) kan de karper wel eten, maar niet (goed) verteren. Hierdoor wordt een groter gedeelte van het opgenomen voedsel/aas weer uitgescheten. Het is dus belangrijk om bij lage watertemperaturen niet met boilies te gaan strooien, en al helemaal niet met boilies die niet gemakkelijk te verteren zijn. Dit heeft een averechts effect op je vangsten!

Het lijkt verleidelijk, maar ga hier geen kilo’s boilies strooien! Foto: Marc Voosen

De kunt de watertemperatuur overigens eenvoudig opmeten met een thermometer. Let er wel op dat de temperatuur aan de oppervlakte en dieper water een aantal graden kan verschillen. Wil je een nauwkeurige meting, bevestig dan een touwtje en laat de thermometer naar de bodem toe zakken.

Met een eenvoudige thermometer kun je de watertemperatuur achterhalen.

Boilies inzetten

Hoeveel een karper kan eten ten opzichte van zijn eigen lichaamsgewicht is heel lastig te bepalen. Er zijn zoveel factoren van invloed dat je er eigenlijk geen percentage aan kunt hangen. Wat je het beste kunt doen is het water en de vissen ‘aftasten’ door voorzichtig te beginnen met single hookbaits en later pas meer te gaan voeren. Bijvoeren kan altijd, voer eruit halen is een stuk lastiger!

Ook Michiel vist in het voorjaar vaak met single hookbaits en voert pas bij als het écht gaat lopen!

Ook Marco raadde dit aan: wees voorzichtig met je voerhoeveelheden en schroef deze pas op zodra je flink wat actie krijg!

Succes met je voorjaarsvisserij en Marco, bedankt voor je wijze woorden 😉

Team KWO

Bekijk ook