Karperbiologie – Bij welke watertemperatuur kun je boilies inzetten?
Op veel wateren is de karper al flink actief en er wordt zo links en rechts zelfs al gepaaid. De watertemperatuur is gestaag aan het stijgen en dat riep een vraag bij ons op: bij welke watertemperatuur kun je eigenlijk boilies inzetten?
Hoog tijd om een expert erbij te halen: Marco Kraal. Onze eigen Michiel Pilaar sprak hem over dit onderwerp en dat leverde een hoop nuttige inzichten op!
Voordat we verder gaan met dit artikel is het belangrijk om je te realiseren dat ieder water anders is. Op het ene water schiet de temperatuur omhoog bij de eerste zonnestralen en zijn de karpers binnen no-time aan het paaien, terwijl het op diepere zandafgravingen nog weken kan duren.
Staar je dus niet blind op de onderstaande antwoorden, maar ga vooral zelf op ontdekkingstocht op jouw favoriete voorjaarswater 😉
Cruciale watertemperatuur
Goed nieuws: op veel wateren is de ‘cruciale watertemperatuur’ van 10 graden al (ruimschoots) bereikt. Bij deze watertemperatuur worden de enzymen in het spijsverteringskanaal echt geactiveerd. Met andere woorden: bij een watertemperatuur van 10 graden of hoger beginnen de vissen (voorzichtig) met azen, of krijgen ze op z’n minst meer prikkels om te gaan azen.
Karpers kunnen een temperatuurverschil van 0.1 graden al aanvoelen, vandaar dat ze zo sterk reageren op schommelingen in de watertemperatuur. Bij flinke zonnestralen zie je ze bijvoorbeeld ineens massaal op het ondiep of warm water!
Koud water
Bij kouder water (onder de 10 graden) kan de karper wel eten, maar niet (goed) verteren. Hierdoor wordt een groter gedeelte van het opgenomen voedsel/aas weer uitgescheten. Het is dus belangrijk om bij lage watertemperaturen niet met boilies te gaan strooien, en al helemaal niet met boilies die niet gemakkelijk te verteren zijn. Dit heeft een averechts effect op je vangsten!
De kunt de watertemperatuur overigens eenvoudig opmeten met een thermometer. Let er wel op dat de temperatuur aan de oppervlakte en dieper water een aantal graden kan verschillen. Wil je een nauwkeurige meting, bevestig dan een touwtje en laat de thermometer naar de bodem toe zakken.
Boilies inzetten
Hoeveel een karper kan eten ten opzichte van zijn eigen lichaamsgewicht is heel lastig te bepalen. Er zijn zoveel factoren van invloed dat je er eigenlijk geen percentage aan kunt hangen. Wat je het beste kunt doen is het water en de vissen ‘aftasten’ door voorzichtig te beginnen met single hookbaits en later pas meer te gaan voeren. Bijvoeren kan altijd, voer eruit halen is een stuk lastiger!
Ook Marco raadde dit aan: wees voorzichtig met je voerhoeveelheden en schroef deze pas op zodra je flink wat actie krijg!
Succes met je voorjaarsvisserij en Marco, bedankt voor je wijze woorden 😉