KWO Fieldtest – Advanta Discovery hengels – David Vandevelde

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest – Advanta Discovery hengels – David Vandevelde

In deze KWO Fieldtest neemt niemand minder dan David Vandevelde een setje hengels uit het gamma van Advanta op de proef: de Advanta Discovery CSX V2 in de 12ft 3,5 lb uitvoering. Een hele mond vol! Deze stokken zijn met een stuksprijs van €57,- relatief goedkoop, maar wat zegt dit over de kwaliteit? David vertelt ons er meer in dit stuk en we trappen af met een video die hij gemaakt heeft!


David aan het woord: Advanta is het huismerk van de karper-range op de Engelse online-shop Angling Direct. Zelf had ik er nog nooit van gehoord, maar dat is een reden te meer om het merk eens goed onder de loep te nemen aan de hand van een fieldtest. Zelf had ik het geluk om de CSX V2 stokken dit voorjaar te mogen testen. De hengels werden getest op diverse watertypen: zowel tijdens de lange afstandsvisserij, op een rivier, op een obstakelrijk water en op een kleiner circuitwater. Ook werd het materiaal geregeld een beetje ‘misbruikt’ tijdens het verkassen. Je weet vast hoe het er aan toe gaat als je plots aan de andere kant van het meer de vissen ziet rollen…

Zodra David ergens een vis ziet rollen twijfelt hij niet om te verkassen. Vaak met succes!

Stijlvolle hengel

Iedere karpervisser houdt van hengels die er ‘carpy’ uitzien. Ook deze stokken hebben dit leuke kenmerk! Zodra ze op de steunen liggen merk je gewoon dat ze aan de waterkant horen en niet ergens weggestopt in een foudraal.

De Advanta hengels zijn gemaakt om gebruikt te worden!

Wat ze naar mijn mening heel vet maken, is dat de 24T carbon-blank spiraal vormig en overlappend afgewerkt zijn. Maar dat is een persoonlijke smaak natuurlijk! Het enige minpuntje dat ik aan deze afwerking kan vinden is dat ze door deze manier van afwerking sneller vuil opnemen in de ribbeltjes. De blank is niet afgewerkt met een laag lak, maar dit zou dan ook weer het leuke effect van de donkergrijze overlapping wegnemen. Enkel het gedeelte waar de naam van de hengel staat en de bevestigingen van de ogen zijn, is er lak gebruikt.

De spiraalvormige afwerking zorgt voor een strak uiterlijk!

De ogen van de hengel zijn ook lijp. Deze zijn -zoals andere merken ook bij hun nieuwste series doen- iets naar voren gekanteld. Dit geeft ze een hele gave en robuuste look. Uiteraard ZIJN ze ook flink robuust! Net als bij elke 12ft uitvoering zijn de hengels voorzien van een 50mm startoog. De 10ft uitvoering daarentegen is uitgerust met een 40mm startoog.

De 12ft uitvoeringen die David aan de tand voelt zijn voorzien van een stevig 50mm startoog.

De 18mm DPS reel seat die de molen omklemd is zonder veel show. Standaard afgewerkt, maar daarom niet minder goed. Zelf heb ik niet heel veel aandacht voor de seats op een stok. Zolang die z’n werk doet en de molen ten alle tijde op z’n plaats houdt voldoet dat meer dan genoeg.

De reelhouder is betrouwbaar, dat is waar het om gaat!

Als laatst kan ik vertellen dat de lower grip van de hengel is afgewerkt met een zogenaamde Shrimp Wrap. Gecombineerd met z’n breder wordende vorm naar het uiteinde toe zorgt dit voor een goeie stevige grip die nodig is bij elke goede cast. De butt cap is de finishing touch op de afwerking, met symbool van Avanta erin gegraveerd.

De verwerking van het logo op de butt cap maakt de hengels helemaal af!

Prijs/kwaliteit

Je kan wel zeggen dat de prijs voor deze hengel behoorlijk scherp is. Wat mij opvalt is dat je voor die lage prijs wél verrassend hoge kwaliteit krijgt. Vooral voor de jeugd is dit een erg goede zaak! Vaak zie je hen aan het water zitten met materiaal dat aan de wensen overlaat en hengels zoals deze kunnen daar een goede oplossing voor bieden. Mooie looks en goede performance voor een lage prijs! Want met laag bedoel ik ook echt LAAG. Met amper £49.99, omgerekend zo’n €57, hoort deze hengel echt wel tot de klasse low-budget!

Mooie looks en goede performance voor een lage prijs!

Hier doen we het uiteindelijk allemaal voor!

Mijn ervaring

Enthousiast als een kind in een speeltuin pakte ik de hengels uit de dozen om ze te bekijken. De twee delen werden in elkaar geschoven en de eerste reactie (zoals ik dat altijd doe) is om eens met de top van de hengel heen en weer te gaan. Aan de soepele beweging te zien was het duidelijk dat ik veel plezier zou beleven aan deze hengels, en dat voor een 3.5lb! Ik had wel het idee dat ze vrij licht in de hand lagen en daardoor waarschijnlijk wat werpvermogen zouden inleveren.

De top bleek inderdaad lekker soepel, wat het nodige plezier oplevert bij een dril!

Eenmaal aan de waterkant en na enkele gemiddelde inworpen te hebben gedaan, werd m’n gevoel bevestigd. Het zijn dus geen werpkanonnen, maar dat had ik er ook niet van verwacht. Wat mij vooral heel warm maakte, is dat ze een zalige dril opleveren! Je merkt meteen dat ze gemaakt zijn om je met een smile te laten drillen. Voor mij was het alvast eens iets anders, omdat ik voornamelijk met iets stuggere hengels vis. Dat brengt me op het punt om te zeggen dat ik ze wel geschikt vind voor de normale visserij, maar niet voor de extreme dingen zoals grote, hardstromende rivieren en zware obstakelvisserij. Voor op de klassieke putten zijn deze hengels uiterst ideaal alsook voor lange afstanden. Zelf gooide ik er onder de juiste omstandigheden zo rond de 100 meter mee en dat brengt je op veel putten wel op de juiste plekjes.

Het drillen van deze vis was éxtra plezierig dankzij de drileigenschappen van de Advanta hengels!

Marker/spod rod

De Discovery CSX V2-serie heeft ook een identiek ogende marker / spod hengel. Net als de gewone hengels is deze hengel ook 12ft, maar natuurlijk veel stijver uitgevoerd. Ondanks de verhoogde stijfheid is de hengel toch soepel genoeg om met een lood de bodem perfect te kunnen aftasten. Dit fijne hulpmiddel is iets zwaarder uitgevoerd en heeft dus net ietsje meer ‘backbone’. Met gemak verzet je een goedgevulde spomb, raket of marker tot aan de spots die binnen het bereik van je hengels liggen.

Naast de gewone hengels biedt Advanta ook een voordelige marker/spod hengel aan.

Conclusie

Na bijna alle watertypes te hebben bevist met de hengels kan ik stellen dat ze goed zijn getest. Net als iedere hengels zijn er voor- en nadelen aan verbonden en dat is niet anders voor de Advanta Discover CSX V2. Zoals ik al eerder zei zijn deze stokken uiterst geschikt voor de meren waar je al werpen tot 100 meter ‘moet’ kunnen gooien en voor het uitvaren met de voerboot of Zodiac. Door hun soepelheid vind ik ze persoonlijk net iets te kort schieten voor de snelstromende rivieren en/of ander obstakelrijk water. Van uitzicht doen ze zeker niet onder voor de rest van de markt. Ze zijn echt heel mooi afgewerkt!

Breed inzetbaar, strak afgewerkt én supervoordelig!

Wat nog het leukste is aan deze stokken is dat ze de mogelijkheid bieden aan de jeugd om met degelijk materiaal aan de waterkant te vertoeven. Ik veronderstel dat zij vaak niet het vermogen hebben om nieuwe of te dure hengels te kopen. Dit biedt dus een super alternatief! Echter zijn deze hengels zeker niet alleen voor de jonge hengelaars weggelegd, ook voor de oudere fanatiekelingen is deze hengel zeer geschikt!

Ik raad ‘m aan iedereen aan!

Kort samengevat: de Advanta Discovery CSX V2 is een low-budget hengel die er vet uitziet, een goede performance heeft en je gevechten bezorgt om van te kwijlen. Ik raad ‘m aan iedereen aan!

David Vandevelde

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl