ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest – Daiwa Emblem 45 en Cast’Izm 10ft – Mark de Zwart

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest – Daiwa Emblem 45 en Cast’Izm 10ft – Mark de Zwart

Zoek je nog een compacte hengelset om de zomermaanden mee door te komen? Kijk dan eens naar deze set van Daiwa! Mark de Zwart heeft ‘m de afgelopen zes weken flink aan de tand gevoeld en vertelt je er in deze fieldtest meer over. Spoiler alert: Mark kan goed omgaan met zijn camera! 😉


Mark de Zwart aan het woord: Tja daar sta je dan, met al je vispullen in je hand kom je er achter dat je het belangrijkste vorige keer in het hoge gras hebt laten liggen tijdens het opruimen… Je sleeves met daarin je setje hengels, opgetuigd en wel! Shit. Ik word wel eens bestempeld als flinke chaoot, maar dit was echt het dieptepunt! Gelukkig waren hier mijn goede vrienden van KWO die nog een prachtig setje hadden liggen, klaar voor een fieldtest! En om nog niet al te veel te verklappen, misschien had ik mijn oude set veel eerder moeten ‘weggeven’ 😉

Check de video van Mark over het Daiwa setje hieronder!

Eerste indruk

*Dingdong*, daar was mijn grote vriend van de PostNL met de pakketjes. Het Daiwa setje was aangekomen en direct uitgepakt. De set bestond uit twee DAIWA EMBLEM 45 SCW QD molens, twee DAIWA CAST´LZM 10ft 2.5LB CORK hengels en twee sleeves om ze in te vervoeren. De molens in de gouden uitvoering en de hengels in kurk. Iets heel anders dan ik gewend was tot nu toe, maar dit ‘retro’ setje beviel mij wel.

Een ideale combinatie voor mij omdat ik veel verschillende stijlen afwissel of combineer.

In mijn vistas had ik nog een nieuwe klos van mijn favoriete nylon en het opspoelen kon beginnen. Tijdens het opspoelen kon ik mijn gedachten al laten gaan. De 2,5lb Cast’lzm’s voor de perfecte dril en de Emblem 45-ers die bekend staan om hun kwaliteit als het ging om het werpen van afstanden. Een ideale combinatie voor mij omdat ik veel verschillende stijlen afwissel of combineer. Van bootvisserij tot stalken met de pen, ik hou ervan en kan niet wachten om dit de aankomende zes weken zoveel mogelijk te doen!

“Mijn buzzerbars en piepers had ik ook ‘achtergelaten’ bij mijn oude hengels er wordt dus lichtelijk geïmproviseerd 😅”

Ervaring in de praktijk

Zoals ik hierboven al aangaf ga ik de set in elke situatie testen. De vraag die ik hier aan mijzelf stelde was: “Zou ik deze set kopen als allround karpervisser?”. De eerste sessie stond al om de hoek. Een zandput van zo’n vier hectare waar alles werpend gedaan moest worden. Deze eerste test slaagde de Daiwa hengels en molens met vlag en wimpel. Een drukke nacht waar de vissen zich graag lieten zien voor de camera en de 2.5lb 10 footers drilde geweldig! Normaal gesproken vis ik met 12ft maar ik kan je alvast verklappen dat deze vervangen gaan worden door zijn kleinere broertje. De 10 footers geeft je genoeg sport, ook met de kleinere vissen.

“Een prachtige ‘kleine vis’ die zich niet zo snel gewonnen gaf.”

Werpen gaat ook perfect met de Daiwa Cast’lzm hengels. Doordat het eerste oog schuin op de hengel is gemonteerd is heb je minder kans dat je lijn om het oog heen slaat tijdens het werpen. Het blijft een 2.5lb hengel waardoor werpen op lange afstand lastig wordt, maar voor Nederlandse begrippen zeker ver genoeg.

Prachtige afwerking van top tot teen!

Emblem molens

Nu een korte blik werpen op de Daiwa Emblem 45 molens. Volgens Daiwa zelf is de Emblem 45 serie optimaal voor het werpen van lange afstanden. Dit is waarom deze serie perfect matched met de Cast’lzm hengels. Door de grote spoel haal tijdens één inhaalslag maar liefst één meter lijn binnen!

Door de grote spoel haal tijdens één inhaalslag één meter lijn binnen.

Heerlijk voor als je ook nog eens een spod of spomb gebruikt in je visserij ;-). De molen heeft zes kogellagers en voelt erg soepel tijdens het binnen draaien en tijdens de dril. Ook heeft de spoel aan de achterkant een bescherming waardoor het vrijwel onmogelijk is om je lijn hierachter te krijgen. Eén van mijn grootste molen ergernissen opgelost!

“De gouden afwerking bevalt mij wel.”

Afwerking

De afwerking van deze Daiwa producten is zoals je kunt verwachten: strak, premium en stijlvol. De Cast’lzm hengels zijn zowel in kurk verkrijgbaar als normaal. De kurken afwerking, die ik nu hier heb, is echt prachtig! Ik heb altijd gezegd dat ik kurk maar niets vindt, maar ook hier begin ik over te twijfelen. De Emblem 45 molens zijn, net als de hengels, in twee versies leverbaar. Een zwarte versie of de ‘Oldskool’ gouden uitvoering. Deze ‘Oldskool’ look past perfect bij de hengel set-up en is wederom keurig afgewerkt. De molen is voorzien van een Quick Drag systeem (QD). Dit geeft je de mogelijkheid om je slib in een hand omdraai van helemaal open, naar pot dicht kan gooien.

“Met de QD-systeem aan de voorkant heb je volledige controle.”

Prijs-kwaliteitverhouding

Misschien wel de meest belangrijke vraagstuk van allemaal: is deze set het geld waard? Met een adviesprijs van rond de €160,- voor de Daiwa Emblem 45 molens en €150,- voor de Cast’lzm 10ft uitvoering ben ik erg tevreden met de prijs-kwaliteit verhouding. Maar één ding is zeker, wanneer je deze set drie keer aanschaft voel je dit in je portemonnee. Persoonlijk moet ik wachten op mijn vakantie geld al wil ik deze set ‘even’ aanschaffen.

Pluspunten hengels

  • Klein en compact
  • Perfect voor het drillen
  • Mooie strakke afwerking

Minpunten hengels

  • Niet allround genoeg (daarvoor zou ik de 3lb versie pakken)
Het compacte 10-voets setje is Mark goed bevallen!

Pluspunten molens

Zelf ben ik erg tevreden met de Daiwa Emblem 45 molens. Het werpt perfect en door de zes kogellagers en de grote slag draai je ze zo binnen. Echt een product dat ik iedereen van harte kan aanbevelen!

Minpunten molens

Over de hengel zelf ben ik 100% content. Wanneer je veel uitvaart met een boot of voerboot, obstakelvrije wateren of korte afstand zou ik deze Daiwa set zeker aanraden. Echt een hengel waar je op de meeste Nederlandse wateren goed uit de voeten kan komen. Wanneer je veel tegen obstakels vist of in wierrijke wateren en/ of rivieren bezoek zou ik persoonlijk kiezen voor een 3lb 10ft versie van de Cast’lzm hengels. Waarom? Je kan hierdoor meer druk uitoefenen op de vis en ook de vissen makkelijker uit de obstakels krijgen. Ideaal dus voor deze omstandigheden!

“Laat je niet gek maken, het kan zo nog een brasem zijn!”

Eindoordeel

Zelf ben ik erg tevreden met de Daiwa Emblem 45 molens. Het werpt perfect en door de zes kogellagers en de grote slag draai je ze zo binnen. Echt een product dat ik iedereen van harte kan aanbevelen.

Echt een product dat ik iedereen van harte kan aanbevelen!

Een set die in veel…
…verschillende situaties ingezet kan worden.

Over de hengel zelf ben ik 100% content. Wanneer je veel uitvaart met een boot of voerboot, obstakelvrije wateren of korte afstand zou ik deze Daiwa set zeker aanraden. Echt een hengel waar je op de meeste Nederlandse wateren goed mee uit de voeten kunt.

Een hengel waar je op de meeste Nederlandse wateren goed mee uit de voeten kunt.

Wanneer je veel tegen obstakels vist of in wierrijke wateren en/ of rivieren vist zou ik persoonlijk kiezen voor een 3lb 10ft versie van de Cast’lzm hengels. Waarom? Je kan door de stuggere blank wat meer druk uitoefenen op de vis en ook de vissen makkelijker uit de obstakels krijgen. Perfect voor dit soort water/omstandigheden!

Mark de Zwart

Zowel de hengel als de molen zijn verkijgbaar bij Angling Direct.


Ben jij benieuwd naar deze of andere producten van Daiwa? Neem dan een kijkje op de Facebookpagina van Daiwa of op www.daiwasports.co.uk!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl