ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: Explorer hengels & EOS 10000FD molens van Fox – Mark de Zwart

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest: Explorer hengels & EOS 10000FD molens van Fox – Mark de Zwart

Ga jij graag compact op pad en ben je op zoek naar een set die bij deze visserij past? Kijk dan eens naar de in lengte verstelbare Explorer hengels en de compacte EOS 10000FD molens van Fox! Mark de Zwart heeft beide producten aan een uitgebreide fieldtest onderworpen en hieronder lezen jullie zijn bevindingen terug.


Mark aan het woord: De ‘nieuwe hype’ korte karperhengels en kleine molens! We kennen het allemaal. Waar we vroeger allemaal met 12ft viste en Big Pit Baitrunners, maken onze lange werpkanonnen en zware molens plaats voor compactere exemplaren die makkelijker mee te nemen zijn. Nu alle merken in de race zijn voor de beste, kortste en lichtste exemplaren wordt het voor ons lastiger om het kaf van het koren te scheiden.

Mark test de compacte set in de praktijk.

Fox gaat uiteraard mee in dit geweld en komt met de Fox Explorer 8-10ft modellen. Een hengel die telescopisch te verstellen is van 8- tot 10ft en daarmee uniek ten opzichte van veel andere hengels. De EOS 10000FD molens zijn klein, compact en passen hier mooi onder.

Dit is een setje om in de gaten te houden voor de karpervisser die op zoek is naar een extra setje of die graag wat geld overhoudt.

Fox heeft wel nagedacht hoe ze dit moeten aanpakken en zonder al te veel weg te geven in deze intro… Dit is een setje om in de gaten te houden voor de karpervisser die opzoek is naar een extra setje of die graag wat geld overhoudt.

“Heerlijk zo’n compact setje!”

Eerste indruk

Daar ging het karton weer… aan de andere kant twee Fox Explorer 8-10ft 3.25lb hengels en twee Fox EOS 10000 FD molens. Toen het pakketje aankwam schrok ik even. Wat een kleine doos voor twee hengels?! Maar dat had natuurlijk alles te maken met de 8 voet. Ik dacht even dat ik een snoekhengeltje in mijn handen had. De molens hadden ook dit formaat, alleen dan met een grote slinger eraan.

Uitschuiven maar! Je kunt deze hengel zowel als 8 voet variant als 10 voet variant gebruiken.

Het is even wennen moet ik zeggen, maar na het opspoelen van mijn molens met mijn vertrouwde lijntje zag het er toch weer allemaal strak uit. Tevreden gooide ik al mijn spullen in de auto en tot mijn verbazing hoefde ik niet eens mijn achterbank in te klappen, ideaal! Vol goede moed zocht ik de waterkant op. Deze periode staat voornamelijk in het teken van groot water visserij en korte sessies in de stad. Boot mee, dieptemeter mee en gaan!

Mark heeft al heel wat succes geboekt op groot water.

Ervaring in de praktijk

Zoals ik hierboven al kort aangaf zit ik in de zomerperiode het allerliefst op groot water waar ik mijn rubberboot inzet in mijn visserij. Leent dit setje Fox Explorers en EOS 10000FD zich hiervoor? Dat is de vraag die ik voor jullie wil beantwoorden in deze fieldtest. Naast het vissen vanuit de boot, ben ik ook erg benieuwd hoe ver ik werpend kom. Is deze Explorer in combinatie met de EOS 10000 alleen te gebruiken met de boot en korte afstand of kom je hier ook werpend mee weg?

In deze fieldtest lees je ook of Mark dit setje perfect kan inzetten in zijn bootvisserij.

Bootvisserij

Omdat ik graag vanuit de boot vis is compact materiaal voor mij erg belangrijk. De verstelbare hengels zijn hierbij voor mij echt een uitkomst. De 8 voet is ideaal voor het vervoer, maar in de praktijk merk ik toch dat ik eerder een 10 voet inzet in mijn bootvisserij. Het geeft mij nét wat meer zekerheid en door de extra 2 voet kan er meer kracht worden uitgeoefend op de vis. Ideaal als je deze moet weghalen bij obstakels of uit wierbedden moet trekken!

Ideaal als je de vis moet weghalen bij obstakels of uit wierbedden moet trekken!

De EOS 10000 molens zijn compact en makkelijk in gebruik. Minimalistisch, maar er ontbreekt eigenlijk niet veel. Voor de bootvisserij dus ideaal maar ik ben heel erg benieuwd hoe deze, in combinatie met de hengel, uit de werptest komt. Fox claimt nergens dat deze set een goede werpset is, maar als karpervisser heb je wel met deze situaties te maken. Ik ben benieuwd hoe ver ik kom!

Groot of klein, bij Mark is elke vis welkom!

Werptest

Even een kleine disclaimer: ik ben geen werpspecialist, heb geen cursussen hiervoor gevolgd en maak voornamelijk veel gebruik van mijn boot om mijn rigs te presenteren. In deze werptest deel ik mijn mening en resultaten die ik behaald heb met deze set. Er zijn veel verschillende factoren die je werpafstand kunnen beïnvloeden zoals de lijndikte, gewicht van het lood, wind, etc… Hieronder vind je een lijst met materialen die ik voor deze test gebruikt heb:

 • 1 wrap is 3 meter (10 voet)
 • 106 gram wartellood van fox
 • 0.30 millimeter nylon
 • 20 centimeter rig met single hookbait
 • Wind van deze dag: stevig windje in onze rug
“In deze werptest deel ik mijn mening en resultaten die ik behaald heb met deze set.”

De 8 voet voelde wat raar aan in het begin. Toch wel zwaar, 106 gram aan zo’n korte hengel, maar na een aantal keer flink werpen was het eigenlijk prima te doen. De afstand was eigenlijk prima voor parkvijvertjes maar niet aan te raden wanneer je erg ver moet werpen. Zelf kwam ik uit rond de vijftien wraps (45 meter), de ene keer iets verder dan de andere keer, maar dit is zeker haalbaar. De 10 voet voelde al een stuk natuurlijker aan. Na een paar keer goed werpen kwam ik toch zo rond de achttien wraps (54 meter). Best een stukje verder dus!

‘Streetfishing’

Ja hoor, nog zo’n hippe term, maar ik moet er toch aan geloven. Zelf woon ik in de binnenstad in Leiden. Een stad met veel grachten, kanalen en een Singel. Geïnspireerd door Robin de Koning die de meeste van jullie wel zullen kennen door zijn prachtige resultaten in binnen- en buitenland, ben ik ook dit jaar de stad in getrokken. Eerst met mijn 12 voeters, maar ik kwam er na één sessie achter dat dit alles behalve ideaal was. De smalle stukjes, bruggen, bomen en het gebrek aan ruimte maakte de sessie erg kort en onplezierig.

De Koning van de stad (Robin) met een van zijn prachtige vangsten!

Toen ik dit setje Fox Explorers binnenkreeg draaide mijn mening over streetfishing 180 graden. De 8 voet was echt geweldig! Alle spullen kon ik gemakkelijk meenemen op de fiets zonder dat ik een van de andere 1000 fietsers in de binnenstad hoefde te spiezen. Waar ik vaak dus groot uitpak met mijn hele uitrusting, heb ik nu een compact setje waar ik vaak een paar uurtjes per dag de stad mee ga verkennen.

Na het binnenkrijgen van deze set draaide de mening van Mark over ‘streetfishing’ met 180 graden!

Afwerking

De afwerking van de Fox Explorer hengels voelt goed aan maar heeft wel een wat goedkope look vind ik. Het glimmende aspect en de tekst op de hengels zijn hiervoor de aanleiding. De afwerking van de achterkant en de full shrink zijn wel erg strak. Je moet ervan houden, een beetje glossy, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een matte look en subtielere tekst. Of je er minder vis door gaat vangen? Zeker niet!

“De afwerking van de Fox Explorer hengels voelt goed aan maar heeft wel goedkope look.”

De Fox EOS 10000FD molens geven mij hetzelfde gevoel als de hengels. Een design style van Fox wat mij niet echt verleidt. De prijs van dit product matcht wel de ‘look and feel’, maar hier kom ik later op terug in de prijs-kwaliteitverhouding.

De afwerking viel voor Mark iets tegen…
…maar dat heeft ook met zijn voorkeur te maken.

Prijs-kwaliteitverhouding

Fox is een merk dat je voornamelijk terug ziet in het middel- tot hoge prijssegment. Het mooie aan deze set is dat je deze kan aanschaffen onder de €200,-! De Explorer hengels hebben namelijk een adviesprijs van €129,99 en de EOS 10000FD molens €69,99. Over de prijs-kwaliteitsverhouding van de Explorer hengels ben ik erg tevreden. Ik ben van mening dat je voor dit geld een goede allround hengel in huis haalt waar je erg veel plezier mee kan beleven. Het stukje compactheid is een bonus die je erbij krijgt!

Over de prijs-kwaliteitsverhouding van de Explorer hengels is Mark erg tevreden.

De EOS 10000FD molens zijn ook erg strak geprijsd! Wel lever je hierdoor iets aan kwaliteit in, maar als je puur naar prijs-kwaliteit kijkt is ook de molen zeker geslaagd. Wanneer ik mij kritisch afvraag of dit de molen is die ik in elke situatie kan gebruiken, dan zou ik toch voor een andere variant gaan. Hiervoor zou ik liever een groter model pakken, maar dat heeft natuurlijk ook met mijn eigen visserij te maken.

Als je puur naar prijs-kwaliteit kijkt is ook de molen geslaagd.

Persoonlijk vis ik veel in het buitenland, grote putten en in omgevingen met veel modder en zand. Hierdoor maak ik graag gebruik van molens die tegen al deze omstandigheden zijn opgewassen en daar zit ook vaak een prijskaartje hoger dan €69,99 verbonden… Het mooie aan onze hobby is dat iedereen hem op zijn of haar manier beleefd, dus er zijn ongetwijfeld talloze vissers bij wie deze set perfect past!

De EOS 10000FD molens zijn met een adviesprijs van €69,99 erg strak geprijsd!

Eindconclusie

De Fox Explorer 8-10 voet hengels en de EOS 10000FD molens kunnen een perfecte keuze zijn voor de karpervisser die graag korte sessies op kleine Nederlandse wateren gaat. Daarnaast zijn deze ideaal om standaard achterin je auto te hebben liggen voor die momenten dat je spontaan een hengel wilt uitgooien. Dankij de verstelbaarheid van de hengels kun je er nagenoeg overal mee uit de voeten, ook op piepkleine (struin)stekjes!

Hengels

Pluspunten

 • Uitschuifbaar achterdeel waardoor hij zowel 8 als 10ft ingezet kan worden
 • Anti-tangle topoog
 • Groot start oog (40mm)
 • Compact

Minpunten

 • Geen high-end look
Al met al is Mark tevreden over deze set, ondanks dat hij niet voor 100% aansluit bij zijn visserij.

Molens

Pluspunten

 • 5 RVS kogellagers
 • Grote sling
 • Slip aan de voorkant werkt fijn

Minpunten

 • Voelt niet goedkoop aan maar ook niet erg stevig
 • Geen high-end look
 • Niet allround genoeg voor mijn visserij

Al met al is dit een setje die zich perfect leent voor de kortere, spontane sessies en de visser die niet zijn hele budget wil stukgooien op zijn hengels en molens. Ook de struinvisser kan zijn hart ophalen bij deze hengels doordat je ‘m in 8 voet en in 10 voet kunt inzetten.

Succes met jullie najaar!

Mark de Zwart


Meer weten over de Fox Explorers en EOS 10000FD? Ga dan naar de Fox website voor meer info. Volg ze ook op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl