ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Fieldtest: PB Products Royal Class 10 ft hengels

Favoriet Favoriet
KWO Fieldtest: PB Products Royal Class 10 ft hengels

Ervaren rot in het vak is onze vriend Erwin Vos. Deze vrolijke Elburger vist al tientallen jaren en is daarom dé aangewezen persoon voor een KWO Fieldtest. In deze editie beschrijft hij hoe de Royal Class hengels van PB Products hem bevallen.


Erwin aan het woord: Voor mij liggen de nieuwe hengels van een merk wat zich al vele jaren heeft bewezen voor kwaliteit te staan en behoort tot de top van de karpervisserij. Ik verwonder mij keer op keer dat de producten welke door hen op de markt worden gebracht zeer doordacht, praktisch en kwalitatief hoogstaand zijn.

De Royal Class 10ft 2,75LBS van PB Products

De afgelopen periode heb ik de nieuwe range karperhengels van PB, de Royal-Class 10ft 2,75LBS mogen testen. Mijn ervaringen en bevindingen lezen jullie in deze review.

De uitdrukking:” You never get a second change for the first impression” was het eerste wat mij te binnen schoot toen ik de hengels uit de verpakking haalde. Heerlijk lichte hengel, met dunne blank en strak afgebouwd. Want het oog wil ook wat, toch? We gaan het zien en ervaren in de praktijk.

Het is een hengel met een slanke blank, lekker licht van gewicht en kan goed tegen een stootje. Want ik kan jullie verzekeren dat ik de hengels van tijd tot tijd heb laten werken, zowel tijdens werpen, drillen als transport. De blank is gemaakt van top materiaal, sterk en degelijk en tegelijkertijd soepel tijdens de dril van een karper. En het is juist die combinatie van deze twee wat ik vaak mis in een karperhengel, en door de loop van de jaren heb ik heel wat hengels getest en in gebruik genomen kan ik jullie verzekeren.

Ik ben wel van mening veranderd betreffende de lengte van een karperhengel de laatste jaren. Voorheen dacht ik altijd dat een karperhengel minimaal 12- of 13ft moest zijn, maar ik ben er inmiddels achter gekomen dat kortere hengels er zeker niet voor onder doen en zelfs in vele situaties in mijn visserij vele malen handiger zijn. Hiermee doel ik onder andere op het drillen vanuit de boot, en het precies inwerpen op kortere afstanden.

Deze hengel is voorzien van een Fuji DPS reelhouder, dat wil zeggen dat de reelhouder van polyester gemaakt is en verstevigd met carbon. Deze 10ft 2,75lb versie is voorzien van 6 stuks 3-poots geleide ogen in de formaten 30-25-20-16-12-10. Deze oersterke geleide ogen zorgen voor zeer lage wrijving van je lijn. Ik heb zowel nylon-, als gevlochten lijn gebruikt. Door de zeer lage wrijving van je lijn, kun je de slip van je molen veel beter afstellen en zijn werk laten doen. Doorgaans gebruik ik nylon lijnen, want vaak dril ik vanuit de boot en bij kortere hengels zoals deze 10 ft heb je minder lijn uitstaan en wordt de klap eerst opgevangen door de lijn.

Wanneer we kijken naar de werpeigenschappen van deze hengel, heb ik verschillende loodgewichten gebruikt tot 145 gram, en zonder problemen krachtig kunnen werpen, zelfs in combinatie met een pva-zakje met boilies erin! Zonder problemen heel doelgericht naar mijn stek kunnen werpen. Je voelt dan de hengel buigen tot in het handvat, wat je tegelijkertijd de juiste controle geeft en je niet bang hoeft te zijn dat de hengel breekt.

Alles met beleid natuurlijk, en altijd je verstand gebruiken. Maar ik heb wel ervaren dat door het gebruik je de hengel leert “kennen” en je er meer mee kunt dan je op voorhand had gedacht. “Oefening baart kunst.”

Tijdens het riviervissen wierp ik zonder problemen, tot een meter of 15 uit de oever, loodgewichten van 170 gram in. Ik weet inmiddels wat ik met die hengel kan doen en tot hoever ik kan gaan, dat leer je in de praktijk tijdens het vissen zelf. Deze gewichten heb ik ook gebruikt tijdens het uitvaren met mijn voerboot of rubberboot. Want tegenwoordig worden de meeste hengels uitgevaren.

Door de korte lengte kun je ook veel preciezer inwerpen op de kortere afstanden die je bevist, en dat is een groot pluspunt!

Dril-eigenschappen

Tijdens 1 van de sessies wierp ik mijn rig, voorzien van een pva-zakje met boilies, op een afstand van omstreeks 60 meter op de kop van een rietkraag. Na verloop van 1,5 uur kreeg ik een aanbeet waarbij de karper er als een speer vandoor ging en om de rietkraag heen wilde zwemmen. “ Dat gaat niet gebeuren “ riep ik tegen Edwin Kats, “deze moet het net in”.
De slip had ik zo goed als dicht staan en de hengel deed wat die moest doen, namelijk de juiste tegendruk geven en tegelijkertijd de klappen van de karper opvangen, zonder dat de haak zou uitscheuren. Met gemak kon ik de karper uit de gevarenzone sturen en na enige minuten lag die uitgeteld in het net!

Het drillen op afstand is voor deze 10- voeter geen enkel probleem, de hengel blijft soepel en zorgt ervoor dat jij diegene bent die controle uitoefent op de vis. Voor het drillen vanuit een boot is de lengte van 10ft een ideale lengte, met als kanttekening(minpuntje) dat bij deze hengel de afstand tussen onderkant hengel en molenvoet te lang is. Door de beperkte ruimte, en omdat je onder de top aan het drillen bent, wil je niet gehinderd worden door een te lange onderkant- hengel.

Conclusie

Deze hengel doet wat die moet doen, lekker licht, sterk en jij bent diegene die controle over de vis heeft met deze hengel. Dat geeft je vertrouwen tijdens het vissen. Kortom, deze hengel is een aanrader voor elke karpervisser, of je nu een beginneling bent of een gevorderde visser!

Pluspunten

  • ideale lengte(zowel vistechnisch als transport)
  • lichtgewicht
  • zeer goede werpeigenschappen
  • drilt geweldig fijn, zowel dichtbij als op afstand
  • breed inzetbaar
  • prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed te noemen (€ 159,99)

Minpunt

  • afstand onderkant hengel tot aan molenvoet iets te lang: voor het werpen is dit ideaal, maar voor drillen vanuit de boot iets minder.

Erwin Vos

Foto’s: Edwin Kats


Wil je meer weten over het assortiment van PB Products? Bezoek dan de website en hou ook zeker de Facebookpagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl