KWO FIELDTEST PENN BATTLE II 7000 LONG-CAST

Favoriet Favoriet
KWO FIELDTEST PENN BATTLE II 7000 LONG-CAST

De KWO crew vroeg mij een fieldtest te doen met de PENN Battle II 7000 Long-Cast. Of ik dat wil? Natuurlijk wil ik dat! Wat is er nu mooier dan met degelijk spul aan het werk te gaan? Nou ja, dat zou in ieder geval hopelijk uit de praktijk test gaan blijken. 


De doos waarin de molen geleverd werd deed direct onthullen van welke features deze onder andere voorzien was:

 • Overbrenging: 4.7:1 wat neer komt op 95 cm lijn ophalen per omwenteling.
 • Lijncapaciteit
 • Gewicht
 • Carbon fiber onderdelen slip
 • Anti-terugdraai lager
 • Heavy-duty beugel
Penn-Battle-II-7000-Long-Cast-j

Penn is een merk dat van origine bekend is geworpen om zijn sterke assen, behuizing en toepassing voor de visserij op zee.

Het uiterlijk van de molen sprak mij direct aan. Mat zwart, met de van PENN bekende gouden accenten. Ik heb ooit samen gewerkt met een Turkse collega en tevens karpervisser. Die was helemaal gek van de gouden accenten op zijn PENN molens….hoe kan het ook anders zou je denken 🙂 Maar goed, ik was er zelf ook best content mee. De molen heeft een RVS-look op de spoelen en slinger.  Niets overdreven, alles goed in balans.

De molen is deels vervaardigd uit aluminium. Daardoor is deze stevig maar niet heel licht van gewicht, namelijk een ledig gewicht van 700 gram. Echter gezien het formaat van de molen is dat een prima verhouding. De behuizing rondom is gemaakt van kunststof om het totaalgewicht toch zo laag mogelijk te houden. De molen is uitgerust met een 5-tal kogellagers. PENN heeft ook molens met meer kogellagers op de markt, welke ongetwijfeld soepeler zullen draaien. Echter in gebruik voor mijn eigen visserij heb ik geen hinder ondervonden van het lagere aantal kogellagers. Mogelijk dat een wezenlijk verschil pas merkbaar zou worden als je lang moet draaien door op hele lange afstanden te vissen.

Penn-Battle-II-7000-Long-Cast-c

Anti Reverse. Je molen zal geen millimeter terugslag kennen.

De molen is voorzien van een HT-100 dragsystem. Geen baitrunner dus.  Maar, geen troost. Je kunt de vecht slip prima instellen waardoor je de aanwezigheid van een baitrunner systeem wat mij betreft echt niet zal missen. Wanneer de vis lijn oppakt, kun je met je hand of vinger de spoel vastzetten en de slip dichtdraaien. De slip is gemakkelijk met één hand te stellen d.m.v. de riante knop aan de bovenzijde van de spoel. Op de molen is een flinke beugel gemonteerd. De beugel oogt en is erg sterk gebleken. Geloof mij! Deze kan zeker wel tegen een stoot. Ik heb dit onbewust getest snappen jullie.

INCLUSIEF EXTRA ”RESERVE” SPOEL

De molen wordt geleverd met twee lichtmetalen spoelen. Ik wil die 2e spoel bewust geen reserve spoel noemen, want dit is het niet. Je hebt namelijk een ondiepere spoel welke wat meer taps toe loopt, en de ander is voorzien van een normale diepere spoel. De ondiepe spoel is meer conische gevormd aan de voorzijde. Dergelijke spoelen staan er om bekend ervoor te zorgen dat er net wat meer meters kunnen worden gemaakt bij verre worpen. Je mist immers een aanzienlijk stukje wrijvingsweerstand! Daarnaast is het ook voor het gebruik van een gevlochten lijn meer ideaal. Kortom twee spoelen met een totaal verschillende eigenschap en capaciteit. De spoelen voeren de naam: Superline Spool. De lijncapaciteit varieert per spoel behoorlijk.  Om je een indicatie te geven. Op de normale spoel kun je sowieso 400 meter nylon kwijt, en dat lijkt me in alle gevallen die ik kan bedenken meer dan voldoende.

Penn-Battle-II-7000-Long-Cast-b

Een goede anti-twist lijnroller en een stevige beugel maken de molen prima voor o.a. spodden.

De rechte gevormde diepe spoel in staat meer lijn te herbergen. Deze spoel is geschikt voor de lange afstand visserij. De taps toelopende spoel heeft een kleinere capaciteit en is daardoor meer geschikt voor bijvoorbeeld pijlen, spodden of voor op wateren waar je bent toegewezen op het behalen van zo ver mogelijke worpen. Denk daarbij aan bepaalde betaalwateren waar geen boot is toegestaan en de vis alleen vangbaar is door te vissen waar ze ook daadwerkelijk zwemmen. Juist, en dat kan soms zomaar eens op maximale werp afstand zijn. Met de PENN weet je in ieder geval dat je een heel eind komt in je poging daartoe!

Penn-Battle-II-7000-Long-Cast-f

De molen is naast vissen en vangen ook uitermate geschikt voor het spodden.

BODY & SLINGER

Een sterke RVS slinger met een grote rubberen knop. Dit pakt prettig vast, veel grip en volledige controle over de molen. Door de slinger naar je toe te draaien, kun je deze demonteren van de molen. De slinger is eenvoudig weer aan de linker- of rechterzijde van de molen te bevestigen, wat de molen dus geschikt maakt voor zowel rechts- als linkshandigen. Hiervoor hoeft enkel het kapje aan tegengestelde kant losgedraaid te worden. Hierna kunnen het kapje en de slinger verwisseld worden.

Penn-Battle-II-7000-Long-Cast-h

Een duidelijke en stevig vast te grijpen slinger maakt het snel inhalen van lijn eenvoudig.

INSTANT ANTI REVERSE

Tot slot de IAR, Instant Anti Reverse. Wanneer je terug draait is er werkelijk geen millimeter ruimte voor de molen om terug te bewegen. Dat is een prettige eigenschap van de molen, het maakt hem bijzonder solide. Mocht je wel gebruik willen maken van de reverse-functie, dan hoef je enkel de knop om te zetten. Dit bied je bijvoorbeeld de mogelijkheid om in plaats van de slip, het terugdraaien van de molen te gebruiken tijdens een dril. Maar wij wonen gewoon in Nederland. Die Engelse rijden als aan de verkeerde kant van de weg, gaan ze ook nog eens een molen terugdraaien terwijl er een slip op zit……Nou ja, ok. Het bied je in ieder geval het voordeel dat er weinig tot geen kinken in je hoofdlijn worden gemaakt. Genoeg over de specificaties, we willen praktijk!

" Ik heb de molen voornamelijk gebruikt voor het spodden en pijlen. "

WERPEN MET DE PENN BATTLE

Als ik de theorie mach met de praktijk moet ik toegeven dat de taps toelopende spoel inderdaad een echte aanrader is als het om verder werpen gaat. Doordat deze spoel meer conisch gevormd is kan de lijn er zonder problemen af lopen. En gezien de molen traag op en neer beweegt bij het draaien aan de slinger (slow oscillatie) wordt de lijn kruislings op de spoel gewikkeld. Wanneer je gaat werpen vliegt de lijn zonder enige weerstand van de spoel af. De afstanden liegen er dan ook niet om. Met de spod of spomb is de 100+ meter zo bereikt.

Penn-Battle-II-7000-Long-cast edit

Op de spoelen zijn echt degelijke lijnclips bevestigd. Dat maakt de molen bij het spodden erg vriendelijk in gebruik. Ik ben geen moment bang geweest dat ik de lijnclip kapot zou trekken. Elke worp weer kwam de spod op dezelfde plek terecht. Daarnaast heb ik ook met enkel een stuk lood gekeken hoe de molen reageert op werpen. Ik heb dat als goed ervaren. Er is behoorlijk geramd met werpen en daar ging de Penn prima mee om.

" Penn Battle II 7000 Long-Cast, een mond vol maar dat kenmerkt misschien ook wel de veelzijdigheid van deze molen. "

INHALEN VAN DE LIJN

De molen heeft een overbrenging van 4.7:1 ook wel 95 cm per omwenteling. Ongeveer 1 meter als we dit getal iets naar boven afronden. Dit maakt het mogelijk om in een kort tijdsbestek veel meters te maken en de spod weer snel op de kant te hebben voor een volgende worp. Het verbaasde mij hoe snel ik door kon gaan met spodden. De stek was dan ook binnen enkele minuten voorzien van voldoende aas.

PLUSPUNTEN

 • De slip is goed instelbaar. Licht of juist strak, het allemaal maakt niet uit..
 • Hoge inhaalsnelheid en grip op de molenslinger.
 • Degelijke constructie voor jaren lang plezier.
 • Kan meer dan voldoende lijn herbergen.
 • De 2e spoel is prettig om te kunnen wisselen van lijnsoort
 • Net design.

”MIN” PUNTEN

 • Het gewicht van de molen, een diepe spoel vol nylon in combinatie met het gewicht van je hengel kan er nog wel voor zorgen dat het geheel bij een lange dril wat zwaar gaan aanvoelen.

CONCLUSIE

Alles bij elkaar denk ik dat de PENN Battle II 7000 Long-Cast een geschikte molen is voor spodden, pijlen en de statische visserij op het merendeel aan wateren. De twee spoelen maken het een molen die snel op meerdere vlakken kan worden ingezet. De molen is robuust en kan tegen een stootje. Over kleur en design valt altijd te twisten, de een is gek van zwart, de ander van zilver en weer een ander wilt per se een baitrunner. De gouden accenten kenmerken PENN, je moet er van houden denk ik dan maar.

De huidige verkoopprijs ligt op circa € 165,00. Dit is niet goedkoop, maar ook niet extreem duur in vergelijking met modellen die ruim het dubbele zijn van deze prijs. Prijs/kwaliteit vergeleken dan is deze molen prima in verhouding. Er is trouwens nog een groter model, dat betreft de Battle 8000! Kortom, voor ieder wat wils.

Penn-Battle-II-7000-Long-Cast-e

Deze dikbuik werd met behulp van de Penn molen en spod aangevoerd op ruim 100+ meter afstand.

Wees gegroet,

BOB VAN DORP

Jordy is onderdeel van het team KWO en één van de meest kritische auteurs binnen het karperwereldje. Voor KWO zal hij blogs plaatsen over techniek, vangsten, maar ook 'heavy subjects' over de taboe's in het karpervissen zullen voorbij komen. Daarnaast geeft Jordy regelmatig zijn onafhankelijke mening over producten in field testen voor diverse bedrijven.