KWO Review: Raymarine Dragonfly 5 Pro – Rick op het Veld

Het nauwkeurig positioneren van je rig kan zomaar het verschil uitmaken tussen vangen en blanken. Een dieptemeter met GPS-functie kan daarbij een handig hulpmiddel zijn! In deze KWO Productreview vertelt Rick op het Veld over zijn eerste ervaringen met de Raymarine Dragonfly 5 Pro.


Rick vertelt: Ken je dat? Dat ene plateautje van twee bij twee meter terug proberen te vinden terwijl de elementen der natuur je tegenwerken? #KeepSearching… Na de zoveelste martelgang is dat voor mij precies de reden geweest om een dieptemeter aan te schaffen, die is voorzien van een GPS-functie. Inmiddels heeft deze dieptemeter zijn eerste draaiuren op de teller en in deze review deel ik jullie mijn ervaringen met de Raymarine Dragonfly 5 Pro.

Na de zoveelste martelgang besloot ik een dieptemeter aan te schaffen!

Waarom de Raymarine Dragonfly 5 pro?

Ik moet bekennen dat ik enigzins bevooroordeeld aan mijn zoektocht naar een dieptemeter ben begonnen. De beste reclame zijn immers de aanbevelingen van vrienden en bekenden, zo kwam dan ook de Raymarine Dragonfly bij mij in het vizier. Het befaamde Downvision, wat een zeer gedetailleerde foto-achtige weergave van de bodemstructuur geeft, is n van de hoogtepunten van deze dieptemeter. Daarnaast spreken het compacte design, de kwaliteit van het beeldscherm en de mogelijkheid om het beeldscherm makkelijk te kunnen demonteren mij enorm aan.

De Raymarine Dragonfly 5 Pro heeft alle pluspunten voor Rick.

Ondanks deze pluspunten had ik wel mijn twijfels. Deze dieptemeters zijn namelijk al ruim vijf jaar op de markt. Is de techniek inmiddels achterhaald? Of zijn er betere alternatieven die binnen mijn budget vallen? Na een uitvoerige kijk- en vergelijk op Carp Zwolle 2020 hakte ik de spreekwoordelijke knoop door. Dit moet ‘m worden!

Uiteindelijk hakte Rick de knoop door en haalde hij een Dragonfly 5 Pro in huis!

Waar voor je geld

Het hoofddoel van mijn zoektocht was een goede dieptemeter met GPS scoren waarmee ik stekken kan vastleggen en er naartoe kan navigeren. Mijn budget was 500 euro. Na een vergelijking van verschillende dieptemeters kwam ik al struinend op de beurs tot een conclusie. De Raymarine Dragonfly was voor mij de dieptemeter die het meeste waar voor mijn geld bood. De hoeveelheid details die de Dragonfly laat zien met zowel de sonar als de Chirp DownVision doen zeker niet onder voor andere (nieuwere) modellen in deze prijsklasse. Sterker nog, ik vind de Raymarine Dragonfly hierin zelfs het beste uit de verf komen!

De Raymarine Dragonfly was voor mij de dieptemeter is die het meeste waar voor mijn geld bood.

Uiteraard zijn er meer geavanceerde modellen met de allernieuwste technieken. Denk dan bijvoorbeeld aan de Element serie van Raynarine, maar deze past niet binnen mijn budget en ik schrok een beetje van het forse formaat van deze dieptemeters. Het voordeel met de komst van de nieuwere Element serie is dat de Dragonfly nu erg gunstig geprijsd is, waardoor ik binnen mijn budget bleef en de benodigde transducerstang kon upgraden naar een hufterproof RVS versie!

De Element serie gaat een stap verder in kwaliteit en features, maar is daardoor ook iets duurder.

De installatie

Hetin gebruiknemen van de dieptemeter is kinderlijk eenvoudig.In de doos bevinden zich de nodige papieren, de transducer met kabel, eenmounten het apparaat zelf.De instructies in de handleiding zijn zeer duidelijk en over het algemeen is bijna alles plug &play.De enige technische uitdaging is het solderen van een connector (niet meegeleverd) aan de losse uiteinden van detransducerkabel. Ik heb hierbij gekozen voor een 12 voltsigarettenaanstekerplug, maar dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de aansluitingsmogelijkheden op je accu.

Op dergelijke stekken is een goede dieptemeter onmisbaar!

Het voordeel van een sigarettenaanstekerplug is dat er vaak een zekering in de plug zit die je simpel kan vervangen voor een (geadviseerde) 2 Ampre zekering. Je hebt dan een mooie gentegreerde oplossing en hoeft geen losse zekering in de kabel te plaatsen.

Bediening

Bij de eerste keer inschakelen doorloop je een programma waarbij je de taal en de eenheden voor temperatuur, snelheid en afstand kunt instellen. Onder het beeldscherm bevinden zich een aantal knoppen hiervoor en dit wijst zich eigenlijk vanzelf. Met de weergaveknop kan je switchen tussen de verschillende weergaven. Je kunt hierbij kiezen uit sonar, DownVision en een GPS-kaart. Deze mogelijkheden kun je afzonderlijk of in een combinatie van twee op het beeldscherm weergeven. Met de directionele bevestigingsknop doorloop je de menu?s en bevestig je je keuzes.

Het is mogelijk om meerdere functies naast elkaar te gebruiken op het scherm!

De eerste ervaringen

Terwijl ik deze review aan het schrijven ben, heb ik er net een driedaagse sessie opzitten waarbij ik de Raymarine Dragonfly voor het eerst goed heb kunnen testen. Het water was voor mij nog onbekend terrein en het gebruik van een boot met dieptemeter bleek essentieel. Voorafgaand aan de sessie heb ik al een middag dobberend op het water doorgebracht om het bodemverloop zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het is hierbij echt een uitkomst dat de sonar en de DownVision tegelijk op het beeldscherm kunnen worden weergegeven. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat er zich (echt) onderwater bevindt. Zo gaf de sonar bijvoorbeeld een grote vlek weer, terwijl er met de DownVision duidelijk de contouren van een afgezonken bootje zichtbaar waren.

Op onbekend terrein is een dieptemeter handig om het bodemverloop in kaart te brengen.

Het water heeft een gemiddelde diepte van een meter of negen en kent een grillig bodemverloop. In het voorjaar zijn de ondiepere zones natuurlijk favoriet. De beoogde hotspots waren dan ook de ondiepere plateaus van het water. Het vastleggen van een stek, of waypoint zoals dat heet, gaat zeer makkelijk met de bevestigingsknop. Je kunt de positie van het waypoint zelfs achteraf nog aanpassen waardoor je de GPS-locatie exact kunt vastleggen.

Nauwkeurig vissen leverde Rick al een fraaie schub op!

Navigeren naar een waypoint

Om te navigeren naar een waypoint moet je de GPS-kaart in beeld hebben. Voor mij werkt de combinatie GPS-kaart en Sonar het fijnst. Tijdens het droppen van je rig kun je dan de bodem zien en eventueel nog interessante features of vis spotten onderweg naar de stek. Dit doe je door het waypoint waar je naartoe wilt navigeren te selecteren. Op de kaart wordt nu een bootje weergegeven en de afstand naar het GPS-punt. De vaarrichting bepaalt de hoek waarin het bootje wordt weergegeven ten opzichte van het waypoint. Het is dus de kunst om in een rechte lijn naar je waypoint te varen en ik heb ervaren dat dit nog enige oefening vergt…

Tijdens het varen kun je nog interessante stekken spotten…

Conclusie

Mijn eerste ervaringen met de Raymarine Dragenfly 5 Pro zijn positief. De Sonar en DownVision werken super en geven een zeer gedetailleerd beeld van wat het zich onder het wateroppervlak bevindt. Ook het vastleggen van waypoints werkt super! Het navigeren naar een wayoint vergt nog enige oefening, maar dit kunstje verwacht ik snel onder de knie te hebben. Ik ga dit seizoen nog veelvuldig gebruik maken van deze dieptemeter en zal later in het jaar een tweede artikel schrijven met mijn bevindingen over een langere periode!

Stay tuned!

Rick op het Veld


Meer weten over de Raymarine dieptemeters? Bezoek dan de website en volg ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook