KWO Whatsapp met Ardy Veltkamp

Favoriet Favoriet
KWO Whatsapp met Ardy Veltkamp

Pilaar_Smits_ardy_Veltkamp.jpg

Klik op de afbeelding om naar het filmpje te gaan waarin Ardy aan de tand wordt gevoeld door Michiel Pilaar en Wesley Smits. Daarnaast krijgen deze Zeeuwse krielkip en Brabantse levensgenieter een stevige workout voor hun kiezen…  😉


Ardy, Je beoefend 2 extreme hobby’s die enorm veel discipline van een mens vragen. Wat is jou drijfsfeer en motivatie om dit op hoog niveau vol te houden?

Ik ben door mijn vader als kleine jongen met vissen in aanraking gekomen en direct sloeg het virus in als een bom. Ik viste op mijn twaalfde al hele nachten samen met mijn vader op roofvis 🙂 Daarnaast heb ik van jongs af aan heb ik diverse soorten sport gedaan. Eerst voetbal (vanaf m’n 6e t/m 12e) en daarna ben ik gaan boxen tot ik 17 jaar werd. Uiteindelijk ben ik gaan bodybuilden en gaan fitnessen. Ik heb geluk dat ik van m’n hobby’s mijn werk heb kunnen maken waardoor ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga!

Met het bodybuilden/fitnessen heb ik aardig mee gedraaid met de top. Zo ben ik Mr. Ironman en Mr. Holland geweest. Ook heb ik aan verschillende Europese en wereldkampioenschappen meegedaan. Dit is topsport waarbij je echt leeft als een kluizenaar. Continu ben je bezig met eten, trainen en slapen. Het is een egoïstisch hobby (of beter moet ik zeggen ‘lifestyle’) en slecht voor een relatie. Het is bijna niet mogelijk om te bodybuilden op topniveau en tegelijkertijd een relatie te hebben. Tenzij je met iemand samen leeft die ook sporter is en het begrijpt ☺

Ardy Veltkamp wedstrijd  Ardy Veltkamp hengels raketten

Ardy is erg zuinig op zijn lichaam en dat resulteerde in diverse podium plaatsen in het (internationale) body builden.

Op een gegeven moment heb ik het licht gezien en zag ik in dat er meer in het leven bestond dan bezig zijn met mijn lichaam. Begrijp me niet verkeerd; ik zal m’n hele leven blijven trainen (als m’n gezondheid dit toelaat) maar ik zal niet meer deelnemen aan een wedstrijd. Ik vind het gewoon heerlijk om op mijn ‘oude dag’ nog in shape te zijn! Dat voelt lekker en houdt mijn ‘mind’ jong!

Daarnaast vind ik dat ik als sportschool eigenaar (Ardy heeft een eigen sportschool in Den Haag) zelf moet trainen en verstand van zaken moet hebben. Voorlichting en het op juiste wijze overbrengen van mijn kennis op mijn klanten is erg belangrijk, het gaat toch om de lichamen en gezondheid van mijn klanten!

Nu zullen velen misschien wel vinden dat “je tijd genoeg hebt” en “het gebruik van stimulerende middelen het makkelijk maakt”. Klopt dat?

Stimulerende middelen is een veel besproken onderwerp in de sportwereld. Ik ben van mening dat er bij topsport niet één topper is die op het hoogste niveau deelneemt aan wedstrijden en daarbij geen middelen neemt om z’n herstel te bespoedigen!
Dit heeft ook betrekking op mijn eigen persoon in de tijd dat ik deelnam wedstrijden! In Amerika zijn ze al veel verder en krijgen mannen die ouder worden het mannelijk hormoon ‘testosteron’ toegediend. Wanneer dat met zorg en een normale dossering gebeurd voelen ze zich weer helemaal top. 

Ardy Veltkamp 3

Ardy heeft een eigen sportschool waar hij zichzelf én anderen in het zweet werkt! 

Vrouwen daarentegen krijgen ook hormonen toegediend om de meno pauze tegen te gaan! In Nederland lopen wat dit betreft zwaar achter! Uiteindelijk blijven het medicijnen waar risico’s aan verbonden zitten. Waar de meeste mensen niet bij stilstaan is het drugsgebruik in Nederland. Tijdens het stappen proppen ze zich werkelijk helemaal vol met XTC, GHB en andere geestverruimende middelen, terwijl ze niet eens weten wat er in zit en waar het vandaan komt. Het lijkt onschuldig maar dat werd in de zestiger-jaren ook gezegd van het middel LSD. Kijk nu maar eens hoeveel mensen er opgenomen zijn in psychiatrische inrichtingen. Voor alles geldt, waar ‘te’ voor staat is niet goed!

Waar speelt je Nederlandse visserij af, en hoe vaak ben je aan de waterkant te vinden?

Ik vis meer in het Buitenland dan in Nederland. Gelukkig heb ik de binnenlandse visserij dit jaar weer opgepakt. Mijn woning grenst aan een prachtige vliet, een water dat beslist niet makkelijk is, maar wel de nodige uitdagingen biedt. Ik vis er al 12 jaar en recent heb ik daar eindelijk mijn eerste dertiger vis gevangen. Op een gewicht van 15.2 kg om precies te zijn. Een plaatje van een spiegel karper!

Ardy Veltkamp den haag

Een bijzonder karper: de dertiger van het kanaaltje achter Ardy’s huis!

Op dit gedeelte van het kanaal is er de laatste 12 jaar (zover ik weet) geen vis van dergelijk gewicht uit gekomen. Dit geeft mij net zo’n voldoening als een bak in het buitenland! Ik wil mijn visserij in Nederland graag verbreden en houd mezelf aanbevolen om samen met iemand in Nederland te vissen, het liefst op een groot water met kans op fraaie karpers!

Hoe bereid je jou visserij in Nederland voor, en wat zijn je tactieken om succesvol te zijn?

Hier op het kanaal start ik een voercampagne met een dagelijkse voerbeurt met partikels. Als ik karper activiteit waar neem schakel ik meer en meer over op boilies. Die brengen, over het algemeen, toch de grotere vissen op de mat. Als ik het gevoel heb dat de stek er ‘klaar’ voor is drop ik mijn hengels op de spots! Op het kanaal vis ik meestal onder m’n eigen kant en tegen de palen. Verder weg vissen is doorgaans moeilijk omdat ik dan teveel last heb van de scheepvaart. Die pakken dan alle lijnen op, ondanks de toploodjes die ik in zet.

Ardy Veltkamp Richard Simeonis

De voorbereiding is dik in orde, zowel bij ‘thuis visserij’ als tijdens wedstrijden. Op deze foto zien we Ardy samen met mijn maat Richard Simeonis!

We zien zo nu en dan plaatjes voorbij komen die lijken op DVD covers van actiefilms. Hoe zijn dat soort projecten tot stand gekomen?

Hahaha, DVD covers van actiefilms! Ik zal proberen de historie die er achter schuilt te vertellen… Toen ik bij Dynamite baits terecht kwam raakte ik in gesprek met Pete Chandler. Deze man was verantwoordelijk voor o.a. het samenstellen van het team consultants. Een aantal mensen die destijds in het team zaten waren Ronny de Groote, Frank Warwick, Terry Hearn, Nick Heller en Pete Castle. Laatst genoemde komt uit de reclame wereld en kwam met mij in contact. Uiteraard kwam dit als geroepen. Ik ben van mening dat men jouw moet benaderen, niet andersom. Het vragen en opdringen aan een sponsor is niet de juiste weg. Dat werkt niet. Wie vraagt wordt vaak overgeslagen…

Ardy Veltkamp vuurbal jonguh bam

Pete vertelde mij dat er tientallen e-mails per dag binnen kwamen met de vraag om sponsoring. Dit waren vaak jongens met één grote vangst, die menen direct gesponsord te moeten worden. Destijds heb ik een aantal succesvolle sessies gedraaid in Roemenië. Dat was op Sarulesti. Ik ving er destijds tientallen 20 kilo vissen, 25 kilo vissen en zelfs een topvis van 31 kilo. Een jaar later werd deze vis gevangen op 34 kilo. Dat was in die tijd een monstervangst en tevens een nieuw wereldrecord schub. In het jaar 2000 was het haast ondenkbaar dat er een schub van boven de 30 kilo zwom, ergens in de wereld.

Ardy Veltkamp 31 kg

De foto die de hele wereld over ging tijdens Ardy zijn Raduta periode.

Omdat ik een imposant en gespierd figuur heb en een kale kop bezit ben ik geen alledaagse verschijning. De vangsten en mijn voorkomen waren marketing technisch interessant, aldus Pete. In de viswereld was deze combinatie er nog niet en zo kwam een samenwerking tot stand.

Als ik terug kijk naar deze tijd dan is er geen ander bedrijf geweest die mij zo op de kaart heeft gezet binnen de karperwereld. De promotie was enorm! Mijn, naar het Engels vertaalde, artikelen gingen de halve wereld over en werden gepubliceerd in o.a. Japan, Zuid-Afrika, Rusland enz. Ongekend en echt superleuk. Dat breidde zich dermate uit, dat ik betrokken werd in de marketing voor de Source boilies. Toen heb ik ook veel carpshows bezocht! Die combinatie (marketing en actief zijn met shows) heeft mijn veel naamsbekendheid opgeleverd. Iets waar ik Dynamite nog steeds heel dankbaar voor ben. Uiteindelijk kwam ik terecht bij PVTV. Deze tv sponsor maakt het mogelijk om o.a. aan de WCC mee te vissen. Tevens draait mijn website op hun webmaster.

Ardy Veltkamp Krabbi eiland

PVTV is een aantal keer met Ardy wezen filmen. Dit shot is gemaakt in Thailand!

Ik hou er ervan om anders over te komen dan de gemiddelde Nederlander. Dat zit gewoon in mijn persoon en het heeft mij tot nu toe geen windeieren gelegd. Doormiddel van een foto te bewerken met vuur en hengels als wapens geef je toch een andere dementie aan een foto. Ik denk dat het karpervissen hierdoor een stoerder imago krijgt! Het is ook zoals ik vissen ervaar, ik wil avontuur en spanning. Zo heb ik in Thailand te maken gehad met waterslangen. In Zuid-Afrika stond ik lijf aan lijf met nijlpaarden die de boot aanvielen en krokodillen die met hun poten hun lijnen oppikken. Ook had ik giftige slangen in Marokko onder mijn bivvy. Je zult begrijpen dat dit niet is weg gelegd voor een doorsnee visser. Dat avontuur en risico zoek ik graag op; het is een belangrijk aspect in mijn visserij.

Waarom zouden mensen moeten kijken naar je DVD?

Op de DVD Romanian Heavyweights die ik uitgebracht heb zie je vooral veel visbeleving terug. Toch zal je ook wat opsteken wanneer deze film bekijkt. O.a. wat techniek en improvisatie komen er in voor. De omgeving is anders dan op de meeste films, en ook de vissen hebben wat unieks. De film is van jaren terug, en is niet meer in vergelijking met de techniek van tegenwoordig.

Ardy Veltkamp 31 water  Ardy Veltkamp Raduta

Deze karpers komen voor op de DVD Romanian Heavyweights.

Ik werk momenteel samen met PVTV (die 16 miljoen viewers hebben in Oost Europa) en zij zijn in staat om de alles nieuwste technieken toe te passen in een film. Zo heb ik onlangs in december 2012 een film gemaakt waarin we een aantal wateren bevissen zoals bijvoorbeeld Stuart Gilhamslake op de Krabbi eiland in Thailand, Siamese Carps, Arapaima Mekong catfish, Stingray Azian redtail en Tiger catfish.

Komen er nog nieuwe DVD’s in de toekomst?

Volgend jaar gaan we aan de slag met live broadcasting. We gaan starten met een TV zender waar alles te zien is over vissen op o.a. karper. Deze zender kan je live ontvangen via het internet. Dit betekend dat iedereen wereldwijd deze beelden kan bekijken. Tijdens de WCC beginnen we daarmee. Ik verwacht dat dit de toekomst is, en voor iedereen met internet te ontvangen.

Je staat bekend als de bakkenvanger van de betaalwaterwereld. Klopt dat?

Van deze uitspraak heb ik m’n buik wel een beetje van vol! Allereerst moet ondertussen wel duidelijk zijn dat de meeste vissen zijn uitgezet tegenwoordig. In Engeland zijn er nauwelijk ‘openbare’ wateren. Daar moet men het alleen met betaalwateren doen. Je kunt er een ticket kopen en vissen. Ik heb ook gevist op wateren als Sarulesti in Roemenië maar ook op Bin El Ouidane in Marokko. Dat zijn wateren die je kunt vergelijken met een Cassiën of misschien wel groter. Verstaan we dit ook onder betaalwater?

Ardy Veltkamp betaalwater

Een dertig kilo vis uit een betaalwater in Hongarije.

Ardy Veltkamp Marokko

Een vis van Bin El Quidane, Marokko. Ook een BTW?

Ardy Veltkamp Rainbow

Rainbow Lake bezocht Ardy een aantal jaar terug, ook hier kwamen er bakken op de kant!

Ik kan begrijpen dat het vissen op mega drukke, kleine Nederlandse circuitwateren je visserij (gevoelsmatig) kan beperken. Ik vind het leuk om op allerlei type wateren te vissen. Of dit nu op de Lawrence river in Amerika, de Po in Italië, de Ebro in Spanje is of op een betaalwater: het maakt mij niet uit, zoals ik maar afwisseling heb! Mijn motto is dan ookLaat iedereen zijn ding doen en stop met afgeven op betaalwateren. Het blijft vissen! Het gaat ook om een stukje beleving en vriendschap. Ik zal een uitspraak van een goede vriend niet vergeten. Frank Warwick vertelde ooit dat je een grote vis misschien maar één keer in je leven vangt, terwijl vriendschap voor het leven kan zijn. Laat iedereen zijn ding doen, ben niet jaloers op elkaar en gun elkaar het plezier in de visserij zoals een ieder dat wil.

Je bent onlangs naar Zuid-Afrika geweest om op karper te vissen? Hoe kom je in godsnaam op zulke plekken terecht?

In juli werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan de Zuid-Afrikaanse kampioenschappen The South African Carp Classic. Ik moest daar mijn digitale slide show presenteren en daarna met de organisatoren mee vissen op het meest wilde water wat in ik ooit gezien heb. In en om het water zitten o.a. nijlpaarden , krokodillen , groene en zwarte mamba (zeer giftige slangen) luipaarden om maar een aantal diersoorten op te noemen!

Ardy Veltkamp olifanten  Ardy Veltkamp leeuw

Ardy Veltkamp trainen zuid Afrika

Ardy Veltkamp drill Zuid Afrika  Ardy Veltkamp BBQ

Zuid Afrika, de meest avontuurlijke karperbestemming waar Ardy ooit is geweest!

Door mijn contacten kon ik via sponsors bijna alle spullen in bruikleen nemen. Deze contacten heb ik opgebouwd in meer dan 30 jaar Karpervissen over de hele wereld. Dat is een groot hulpmiddel en daardoor kan ik bijna overal mijn materialen lenen. Als het even kan neem ik m’n Century hengels mee en m’n shimano molens. Ik ben daar zo aangewend dat ik niet graag anders vis. Soms breekt nood de wet, en moet er met een alternatief gevist worden.

Hoe ziet zo’n reis/vissessie eruit?

Ik heb altijd m’n eigen tackle box met hoofdzakelijk PB end tackle en fake plastic aas van Enterprise bij me. Daarnaast neem ik de popups en wafters van Frank Warwick baits mee! (I don’t leave home without it ) Ik neem ook altijd gevlochten en nylon lijn mee op de Shimano spoelen. Vervolgens trap ik alles in de auto (of vliegtuig) en het avontuur kan beginnen!

Ardy Veltkamp meervallen

Meervallen waren ook niet veilig. Diverse trips heeft Ardy gemaakt, van Spanje tot Oost Europa!

Ardy Veltkamp Tzaneen carp  Ardy Veltkamp Sunset at Tzaneen

Een karper en een zonsondergang van het prachtige Tzaneen meer in Zuid Afrika.

Kom je wel eens voor bijzondere situaties te staan?

Ik heb in mijn laatste trip voor het eerst echt heel veel geluk gehad. Ik viste 400m uit de kant en het was enorm donker. Ik kreeg een run op een kale plek die ik had gevonden tussen de waterplanten. Na een aanbeet snel de boot in samen met Andries, een van de Zuidafrikaanse organisatoren. We waren zo’n 300m uit de kant en ik hoorde een vreemd geluid ergens in of op het water. Ik zei toen tegen Andries; it sounds like Hippo’s! Hij zei, concentreer je gewoon op je hengel en denk nergens anders aan! Deze vis verloor ik helaas in de takken. Onderweg tijdens het terugvaren schenen we met macklight over het water. Andries vroeg mij hem te waarschuwen wanneer ik groene ogen in het water zou zien. Gelukkig hebben we er geen waargenomen. Eenmaal terug gekomen vertelde Andries mij dat de Hippo’s zeker 5 tot 10 mtr van de boot zwommen en op weg waren naar ons bootje… Achteraf gezien mag ik wel zeggen dat we geluk hebben gehad.

Ardy Veltkamp hippo

Nijlpaarden in het avond licht… Deze kameraden waren héél dicht bij de boot van Ardy!

Hippo’s zijn een soort nijlpaarden en vermoorden meer mensen in Zuid-Afrika dan alle andere diersoorten in Zuid-Afrika bij elkaar! Ze kunnen enorm hard rennen. Op het land zeker zo’n 50 a 60 km per uur. Vraag dat maar eens aan Ronald Margadant en Roderick Langeveld. Zei hebben daar ook al een keer mee te maken gehad! Klik HIER voor het ziekelijke run filmpje!

Ardy Veltkamp zomer winter

Als het bij ons zomer is… is het in Zuid Afrika winter!

Of wat denk je van een paar piepjes en de het schreeuwen van tekst: Leave your rods Ardy it’s just a ‘crock’ picking up lines with there feats! Nee, dat is beslist niet voor mietjes. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Even later ging de volgende hengel en moet je toch weer ‘ ballen’ hebben om het water op te gaan. Ik ving kort daarna een mooie schub, en dat geeft toch wel een kick! Ik heb veel respect gekregen van de Zuid-Afrikaanse karpervissers. Je moet echt karakter hebben op zulke wateren. In Nederland gaat het er allemaal wat rustiger aan toe. Daar dien je op alles bedacht te zijn. Je moet opletten niet beroofd te worden of nog erger. Alleen vissen is er simpelweg niet bij, omdat het te gevaarlijk is! Nogmaals respect voor deze Zuid-Afrikaanse vissers. Guys you are fearless!

Je bent volop met de voorbereiding van de WCC bezig, hoe groot zijn de winkansen?

De World Carp Classic is iets heel speciaals voor mij. 200 teams vanuit de hele wereld die voor dit evenement overkomen. Ik ben heel gelukkig met de sponsoring van PVTVdie mogelijk maken om hier aan mee te doen. Daarnaast ben ik PB dankbaar die mijn vliegticket geregeld heeft om in te vliegen naar Rome! In het verleden speelde deze wedstrijd zich af in Frankrijk. Ik ben blij dat de organisatie de wedstrijd tegenwoordig laat plaats vinden in Italië. Ik vind de omgeving, de mensen, de kleding en auto’s waanzinnig. Kortom: Italië spreekt mij enorm aan! Het voelt als familie.

Ardy Veltkamp team NL WCC

Ardy Veltkamp trailer vuur

Ardy is één van de promotors van de WCC, dit jaar op het meer van Bolsena (Italië).

De WCC is een happening waar vriendschappen over de hele wereld gesloten worden. Je doet enorm veel indrukken op en komt op deze wijze weer in aanraking met nieuwe wateren. Vorig jaar heb ik de openingsceremonie gedaan in een gladiator outfit, op een paard en wagen uit de film Ben Hur! Een wit paard voor deze wagen zag er super gaaf uit. Zo ging ik door de stad Bolsena. Kippenvel!

Er zijn ook enorme prijzen te winnen. Dit jaar is de hoofdprijs een Ferrari of 2 nieuwe landrovers die ter beschikking zijn gesteld. Dit jaar zijn we voor het eerst gesponsord door een Italiaanse Camper Company. We krijgen een camper voor 8 personen zodat alles sponsors een nachtje over kunnen komen en bij ons kunnen blijven slapen. Op deze wijze kunnen ze alles van dichtbij mee maken! Kicken of niet?

Ardy Veltkamp WCC

Vorig jaar eindigden Ardy en zijn koppelmaat Richard Simeonis op de 5e plek!

Ik zou graag Yusen NYK logistics willen bedanken voor het overbrengen van mijn materialen. Dat wordt allemaal naar Rome gebracht. In 2012 ben ik samen met mijn Italiaanse partner Richard Simeonis 5e geworden. Er deden toen 180 koppels mee. Eerder heb ik uitgelegd dat ik tijdens de WCC ga starten met live broadcasting. Via de volgende link kan je dat bekijken www.worldcarpclassic.com. Ik ben dit jaar beter voorbereid dan ooit daarvoor.

WCC Ardy Bolsena

Een schubkarper van het gigantische Bolsena meer!

Lars Boom wordt onze bankrunner. Een leuke gast die goed kan manoeuvreren met de boot en zelf een ervaren visser en teamgenoot bij PB is. Tevens heeft AVK partikels ter beschikking gesteld. We kunnen dus ons eigen gang gaan! Nu rest ons niets anders dan het loten van een goede stek. Dat is het aller belangrijkste om kans te maken op de titel. De rest komt dan vanzelf. Ik ga tijdens de WCC ook een blog bijhouden op Facebook. Tevens kunnen de volgers diverse prijzen winnen die ter beschikking worden gesteld door mijn sponsors. Volg het allemaal op mijn Facebook de komende tijd!

De laatste vraag Ardy: wat staat er na de WCC op het programma?

Mijn eerst volgende verre trip staat gepland op 7 december. Ik ga dan naar Stuart Gilham Lake op Krabbi eiland in Thailand. Ik daar met een groep naar toe van 7 t/m 19 december. We gaan daar vissen op de grote Siamese karper en Arapaima. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar en mochten jullie interesse hebben, neem dan contact met me op via www.ardyveltkamp.com 

Ardy Veltkamp 90lbs Siamese Carp

Ardy Veltkamp Amazone catfish

Een tweetal extreme vissen van Stuart Gilham Lake: een Siamese Carp en een Amazon Catfish!

Ardy Veltkamp Arapaima

Deze 300 lbs+ Arapaima sloopte zelfs de spierbundels van Ardy!

Als laatste wil ik even van de gelegenheid gebruik maken om al mijn sponsors te bedanken. Zonder deze bedrijven zou ik mijn visserij niet kunnen beoefenen zoals ik dat nu kan doen. Overigens ga ik alleen met firma’s in zee waarin ik 100 % vertrouwen heb. Ik hoop jullie weer snel tegen te komen op een van de karperbeurzen of aan de waterkant en wens jullie allemaal veel succes! Tight lines !

Ardy, ik wil je namens mezelf en KWO hartelijk danken voor dit gesprek en we hopen snel weer wat van je te horen! Succes op het WCC, hark er een aantal bakken van karpers uit!


Uiteraard hadden we ook een video camera mee… TEASER!

Ardy Veltkamp 1  Ardy Veltkamp 2

Ardy Veltkamp is en blijft een icoon uit de Karpervisserij. In dit teaser filmpje zie je alvast een preview van het bezoek dat Wesley Smits en Michiel Pilaar brachten aan de sportschool van Ardy! Zaterdag verschijnt het volledige video interview van ruim 16 minuten.

KF teaser Ardy Veltkamp

Klik op de afbeelding om naar het sportschool avontuur te gaan.

Wesley Smits

In deze aflevering van KWO Whatsapp duiken Wesley Smits en Michiel Pilaar de Sportschool van Ardy in om hem aan een vragenvuur te onderwerpen. Check nu de video: Pilaar & Smits over de vloer bij Ardy!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl