Lot of Carp – Bootverhuur op rivier de Lot – Joachim Stelma

Favoriet Favoriet
Lot of Carp – Bootverhuur op rivier de Lot – Joachim Stelma

Jullie zullen ongetwijfeld wel eens van Joachim Stelma hebben gehoord. Deze rasavonturier gaat al jarenlang op zoek naar wilde karpers op de prachtige Franse rivier De Lot. Onlangs heeft Joachim besloten om zijn ervaring met ons te delen door middel van een bootverhuurbedrijf. In deze update lees je hoe zijn ‘Lot of Carp‘ bedrijf tot stand is gekomen, en wat je kunt verwachten als je hier een trip gaat boeken!


Voordat Joachim gaat vertellen over zijn bedrijf, kun je hieronder alvast naar de promovideo kijken!

https://youtu.be/tU2n3jSTivQ

Joachim aan het woord: De Lot is een regenrivier die ontspringt in het centraal massief. Vanaf daar kronkelt de rivier richting het westen, waar ze uiteindelijk de Garonne in stroomt. Tussen oorsprong en samenstroom kom je naast bergen, rotswanden en prachtige zonnebloemvelden de mooiste plekjes tegen zoals de hoofdstad van het departement Cahors en het iets minder bekende schattige stadje Cajarc. De mooiste plaatsen zijn echter Saint Cirq Lapopie en Puy l’Eveque, die beiden tot de mooiste plekken van Frankrijk worden gerekend!

De Lot herbergt een flink aantal beeldschone plekken!

Oke, genoeg om verliefd op te worden dus. En niet alleen ik viel als een blok voor deze prachtige streek, ook mijn vrouw Mellaney kon zich al die weken dat we er op vakantie gingen prima vermaken. Uiteindelijk besloten we er te gaan trouwen, en niet veel later begonnen we er een bedrijf dat zich richt op andere Lot-addicts, genaamd ‘Lot of Happiness‘.

Twee liefdes in één foto gevangen!

De droom

Het grote doel is om uiteindelijk naar de Lot te verhuizen. Op de Hollandse zomers van maximaal twee weken zijn we inmiddels wel uitgekeken en na ruim 30 jaar is een andere omgeving ook wel eens leuk. Als we naar vrienden en familie kijken die campings uitbaten in Frankrijk is het gras daar toch ook wel écht wel een stuk groener. Maar hoe, hoe laten we die droom uitkomen? Regelmatig kijken we elkaar na weer een aflevering van ‘Ik vertrek’ aan van: ‘als zulke mensen het kunnen, dan wij toch ook?’. Toch is een succesvol leventje met goede banen en zo goed als alles wat je maar kan wensen moeilijk vaarwel te zeggen. Totdat er wel erg leuke dingen op ons pad kwamen…

Zomaar vaarwel zeggen aan ons kikkerlandje valt niet mee, maar een omgeving als dit maakt het wel aantrekkelijk!

Lot of happiness

Na ons leuke huwelijksfeestje dachten we, wie wil dit nou niet? Trouwen in een prachtige omgeving bij een droomkasteel in Zuid-Frankrijk. Dus besloten we dat te gaan regelen. Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels staan de eerste opdrachten voor 2018 en 2019 al gepland. Wie had dat gedacht, een karpervisser als ‘weddingplanner’. Eerlijk gezegd is dat ook meer Mel haar ding, dus moest ik wat anders verzinnen. Dat het meteen storm zou lopen hadden we trouwens niet durven dromen! Maar niet alles kunnen we aannemen, omdat we nog niet ter plaatse wonen. Alle schepen achter ons verbranden is ook niet echt een goed idee.

Trouwen in de omgeving van de Lot is zeker aan te raden! Maar ook het vissen is er beslist geen straf 😉

De afgelopen jaren heb ik met succes gevist op de Lot. Daarbij richtte ik me op de kogelronde rivierspiegels in plaats van de bekende Lotschubs. Prachtig vind ik dat. Omdat dagelijks verkassen het beste resultaat gaf, kwam ik wel tot de conclusie dat het bootvissen veel meer perspectief biedt. Je komt niet alleen op betere plekken, qua comfort is het gewoon zo veel lekkerder! Niet elke dag je spullen in de auto proppen en op zoek naar nieuwe stekken. Gewoon hengels binnen draaien, de motor starten en op naar de volgende stek!

Vanaf de oever zijn er ook mooie stekken te bevissen, maar de keuze is behoorlijk beperkt!

Met veel plezier huurde ik daarom twee jaar achter elkaar een boot van Soul of the Lot. Echter, een aanbieder in de nog veel mooiere en vooral betere regio waar wij zitten is er nog niet. Het spreekwoordelijke ‘gat in de markt’? Wat begon als een geintje neemt toch serieuzere vormen aan. Inmiddels zijn de eerste boten in aanbouw en te boeken vanaf april 2018. In vergelijking met andere visboten zijn de Lot of Carp boten behoorlijk luxe met voorzieningen zoals elektriciteit, toilet, douche en verlichting.

Geen geklooi met steekstokken in de harde bodem. De Lot of Carp boten zijn uitgerust met liersystemen die de boten perfect op hun plek houden!

Lot of Carp

Het lijkt me fantastisch om ook andere karpervissers de sessie van hun leven te laten beleven. Nergens kan dat beter dan op de Lot! De omgeving is prachtig, het water is prachtig en de vissen zijn prachtig. Met mijn kennis die ter beschikking staat vang je niet alleen veel spiegels, ook bestaat de kans op een absolute ‘once in a lifetime’ karper van meer dan 30 kilo!

Aan beeldschone karpers geen gebrek op de Lot!

Met dit doel voor ogen begon ik daarom ons tweede bedrijf ‘Lot of Carp’. Het idee is simpel, de uitvoering wordt spectaculair. Zeer luxe uitgevoerde boten en de beste begeleiding om je sessie onvergetelijk te maken. Check hieronder een aantal feitjes van Lot of Carp:

  • Nachtvissen is op alle stukken waar Lot of Carp actief is toegestaan.
  • De verhouding schubkarper/spiegelkarper is op de stukken van Lot of Carp 69% schub en 31% spiegel. Op sommige stukken zelfs 85% spiegel.
  • Het gemiddelde gewicht was in 2017 maar liefst 15,4 kilo.
  • In 2017 woog 64% van de vangsten meer dan 15 kilo.
  • In 2017 zijn er zeker zes verschillende karpers van meer dan 30 kilo gevangen op bekende stukken van Lot of Carp.
  • Bij vrijwel elke weeksessie werd er minstens één (of meerdere) karpers van meer dan 20 kilo gevangen.
  • Lot of Carp respecteert de rust van zowel de lokale vissers als de lokale vissen. Om die reden bestrijken we een groot gebied waar nooit (meerdere) boten tegelijk of achter elkaar actief zullen zijn.

Kortom: aan alles wordt gedacht. Op de luxe boten kun je de sessie van je leven meemaken! Bekijk hieronder alvast een drietal pics van het bouwproces van de boten, én het te water gaan van de eerste boot!

Er wordt hard gewerkt om de boten zo snel mogelijk af te krijgen. Wie weet sta jij binnenkort je droomkarper te drillen vanaf deze boot!

Door zijn ervaring weet Joachim precies wat wel of niet handig is bij het bootvissen op de Lot, en dat zie je terug in de boten!

De eerste boot heeft zelfs al een test in het water ondergaan!

Ik kan nog veel meer vertellen, maar neem liever een kijkje op de website: www.lotofcarp.com. Bekijk ook de Facebookpagina, waar je onder andere meer foto’s terugvind van de aanbouw van de boten!

A bientôt!

Joachim Stelma

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl