ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Nooit meer een zere rug dankzij de Evion li-ion accu’s van Raptor!

Favoriet Favoriet
Nooit meer een zere rug dankzij de Evion li-ion accu’s van Raptor!

Of je nu je telefoon moet opladen of je elektromotor van stroom moet voorzien: een goede accu is voor vele vissers onmisbaar in hun visserij. Gelukkig heeft het team van Raptor onder de naam Evion een range superlichte en krachtig li-ion accu’s ontwikkeld! In dit artikel vertellen ze meer over deze accu’s.


Het team van Raptor aan het woord: Inmiddels niet meer weg te denken in de visserij: een lichtgewicht accu die eenvoudig een zware lood accu kan vervangen! De oprichter van Raptor heeft, onder een nieuwe merknaam, een nieuwe range li-ion accu’s gelanceerd. Evion heeft verschillende accu’s in het assortiment die zeer goed en veilig te combineren zijn met de elektromotoren van Raptor.

Een lichtgewicht accu is voor veel vissers onmisbaar in hun standaarduitrusting!

Type li-ion

De onderstaande accu modellen zijn te classificeren onder het type 3S. Dat wil zeggen: drie cellen van 3,7V. Dit geeft nominaal 11.1V en volledig opgeladen 12.6V. Deze accu’s schakelen bij 9V volledig uit, ter beveiliging van de batterijen in de accu’s. De accu’s zijn veilig te gebruiken op alle 12V apparatuur voor de hengelsport.

De Evion accu’s zijn geschikt voor alle 12V apparatuur, waaronder elektromotoren!

De modellen

Er zijn diverse varianten van de Evion accu’s te verkrijgen:

 • 18Ah: Deze variant is uitermate geschikt voor een dieptemeter en/of gebruik in een voerboot. Het formaat is zo gekozen dat deze past in de meeste standaard voerboot afmetingen. Prijs: € 129,-.
 • 60Ah: Een accu met voldoende capaciteit voor één of twee nachten vissen! Prijs: € 349,-.
 • 100Ah: Voor een langere trip en/of gebruik in combinatie met zwaardere motoren die meer capaciteit vragen is de 100Ah accu ideaal. Prijs: € 579,-.
 • 150Ah: De krachtigste variant van de Evion accu’s is zeer geschikt voor de lange trips of bij intensief gebruik, bijvoorbeeld in de roofvisserij. Prijs: € 849,-.
Er zijn diverse varianten te verkrijgen: van kleine (voerboot)accu’s tot aan krachtige 150Ah accu’s voor de langere trips!

Verbruik

Wij krijgen veel vragen over hoe lang kun je nu varen op een accu. Het verbruik van een elektromotor met borstels (traditionele motoren zoals de Raptor 35lbs, 45lbs, 55lbs en 65lbs) verbruiken op de middelste stand gemiddeld tussen de 20Ah en 25Ah per uur. Wanneer een accu aangeschaft wordt van 100Ah kan hiermee dus 100/ 25 = 4 uur gevaren worden.

Hoe werkt het nou precies met dat verbruik van een elektromotor?

Vaar je vol gas, dan zal een motor van 55lbs zo’n 45 à 50Ah per uur verbruiken en kun je dus ‘maar’ twee uur varen. Het verbruik is dus twee keer zo hoog, echter de snelheid bij lange na niet! Ons advies is dan ook om rustig te varen. Per saldo leg je dan de meeste afstand af met een accu.

Ons advies is om rustig te varen!

Het verbruik van de in opkomst zijnde borstelloze motoren is aanzienlijk lager dan de traditionele borstel motor. De Raptor 80lbs motor kan daarom ook aangeschaft worden voor het lage verbruik, en niet zozeer voor de 80lbs die het kan leveren.

Door met een krachtige elektromotor langzaam te varen doe je extra lang met je accu.

Het verbruik in vergelijking met een Raptor 55lbs motor ligt op lagere snelheden tot 60% (!) lager dan een reguliere motor. Ofwel: in plaats van twee accu’s heb je genoeg aan één accu om dezelfde afstand af te leggen!

Evion PWR case

Bij het ontwikkelen van de Evion PWR case is gekozen voor een losse koffer, waarbij de accu’s eenvoudig gewisseld kunnen worden. De 60Ah past in een kleinere koffer en de 100Ah/150Ah in een model groter.

De PWR case is van alle gemakken voorzien!

De koffers zijn voorzien van:

 • Anderson aansluiting voor electromotor
 • 12v aansluiting
 • Aan/uit knop voor USB en voltmeter
 • 60Ah zekering (optioneel zwaarder verkrijgbaar)

Kortom: met de PWR case heb je niet alleen een goede beveiliging voor je accu, het wordt ook super eenvoudig om je elektromotor aan te sluiten en je telefoon op te laden!

Sluit je elektromotor eenvoudig op de accu aan met de Anderson stekker.

De voordelen van li-ion

Li-lion accu’s zijn niet voor niets enorm populair geworden in de laatste jaren. Een aantal voordelen van deze accu’s:

 • Licht van gewicht
 • Snel op te laden (afhankelijk van gebruikte lader)
 • Volledig te ontladen

Zijn er dan geen nadelen? Jawel, ook de li-ion accu’s kennen minder sterke punten. Zo zijn ze relatief duur in aanschaf (al gaan ze bij juist gebruik wel lang mee) en schakelt de accu bij een bereik van zo’n 9V automatisch uit.

Li-ion accu’s zijn licht van gewicht en volledig te ontladen!

Laden

Eén van de voordelen van li-ion accu’s is de mogelijkheid tot snel opladen. Hiervoor moet je wel een snellader aanschaffen en deze zijn aanzienlijk duurder. Is snelladen niet nodig? Dan volstaat ook een ‘langzame’ en dus goedkopere lader natuurlijk ook! De langzame lader is op alle bovenstaande modellen te gebruiken. Snellere laders zijn niet bij alle modellen te gebruiken, dus let hier goed op voordat je er eentje aanschaft!

Bedenk goed wat bij jouw visserij past: kun je uit met een ‘langzame’ accu, of haal je een voordeel uit een snellader?

Voor langere trips kan het zeer nuttig zijn om voor een snelle lader te kiezen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van een kleine generator kan deze bijvoorbeeld in enkele uren opgeladen worden en zit je niet (zoals bij een loodaccu het geval is) 12 uur naar het geluid van een generator op de achtergrond te luisteren!

Bij langere sessies kan het nuttig zijn om voor een snelle lader te kiezen.

Wil je meer informatie over de Evion Li-ion accu’s en toebehoren? Kijk dan op de website of mail naar info@rcgcarpgear.com.

Team Raptor


Wil je meer weten over de Evion producten, of over de andere items die Raptor verkoopt? Check dan de website en volg ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl