Partikel-, wier- en oppervlaktetips voor de warme maanden van Simon Scott

Vorig jaar hebben onze Engelse collega’s van Cypography een leerzaam interview afgenomen met visbioloog Simon Scott over de visserij in de zomer. In deze periode is er volop natuurlijk voedsel aanwezig in het water, waar wij karpervissers met verstand op in moeten spelen. In dit artikel hebben we een aantal nuttige tips van Simon voor zowel het oppervlakte- als het wiervissen op een rij gezet.


Oppervlakte vissen met gesoakte brokken

Het kan erg lonen om de brokken te soaken in olie. Er is een aanzienlijk verschil in attractiviteit in gesoakte brokken als brokken rechtstreeks uit de zak. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat oliën meer calorieën toevoegen aan de brok, en karpers zijn goed in staat het meest calorierijke voedsel op te merken en die op te nemen.

Hondenbrokken maar dan voor karpers. Het maakt ze gek, zeker gesoakt!

Het is voor een karper namelijk aantrekkelijker om een snelle calorierijke maaltijd te eten, dan er langer over te doen om dezelfde hoeveelheid calorieën naar binnen te werken. Probeer het zeker eens uit de komende weken.

Gezichtsvermogen

Het valt op dat karpers aan de oppervlakte beter te vangen zijn in de schemering dan midden overdag, en volgens Simon heeft dat een duidelijke reden. Op het midden van de dag is het gezichtsvermogen van de karper op z’n best, vooral in helder water wat ondiep ligt, of de bovenste waterlagen van een water.

Wist je dat je ze beter kunt belagen in de schemeruren?

De vissen zijn tijdens de schemering makkelijker te haken omdat de karper de montage dat gebruikt wordt voor het oppervlakte vissen (denk aan dobber, haakje en lijn) minder goed kan worden gezien naarmate het donkerder wordt. Doordat de karper de kleine details minder goed kan waarnemen, zal hij minder snel merken dat hij belaagd wordt.

Robert heeft al heel wat topvissen aan de oppervlakte gevangen!

Het komt ook geregeld voor dat topvissen van een water aan de oppervlakte worden gevangen, en ook dat heeft volgens Simon een reden. Naarmate mensen ouder worden, krijgen ze vaak slechtere ogen, dat geldt ook voor vissen. Oude en dikke karpers zullen dus minder goed het haakje zien zitten dat aan de brok vast zit.

Zorg dat je de aanzwemroute weet!

De karper heeft een blinde plek recht voor zijn neus, waar hij dus niets ziet. Karpers hebben de ogen meer aan de zijkant van het lichaam, in tegenstelling tot de mens die recht naar voren kijkt. Karpers zijn van nature ook gemaakt om in de bodem te azen en horen eigenlijk helemaal niet van de oppervlakte te eten.

Soms wil een karper het brokje wel pakken, maar mist die ‘m gewoon…

Het kan dus goed zijn dat de karper je brokje wil pakken, maar hem gewoon mist! De ideale lijn waarin een karper richting het te pakken brokje komt zwemmen is in het verlengde van de lijn en de hengel op de kant. Als de karper als eerst het haakaas ziet, waarachter de dobber ligt, is de kans het grootst dat de karper de drijvende lijn of eventuele dobber niet ziet en daardoor niet schrikt.

Als een karper uit de goede richting komt zwemmen, dan is de kans groot dat die het haakje niet eens opmerkt!

Onderschat de waanzinnige (vang)kracht van partikels niet!

Wij van KWO zijn al lang fan van het gebruiken van partikels in de zomer. In onze smikkelmix zit vrijwel standaard een lading tijgernoten, en Simon kan ons precies vertellen waarom dat zo goed werkt. Er zijn meerdere reden waarom partikels goed werken in de zomer. Allereerst weten we dat karpers zich in de zomer graag ophouden in de buurt van wier. Natuurlijk zit er in dat wier mega veel natuurlijk voedsel, maar wisten jullie dat de karpers het wier zelf ook gewoon eten?

Bij KWO zijn we al lang fan van tijgernoten, zeker in combinatie met de specials!

Partikels lijken in vergelijking met boilies veel meer op het natuurlijk voedsel dat de karper graag eet in de zomermaanden. De benodigde verhouding aan voedingswaarden verandert in de zomer en de karper wil vooral plantaardige producten eten. Daarbij is het zo dat partikels niet veel vocht van het water opnemen, in tegenstelling tot boilies. Maïs, hennep en tijgernoten bereid je door ze te weken waarna ze gekookt worden en ze dus vol zitten met vocht, er kan dus nauwelijks meer wat bij.

Mits ze goed gekookt worden, zitten ze al vol met vocht.

Boilies daarentegen nemen soms nog erg veel geur van het water op waar ze in worden gegooid, wat niet altijd gunstig is. Partikels laten zelfs nog eerder het lekker ruikende vocht los dan dat ze het opzuigen; dat kan dus ontzettend attractief werken.

Hopelijk hebben jullie wat gehad aan deze tips, veel succes de komende weken aan de waterkant!

Team KWO


In het volgende artikel zal Simon tips geven om meer zomerkarpers op de kant te krijgen! #StayTuned

Vang meer karpers dankzij deze updates ⤵️
7 video’s over succesvol karpervissen in het voorjaar
Alles over wiervissen zie je in deze video
Minder brasems vangen? Check deze rig tips

3 KWO series die je gezien moet hebben ⤵️
8 weken vissen op Cassien, Mark Hofman deed het!
Pilaar & Ossie On Tour door Frankrijk, Slovenië & Oostenrijk
3 uur lang AVONTUUR met Pilaar & Hofman in de Vlot Experience

Bekijk ook