Q&A: Martin Post over Originals en wintervissen – Deel 2

Favoriet Favoriet
Q&A: Martin Post over Originals en wintervissen – Deel 2

Alweer enkele maanden geleden spraken we topvisser, Tacklebox mede-eigenaar én frontman van Originals Martin Post. Deze man (die eigenlijk geen introductie nodig heeft in de karperwereld) nam ons mee achter de schermen bij zijn aasfirma die sinds 2015 flink aan de weg timmert. In dit tweede deel gaan we nóg dieper en vertelt Martin welk aas hij graag in de winter gebruikt.


KWO: In deel 1 van deze Q&A kwam de instant vangkracht van jullie aas meermaals naar voren. Welke van jullie aassoorten zou jij wintervissers aanraden?

Martin: Wintervissen is de lastigste visserij die er is. De karpers zijn lui en traag en gebruiken dus weinig energie. Eerlijk gezegd hebben ze in negen van de tien gevallen dus geen of weinig behoefte aan voedsel. Makkelijk verteerbaar aas met veel attractie is dus een ‘must have’. Binnen onze range sluit de Scopex en Milky Banana goed aan bij de ‘behoefte’ van een winterkarper. Vooral de Milky Banana Range doet het momenteel erg goed!

De Milky Banana is 1 van Martin zijn favorieten in de winter.

Wat maakt deze Milky Banana een echt winterbol, vergeleken met andere boilies op de markt?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat naarmate de watertemperatuur daalt de prijsvertering van een karper trager wordt. Bij een lichaamstemperatuur van zes a zeven graden ontstaat de kritische grens waarbij de enzymen die in de darmen medeverantwoordelijk zijn voor de vertering van voedsel in een soort winterslaap verkeren. De Milky Banana is daar qua ingrediënten en voedingswaarde helemaal op afgestemd en daardoor makkelijk verteerbaar.

Door de lage watertemperatuur staat de spijsvertering van een karper op een laag pitje. Hou daar rekening mee tijdens je aaskeuze!

Daarnaast is de attractie van dit aas helemaal gericht op de visserij in koud water. Speciale esterflavours en melkeiwitjes die snel uitlekken geven de karpers de prikkel die nodig is om ze te attenderen op iets eetbaars. Allerlei ingewikkelde berekeningen over bijvoorbeeld voedingswaardes  zijn in deze boilie achterwege gelaten. Het heeft in de winter simpelweg geen zin om een karper echt te voeden. De belangrijkste focus bij winteraas is prikkelen en vangen!

Het heeft in de winter simpelweg geen zin om een karper echt te voeden. De belangrijkste focus bij winteraas is prikkelen en vangen!

Subtiele toevoegingen maken soms het verschil.

Waarom is er juist gekozen voor de combinatie banaan en melkproducten?

Voor de beantwoording van die vraag maken we een klein sprongetje in de tijd. Het was onze Belgische aasmaker Luc Pluckers die mij attendeerde op één van zijn oude recepten. Tijdens zijn voormalig bestaan als karpervisser had hij opmerkelijke successen op een speciaal winteraas die onder andere bestond uit een combinatie van melkeiwitten, esterflavours en een bijzonder smaakvol poederadditief. Na lang touwtrekken lukte het mij om het recept bij Luc los te peuteren en daarmee was de ‘geboorte’ van de Milky Banana een feit. Inmiddels is het aas alweer anderhalf jaar verkrijgbaar en recent hebben we de boilie zelfs een subtiele upgrade gegeven!

In december ving Martin nog een flinke serie bakken waaronder deze grote spiegel.

Cool, dus je zegt eigenlijk dat het aas nog beter is geworden?

Absoluut! Het voordeel van het hebben van een eigen aasmerk is dat je van veel verschillende vissers feedback ontvangt. Overwegend positief en soms kritisch. Ik probeer samen met de andere boys zo goed mogelijk te luisteren naar de ervaringen van andere vissers en daardoor hebben we de Milky Banana boilie dit najaar onder handen genomen. Door deze nieuwe inzichten en nieuwe technieken zijn wij er in geslaagd om de instant vangkracht van het aas dit jaar nog beter te maken. Zo hebben we de wateroplosbaarheid verbeterd door een flinke toevoeging melkpoeders en is de smaak verbeterd. Ook heeft het aantal vitamines & mineralen in dit aas een flinke boost gekregen.

Door deze nieuwe inzichten en nieuwe technieken zijn wij er in geslaagd om de instant vangkracht van het aas dit jaar nog beter te maken.

Door feedback van vissers als Bas en Wilco kreeg de Milky Banana een flinke update…

…Het aas van Originals is voor en door vissers.

Kan zo’n winterboilie echt het verschil maken?

Jazeker! Ik merk al vele jaren dat het correct afstemmen van de prikkels in een boilie op de behoefte van een karper kunnen zorgen voor meer vangsten. Op zich best lastige materie, maar als je eenmaal weet hoe een karper leeft en welke voorkeuren ze heeft in welk jaargetijde dan ga je sowieso meer vis vangen. Op onze website staat trouwens een leuke handleiding waarin we uitleggen welke boilie geschikt is voor de vier verschillende jaargetijden. Best leerzaam al zeg ik het zelf! Mocht je geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, check dit artikel dan eens en verdiep je er ook in. Kleine aanpassingen in je aaskeuze maken soms echt een groot verschil.

Kleine aanpassingen maken soms echt het verschil!

Maar goed, terug naar onze Milky Banana winterboilie. Zo’n speciaal aas heeft dus echt een meerwaarde omdat het is afgestemd op de wintervisserij! Je moet daarbij weten dat een karper in koud water best lang kan overleven zonder te eten. In de meeste gevallen eet een karper ’s winters dus niet om reserves op te bouwen maar eerder omdat er een ‘lekker snoepje’ voor zijn bek ligt. Stekkeuze is daarbij ook heel belangrijk.

In de meeste gevallen eet een karper ’s winters dus niet om reserves op te bouwen maar eerder omdat er een ‘lekker snoepje’ voor zijn bek ligt.

Kies in de winter voor wateren met een goed bestand aan karpers. Het maakt wintervissen echt een stuk leuker.

Wat is jouw favoriete manier om deze boilies in te zetten, instant of voorvoeren?

Dat hangt van de periode af. Afgelopen jaren heb ik ieder najaar voerplekken opgebouwd op diep water om zo lang mogelijk door te vangen in de koudere maanden. Langdurig voorvoeren werkt in de late herfst namelijk erg goed! Ook in het slot van 2018 heb ik deze tactiek toegepast op twee verschillende wateren en niet zonder succes. Toen de winter zijn intrede had gedaan wist ik in slechts zes weken tijd zo’n 25 vissen te vangen dus dat geeft wel aan dat de truc van langdurig voorvoeren goed werkt. De voerhoeveelheden die ik daarbij toepas zijn trouwens prima te behappen. Gemiddeld voer ik zo’n 500 gram Milky Banana’s per dag en dat is voldoende op de karpers op het voer te houden.

Toen de winter zijn intrede had gedaan wist ik in slechts zes weken tijd zo’n 25 vissen te vangen.

Pas later in de winter schakel ik over op de instant wintervisserij. De weersomstandigheden zijn daarbij allesbepalend. Tegenwoordig heb je bijna iedere winter wel een periode met zacht weer. Wanneer je in januari of februari een paar dagen zuidwestenwind en hoge temperaturen hebt (rond de acht tot tien graden is al voldoende) en je kunt vissen op een ondiep water, dat zit je op rozen. Een stijgende watertemperatuur van vijf naar zeven graden is dan al voldoende om en paar wintervissen te vangen. Voorvoeren is dan niet nodig. Mijn voorkeur gaat in zo’n situatie uit naar gesoakt haakaas of een chodrig.

Om het geheel nog even goed te relativeren. Stekkeuze is in de winter van groot belang om succesvol te zijn.

Welke tip(s) zou je de KWO’ers voor aankomende weken willen meegeven?

Stekkeuze kan in de winter het verschil maken tussen vangen en blanken! Zorg er dus voor dat je in staat bent om mobiel te vissen. Heb je na een a twee uurtjes vissen nog geen beet? Verplaats dan je aas na een andere stek. Soms maakt een paar meter naar links of rechts al een groot verschil. Daarnaast zou ik in de winter kiezen voor de wat ‘makkelijkere’ wateren. Wintervissen kan best lastig zijn en op wateren met een flinke bezettingsgraad maak je simpelweg meer kans beet te krijgen.  En dat is wat wintervissen leuk maakt; lekker vis vangen!

Stekkeuze kan in de winter het verschil maken tussen vangen en blanken!


Bedankt voor dit leerzame interview, Martin! In deel drie zijn we terug met Martin’s plannen voor 2019. Wil je meer informatie over de producten van Originals? Klik dan HIER om naar de website te gaan. Ook kun je Originals volgen op Instagram en Facebook.

Tot de volgende Q&A!

KWO REDACTIE

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl