ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Review JRC Extreme hengels – Roelof Schut

Favoriet Favoriet
Review JRC Extreme hengels – Roelof Schut

Krachtig, maar soepel: de nieuwe Extreme hengels!

“Probeer ze eerst eens, in plaats van op voorhand vast te houden aan jouw ouderwetse denkbeelden. En geloof me, ze spreken jou aan”, sprak Jan Mertens lachend en gekscherend. Jan is directeur van Pure Fishing Benelux en weet als geen ander over welke eigenschappen de JRC Extreme hengels beschikken. Hij was namelijk betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe serie hengels. Natuurlijk wil ik de hengels graag proberen, maar wel onder de voorwaarde dat ik de lichtste versie ter beschikking krijg; de Extreme 2,75 lbs met een lengte van 3,60 meter.

Extreme2

Ik had verzocht om de ‘good old’ pensluiting.

Extreme3

Klassiek en hoogwaardig afgebouwd.

Als ik de hengel ontdoe van zijn beschermende hoes, kan ik een schaterlach niet onderdrukken. In mijn handen ligt een mat afgelakte karperhengel met een pensluiting. Mijn wensen zijn dus toch gehonoreerd. Karperhengels horen er niet futuristisch uit te zien, is mijn mening. Het ontneemt de karpervisserij haar charmes. Specificaties moeten bij de tijd en actueel zijn, maar mogen niet ten koste van de beleving gaan. Klassiek afgebouwd met hoogwaardige en moderne materialen, daar houd ik van.

Extreme4

Een gedistingeerde cone achterop de hengel.

Extreme5

De carbon lijnclip is handiger gepositioneerd.

Een mooi uiterlijk is leuk, maar uiteindelijk vang je daar geen karpers mee. De praktijk moet ervoor zorgen dan ik mijn definitieve oordeel vel over de Extreme. Medio mei probeer ik de hengels voor de eerste keer. Bij het inwerpen van een bonk lood, inclusief een gevulde pva-zak, voel ik dat deze hengels veel kracht hebben, maar absoluut niet aanvoelen als een bezemsteel. Dat is een pak van mijn hart.

Extreme6

Mat afgelakt. I love it!

Extreme7

Geen futuristische reelhouder. Gelukkig!

Midden in de nacht word ik ruw gewekt door een aanbeet en kan ik eindelijk mijn eerste karper drillen aan deze hengels; altijd spannend! Het dempend vermogen van de Extreme blijkt groot, zonder dat er aan kracht wordt ingeboet. Constant heb ik het gevoel dat ik de baas ben over de karper, maar geen moment ben ik bang dat de haak losschiet. Woeste uithalen van de vis worden met groot gemak gepareerd en terwijl mijn arm verzuurt, geeft de hengel geen krimp. Als ik de karper vijf minuten later weer vrijlaat, weet ik genoeg. Midden in de nacht stuur ik Jan een sms: ‘Extreme is goedgekeurd: krachtig, maar soepel!’

Roelof Schut

Volg ook de JRC Facebook pagina of bezoek de website.

Roelof Schut

Roelof heeft een voorliefde voor mooie ‘stokken’ en de JRC Extreme hengels mogen we hier zeker onder scharen. In deze review neemt hij de 2,75 lbs versie onder de loep.

Roelof Schut is één van de meest gerespecteerde karpervissers in de Benelux. Eerlijk, bevlogen, effectief, behoedzaam... allemaal termen die passen bij deze docent van de Sportvisacademie (Zwolle). In zijn blog vertelt Roelof wat hem bezig houdt in zijn werk én in zijn vissersleven.