Single Hookbait op duizenden hectaren – Bjorn Kolfschoten over zijn bootavonturen

Dat de grootwatervisserij een brute en ruwe visserij is, weten we allemaal. Vaak staat dit in het teken van heel veel voeren, maar Bjorn Kolfschoten pakt dit helemaal anders aan. Lees zijn voorjaarsaanpak van het ruime sop in onderstaand artikel!


Bjorn aan het woord: Wat kan een voorjaar toch bijzonder lopen. Zeker nu we midden in de corona tijd zitten waar er veel minder mogelijk is, is het aan de waterkant een stuk drukker dan normaal. De groene bivvy’s schieten als paddenstoelen uit de grond! Het is gewoon kneiter druk aan het water. Niet alleen de plaatselijke vijvers en putten, maar ook zeker de enorme wateren die Nederland rijk is worden druk bevist.

Het Coronavirus gooit flink roet in het eten…

Nu heb ik sinds enkele jaren een bootje waar ik normaal gesproken de drukte mee kan ontvluchten. Helaas gaat die vlieger nu amper op. Havens houden zich strikt aan de corona maatregelen, waardoor bezoek niet meer is toegestaan. Het sanitair is gesloten en de kantine is dicht. Het is zo snel als mogelijk de haven in, boot volladen en gaan!?

Hengels liggen er super scherp bij, let’s go!

Ontsnappen aan de drukte

Het is zeer prettig om vanaf een boot te kunnen vissen op wateren van een mega omvang. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Toch voelde ik me de afgelopen weken een soort van ??benauwd’ op het water. De afgelopen weekenden, op weg naar een van mijn favoriete stekjes, kwam ik meerdere malen meer dan 20 tenten tegen! Dat zouden er normaal hooguit 5 zijn tijdens het weekend!

Vissen die geen naam of een bek vol haakwondjes hebben, ik hou ervan!

Genoeg gezeur. Ik kom maar voor één ding en dat is zoveel mogelijk vissen vangen in de tijd die ik daarvoor heb! Vissen die geen naam hebben of een bek vol haakwondjes hebben, ik hou ervan. Bijna maagdelijke vissen die kilometers kunnen zwemmen. Daarnaast natuurlijk ook om te kunnen genieten van de voorjaarszon en de vrijheid op het water.

Kilometers varen op zoek naar de vis, heerlijk!

Wat opvalt is dat het water nog opvallend koud is op zo’n grote slok water, ondanks de nodige zon uurtjes. De nachten zijn zeer fris, waarna het overdag oploopt tot een graad of achttien. Overdag in je t-shirt, ??s nachts in je warme winterslaapzak.

Er gaat bij menig visser een hoop voer in op het grote water!

Op het moment van schrijven hebben zelfs de brasems en windes nog niet gepaaid. Toch gaat er bij menig visser een hoop voer in. Het valt op dat menig visser naast zijn tent meerdere grote emmers voer heeft staan. Want ja, er zwemt veel vis, dus die kunnen wel wat hebben. Nu ben ik zelf ook niet vies van hoeveelheden voeren op groot water, toch lijkt me dat nu overbodig momenteel.

Prachtige jonge uitzetters zijn in grote mate aanwezig!

Voorzichtige aanpak

De vis zwemt wel, maar is nog niet erg actief. Ze liggen vooral te chillen in het voorjaarszonnetje, cruisen aan de oppervlakte en scholen beetje bij beetje samen. Oftewel, ze zijn niet actief op zoek naar voedsel. Ze warmen op, pikken hier en daar een hapje mee en maken zich langzamerhand op voor de paai.

Blijf op zoek naar de vis en ga niet stilzitten!

Waar je later in het jaar zeker verschil kunt maken met een goed onderhouden voerstek, is tijdens het voorjaar lokaliseren de sleutel tot succes. Zeker met dagen waarbij er niet al te veel wind staat zie je enorm veel op het relatief ondiepe, heldere water waar ik vis. Het loont dan ook zeker om regelmatig tijdens de sessie op zoek te gaan naar de vis en niet te blijven zitten.

Weer zijn kilometerslange vrijheid tegemoet!

Op Google Maps kun je vlot zien waar je de vis mag verwachten tijdens zonnige dagen. Het liefst zoek ik de ondiepe delen op die de meeste zonuren krijgen. Ligt de stek dan ook deels uit de wind, dan weet je waar je moet beginnen!

Mobiel vissen vanuit de boot geeft je zoveel meer mogelijkheden.

Daarnaast zoek ik de stekken op die niet vanaf de kant bevist kunnen worden, zodat de kans groter is dat de stek vrij is. Mobiel vissen vanuit de boot geeft je zoveel meer mogelijkheden

Een chod met een attractieve pop-up kan heel vaak potten breken!

Single hookbait

De single hookbait aanpak is in deze periode van het jaar voor de paai DE uitgewezen tactiek om vis voor vis op te pikken. Waar ik overdag graag gebruik maak van een opvallende chod, vis ik in de nacht met 1 grote single 30mm bol. Daar zit een hele simpele reden achter.

’s Nachts een chod inruilen voor een 30 milimeter single bol, een doordachte tactiek van Bjorn!

Overdag zal de vis vooral gefixeerd zijn op de zon die het water langzaam zal verwarmen. De vis zwemt hoog in het water en is niet direct op zoek naar voedsel. Een opvallende chod op ondiep water is daarom een zeer effectieve manier van vissen. Het geeft de vis net die prikkel om toch in de fout te gaan. Aangezien ik overdag vis, neem ik die winde of brasem maar voor lief.

Op de juiste stek valt er meer dan genoeg te halen!

’s Nachts vis ik compleet tegenovergesteld. De single 30 milimeter bol zorgt voor een makkelijke hap op de zwemroute en prikkelt de witvis niet om lang rond te blijven scharrelen gezien de grootte van het aas. Natuurlijk vis ik graag op een aangevoerd stekje, maar ik heb inmiddels meerdere keren ervaren dat een aantal scheppen voer zorgt voor een witvis festijn!?

Vlak voor de paai zijn de vissen mooi op gewicht.

Het is dan ook vele malen effectiever om overdag de zwemroute van de vis op ondiep water te lokaliseren en hier kleine vallen te zetten. Ik heb inmiddels meerdere keren op deze manier meerdere vissen kunnen oppikken op de trekroute. Stuk voor stuk parels van vissen die ik waarschijnlijk niet gevangen had op een voerplek. Geef die single hookbait eens de kans tijdens het voorjaar. Je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Succes met deze voorjaarstips!

Bjorn Kolfschoten


Meer toffe artikelen over de visserij op groot water kun je hier lezen. Vergeet de podcast van Lex Cuyten over zijn grootwatervisserij ook zeker niet te checken!

Bekijk ook