ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Sonik Xtractor hengels – Extreme fieldtest op de rivier

Favoriet Favoriet
Sonik Xtractor hengels – Extreme fieldtest op de rivier

Waar tot enkele jaren geleden eigenlijk altijd 12 ft hengels de standaard waren, en sommige karpervissers met zelfs nog langere hengels aan de slag gingen, lijken de korte stokken nu echt de overhand te nemen. Begin dit jaar bracht Sonik Sports de Xtractor Carp Rods op de markt. Joachim Stelma was enthousiast en besloot de telescopische 10 ft variant eens goed uit te testen.


Joachim vertelt: Na dik tien jaar vissen met hengels van legende Leon Hoogendijk keek ik steeds meer naar kortere karperhengels. Waarom heb ik überhaupt nog lange hengels, als ik eigenlijk zelden mijn rigs uitwerp, en al helemaal niet op grote afstand? Maar goed als je zoals ik met je spullen omgaat en nog nooit iets hebt gebroken, dan stap je ook niet zo snel over. Totdat ik ineens door Martin Post werd getipt over de nieuwe Sonik Xtractor Carp Rods. Als Martin het zegt moet het wel goed zijn, en, voor nog geen 80 euro en ook nog eens gedeeltelijk telescopisch, daar kun je geen buil aan vallen!

Net boven de reelhouder bevindt zich het het telescopische gedeelte.

De hengels die ik heb besteld zijn de 10 ft uitvoering met 3,5 lbs testcurve. Voor degenen die nóg compacter willen heb je ook nog de 9 ft versie. Dit is voor mij wel een erg grote stap, en omdat de hengels telescopisch zijn ook niet nodig wat mij betreft.

Uiterlijk

De eerste indruk die ik kreeg toen de hengels binnen kwamen op het KWO kantoor was redelijk neutraal. De hengels oogden een beetje goedkoop, voornamelijk door de gekke ogen die erop zitten. Het lijkt net alsof het gebruikelijke binnenste gedeelte, dat gladde spul waar je lijn overeen glijdt zeg maar, ontbreekt. Hier moest ik wel even aan wennen, maar gelukkig ben ik geen materialistisch type. Gebruiksgemak is wat mij betreft het belangrijkst. De hengels zijn overigens verder best fraai te noemen. Vrij dun en een combinatie van matte als glimmende accenten maakt het zeker een mooie stok. Ook het achterste gedeelte, wat met stevig foam is afgewerkt, ziet er mooi uit en ligt bovendien echt lekker in de hand.

De sleeves zijn fraai en hebben ruimte voor de grotere big pit molens.

Details

Positief is natuurlijk het formaat van de hengels. Volledig ingepakt zijn ze slechts 1,27 meter lang, wat het transport een stuk gemakkelijk maakt. Dakkoffers met een minimale afmeting van dik twee meter zijn vanaf nu verleden tijd wat mij betreft. De reelhouder zit vrij ver naar onder, waarover goed nagedacht is. De hengels zijn korter, maar zo benut je wel optimaal de lengte voor tijdens de worp of dril. Ook zit er bij de reelhouder die plaats biedt aan grote of kleine molens een lijnclip. Het telescopische gedeelte bevindt zich net boven de reelhouder en is soepel en werkt goed. Let er wel op dat je ogen recht zitten, dat bevordert de dril en werpeigenschappen.

De Xtractor Rods hebben 7 M-SERIES DL Zwarte ogen.

Sleeves

Bij de hengels heb ik ook maar meteen de bijpassende sleeves besteld om beschadiging van de hengels te voorkomen. Deze hebben een mooi uiterlijk en zijn functioneel. Ze hadden wel een paar centimeter langer mogen zijn, want de hengels passen er maar net in. Maar ik ben dan ook een zeikerd waarbij elke seconde telt. Tijd is vis. De sleeves bieden overigens wel genoeg ruimte voor grote molens. Waar ik ook blij van werd zijn de elastieken die op de hoezen zitten. In een handomdraai trek je je hengelhoezen bij elkaar en ben je klaar voor transport. Een ander leuk detail zijn de zakjes die erin zitten, waar je bijvoorbeeld een stuk lood met onderlijn in kunt bewaren. De hengelhoezen zijn er in twee varianten, een voor de 9ft hengels (€ 29,99) en een voor de 10ft versie (€ 32,99).

In de praktijk

Mijn visserij in Frankrijk is vrij extreem. Wonende aan de rivier de Lot is dat logischerwijs ook mijn thuiswater. Vissen op deze rivier vraagt het uiterste van je materiaal, dus een betere test is er niet zou je zeggen.

Het anti-twist keramische topoog voorkomt ECHT dat je lijn om je top krult, super!

Bij het positioneren van de hengels komt het grootste voordeel naar boven: de lengte. Om in de productieve oevers aan de andere kant van de rivier te kunnen vissen moeten de lijnen met behulp van breeklijntjes boven het water worden gespannen. Geloof me, het is al een hoop gedoe om vanuit je bootje in stromend water je lijn aan een tak te knopen, met een lange hengel is het helemaal geen doen. De Xtractors schuif je even in en je pakt met gemak even je lijn vanuit je topoog. Vastknopen en varen maar. Het telescopische gedeelte blijft snel stevig zitten.

Ook werpen gaat prima met de 10ft hengels.

Bij een aanbeet, waarvan ik er al redelijk wat van heb gehad, moet ik vol in de hengel hangen. Extremer bestaat niet. Slip dicht en naar achteren om de vis uit de takken te houden. Liever de haak lossen dan vast in een tak en lijnbreuk, toch? De 3,5 lbs hengel geeft geen kick en doet het naar behoren. Als die hiermee niet breekt, breekt hij nooit, denk ik. De actie van de hengel is prima. Ja, een handgebouwde hengel met een testcurve van 2,5 lbs drilt waarschijnlijk nog mooier, maar who cares? Uiteindelijk gaat het erom dat je de klappen goed op kunt vangen en de vis die op de mat komt. Geslaagd zeg ik.

Werpen gaat overigens ook prima, ook met zwaar lood. 300 gram slinger je wel weg, al gooit het natuurlijk minder lekker dan met een langere hengel. Maar zeg nou zelf, wie werpt er nou nog anno 2019?

Variaties

Ook aan fans van nóg kortere hengels heeft Sonik overigens gedacht. De Xtractor Rod is er namelijk ook in een 9 en zelfs een 6 ft uitvoering. Deze versies zijn te verkrijgen:

  • 6ft (transportlengte 74 cm) in 3 lb voor € 59,99;
  • 9ft (transportlengte 113 cm) in 2,75 en 3 lb voor € 69,99;
  • 10ft (transportlengte 127 cm) in 3,25 en 3,5 lb voor € 79,99.

Conclusie

Al met al ben ik zeer tevreden en zal ik niet snel teruggrijpen naar mijn langere hengels. Of ze ook tien jaar meegaan, dat zal de praktijk uit moeten wijzen. Maar goed, voor die paar tientjes haal je ook zo weer een nieuwe. Natuurlijk zijn er ook alternatieven op de markt en zullen ook andere fabrikanten niet lang wachten met het brengen van dit soort hengels. Tot nu toe moest je daarvoor echter wel dieper in de buidel tasten. Kortom, de Xtractor hengels zijn wat mij betreft een absolute must have voor de compacte- of riviervisser.

Conclusie: geslaagd!

Hopelijk hebben jullie er wat aan!

Joachim Stelma


Enthousiast geworden? De hengels zijn onder andere te verkrijgen bij de Tacklebox. Voor meer informatie over de Sonik Xtractor Carp Rods check je de website. Op de hoogte blijven van vangsten van Joachim, volg hem op Instagram en Facebook.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl