Speurtocht op het Albertkanaal – de ultieme beloning

Favoriet Favoriet
Speurtocht op het Albertkanaal – de ultieme beloning

Iemand die zijn hart en ziel verloren heeft aan de Belgische kanalen is Ian Thiels. De betonnen oevers, het monotone karakter, de moeilijkheidsgraad en de nomaden van karpers die er huizen… De kanaalvisserij zal bracht hem al talrijke successen maar ook ontelbaar veel teleurstellingen. Dit jaar zocht hij zijn heil op een voor hem nog onbekend stuk Albertkanaal en daar bleek een pot met goud voor hem klaar te staan…


Ian aan het woord: Deze zomer kon ik mijn draai maar lastig vinden. Kilometers kanaal kunnen in deze periode compleet visloos zijn en soms zie je enkel af en toe een paar kleine karpertjes rondscharrelen tussen het wier. Het vangen van een kanaalbak in de warmste maanden van het jaar is dan ook geen gebeurtenis die je zomaar even afdwingt, het moet je overkomen!

Het Albertkanaal... een water wat vele vissers mentaal heeft gebroken.

Het Albertkanaal… een water waar je niet zomaar successen zal boeken. Doorzettingsvermogen en tijd zijn twee belangrijke ingrediënten om hier grote karpers te vangen.

Taaie visserij

Dit voorjaar ben ik gestart op een (voor mij) nieuw sluisstuk van het Albertkanaal, dit vanwege de zware hengeldruk op de gekende ‘big fish’ stukken. Heel veel informatie had ik er niet van, wel waren er (zoals altijd) veel vage geruchten over karpers van allerlei pluimage.

Een 'boenker' van het AK.

Een ‘boenker’ van het AK.

De weinige piepkleine groepjes karpers maakten het zo moeilijk en telkens had ik het gevoel dat ik mijn rig in een leeg aquarium liet zakken. Toch maakte ik een flitsende start door in het voorjaar meteen een 26,7kg schub te vangen. Op nog wat dertigers en een verdwaalde veertiger na liep het vanaf juni spaak. Toen de zomer eenmaal aanbrak ving ik slechts 2 karpers op een vijftien-tal nachten. Een record, helaas… Wel verbrak ik in deze reeks mijn graskarper record, dat was het enige pluspuntje er van die periode.

Amper te tillen!

Amper te tillen!

Opnieuw op jacht

Afijn, het was dan ook niet ‘los’ toen ik maandag, een goede anderhalve week terug, met een zwaar hoofd langs het kanaal reed. Het weekend ervoor had ik wat feestjes gehad en ik kon maar geen stek vinden die mij de moed gaf om uit te pakken. Terug thuisgekomen keek ik wat TV en na wat overpeinzingen schoot mij een stek te binnen. Zodoende zat ik alsnog aan het kanaal, samen met Sky, mijn hond en trouwe metgezel. Het enige wezen dat ik vertrouw in mijn leven en ondanks dat zij niet kan praten lijken we elkaar soms uitstekend te begrijpen.

Sky, mijn vertrouweling langs de waterkant.

Sky, mijn vertrouweling langs de waterkant.

Toen ik gewekt werd door het eerste daglicht zag ik mijn wakers exact hangen als hoe ik ze de voorgaande avond in het nylon koord had gehangen. Twijfel overviel me “verkassen of niet?”… Ik besloot om het nog een etmaal een kans te geven en genoot van een heerlijk samenzijn met vrienden in de volle zomerzon. De BBQ kwam zelfs uit de bus, wat kan vissen toch mooi zijn! Na een paar biertjes legde ik de rigs opnieuw op scherp en was ik klaar voor de nacht.

ian-thiels-karpervissen-albertkanaal-bbq

ian-thiels-karpervissen-albertkanaal-hengels

Deze verliep helaas in stilte (buitenom wat gesnurk uit mijn eigen bivvy) maar in de morgen werd ik eindelijk weer eens gewekt door een fluiter. Het was de rechtse stok en na een korte dril was een mooie schubkarper de sigaar. Slaapdronken zette ik de vangst op de foto om snel terug m’n slaapzak in te duiken, uiteraard na eerst mijn montage op exact hetzelfde stekje te hebben gedropt.

Heerlijk om eindelijk weer eens een mooie vis te mogen vasthouden.

Heerlijk om eindelijk weer eens een mooie vis te mogen vasthouden.

De ultieme beloning

Het zal een uur of 11 zijn geweest dat dezelfde hengel er weer vandoor ging. Dit gevecht was echter niet te vergelijken met de dril eerder op de ochtend. Deze vis was sterker, voelde zwaarder en was opvallend traag. Alsof er een locomotief door de vaargeul beukte, mij met knikkende knieën op het beton achter latend. Ondanks de bibberende beentjes liep ik rustig met de vis mee en opeens, uit het niets, zat de vis muurvast. Jullie kunnen je wellicht voorstellen dat ik het even niet meer had. Na alle tegenslagen zou ik toch niet JUIST deze karper gaan verspelen?! “Of is het toch een meerval Thielske?”… ik wist het zelf ook niet meer!

Een drilfoto uit het archief. Niets zo mooi als een kromme hengel aan het kanaal!

Een drilfoto uit het archief. Niets zo mooi als een kromme hengel aan het kanaal!

Vol adrenaline liep ik van links naar rechts en na een aantal minuten besloot ik dat het ‘buigen of barsten’ zou worden. Ik draaide de slip dicht, zette de Eclixe op maximale spanning en tot mijn grote vreugde kwam het gevaarte weer in beweging. Vrijwel direct nadat de lijn vrij kwam dook er een karperrug boven, een enorme rug van een schub fonkelde in het zonlicht. Toch geen meerval!

Ik verminderde de druk op het materiaal en drilde de karper kalm af. Ik wist dit was de karper was die ik verdiende, een vis waar mijn naam op stond. Anders had ik hem immers wel verspeeld in de vaargeul.

Helaas is de foto niet van de allerbeste kwaliteit. Toch is duidelijk te zien dat het om een gigantische vis gaat.

Helaas is de foto niet van de allerbeste kwaliteit. Toch is duidelijk te zien dat het om een gigantische vis gaat.

De vreugdekreet was dan ook enorm toen ik het net onder een gigantisch schubbenlijf kon schuiven. Ik zag direct dat ik hier met een monstervis te maken had en was dan ook niet verbaasd dat de weegklok aangaf dat ik hier met een dikke vijftiger te maken had!

Happy days

Mijn BBQ maatjes werden opnieuw opgetrommeld, nu ook om te proosten, maar dan op deze vangst! Eindelijk had ik mijn verdiende bak. Zeker na alle ellende die ik in 2016 al over mij heen heb gekregen. Maar goed, dat is een ander verhaal. Een verhaal dat misschien ooit nog op (digitaal) papier zal komen. Voorlopig geniet ik echter nog na van deze superschub van het Albertkanaal!

De plek waar ik mezelf het meest thuis voel: aan de waterkant.

De plek waar ik mezelf het meest thuis voel: aan de waterkant.

Ian Thiels

Trigger-Alles-NDK-KWO-Community

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl