Succesvol wintervissen ZONDER voerboot!

Een voerboot, uitgeruste dieptemeter of Drone… Het is niet voor iedereen weggelegd én begrijpelijk! Christian Hummelink laat hieronder zien dat je ook zónder hightech apparatuur succesvol kunt zijn, lees snel verder!


Christian Hummelink aan het woord: Het is al diep in december als ik met vismaten Jochem en Frans een gezellige social vis op een verenigingswater met een mooi karperbestand. Het water is pas net een dag ijsvrij, gelukkig wel dankzij een warme en zachte wind uit het zuidwesten. Prima omstandigheden dus om een winterkarper te vangen, zeker omdat ik hier voordat het water dichtvroor netjes elke dag een minimale hoeveelheid voer te water heb gelaten.

Dit zijn dé omstandigheden om een karper te vangen!

We kletsen wat bij en varen ondertussen met de voerboot van Frans de hengels uit naar verschillende interessante stekken. Nog vóór de koffie door de percolator is, klinkt er een piep vanaf de laatst uitgevaren hengel en mag ik na een korte dril poseren met een prachtig gekleurde schubkarper.

Voerboot
Een flitsende start van een geslaagde social.

Het startschot van …

Die eerste vis blijkt het startschot van een dagje wintervissen uit het boekje. Opvallend genoeg blijft het steeds dezelfde hengel die de beten in rap tempo produceert. Pas na vier vissen en drie pogingen tot het zetten van een bakkie pleur, lukt het om even rustig te genieten van de meegebrachte koffie en koeken.

En er volgen al snel een aantal andere prachtige exemplaren!

Uiteindelijk sluiten we de dag af met zeven vissen en beleven we één van onze beste wintersessies ooit. We hebben duidelijk een winterhotspot gevonden. Want ondanks verschillende pogingen om met de andere hengels vis te vangen beperken de beten zich tot die éne stok.

Beste wintersessie ooit?!

Omdat Frans zijn ‘fancy’ voerboot weer mee terugneemt naar de Mokumse getto’s, begint zich in mijn hoofd een plannetje te vormen om deze holding ook zonder voerboot te kunnen bevissen.

Voerboot
Een kogelronde schub met een fantastisch schubbenkleed.

Veilig tegen obstakels vissen

De winter leent zich uitstekend voor obstakelvissen. Overhangende takken, eilanden en constructies in het water zoals steigers of dukdalven zijn bijna altijd plekken waar karpers zich beschut en dus veilig voelen. En het mooie is dat je deze stekken door de lage watertemperatuur geheel veilig kunt bevissen. In tegenstelling tot in de warmere maanden is het namelijk een koud kunstje om een gehaakte karper uit de obstakels te houden.

Winter
Ook met een lage watertemperatuur zijn karpers met de juiste aanpak prima vangbaar!

Met de volgende tips is het voor een karper onmogelijk om de obstakels te bereiken en kun jij dus met het volste vertrouwen de beste winterhotspots bevissen.

#1: Locked up

Vis ‘locked up’. Zorg ervoor dat de karper bij een aanbeet geen ruimte krijgt. Dit betekent dat je de slip dicht draait en geen gebruik maakt van je vrijloop. Daarnaast vis je in een rechte lijn naar je rig en zorg je ervoor dat je hengel niet uit de steunen getrokken kan worden. Dit bereik je door bijvoorbeeld een rod lock of goed klemmende achtersteuntjes te gebruiken.

Vis ‘locked up’. Zorg ervoor dat de karper bij een aanbeet geen ruimte krijgt.

#2: Haaks vissen

Vis altijd haaks op het obstakel. Ook al vis je locked up, bij een aanbeet kan een vis altijd naar links of rechts zwemmen en dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat er alsnog een obstakel kan worden bereikt.

#3: Gebruik één hengel

Bij het obstakelvissen gebruik ik altijd maar één hengel. Zeker in de winter zijn de aasperiodes kort maar krachtig en volgen beten elkaar soms razendsnel op. Het laatste wat je wil is een dubbelrun wanneer je strak tegen obstakels ligt te vissen. Geloof me, ook met één hengel kun je in de winter dodelijk efficiënt te werk gaan. Zelf zorg ik er wel voor dat ik altijd een hengel beaasd en geclipt klaar heb staan, zodat ik direct weer een hengel ‘spot on’ kan leggen wanneer ik een vis in het net heb liggen.

Voerboot
Goed nadenken over je aanpak is van wezenlijk belang bij het obstakelvissen!

#4: Blijf scherp in de winter

Het lijkt een overbodige toevoeging, maar blijf bij je hengel! Bij een aanbeet moet je te allen tijde direct kunnen reageren om de gehaakte karper bij de obstakels weg te dirigeren. Zeker wanneer je alleen vist is het dus zaak om alles binnen handbereik te hebben zodat je strak achter je hengel kunt blijven zitten. Maar hoe bereik je die obstakels? Met een voerboot is het, zeker op wat grotere afstand, een peulenschil om deze stekken zeer precies en bijzonder effectief te bevissen. Een voerboot is echter een behoorlijke investering die zeker voor jeugdige karpervissers vaak buiten bereik ligt. Toch kun je met een aantal kleine en goedkope hulpmiddelen precies hetzelfde effect bereiken als met een voerboot.

Voerboot
Door de lijn te clippen met behulp van distance sticks kun je heel precies tegen obstakels vissen en voeren!

Distance sticks & lijnclip

Soms gebruik je in je visserij iets nieuws en vraag je jezelf af hoe je al die tijd zonder hebt gekund: precies dit gevoel had ik toen ik voor het eerst distance sticks gebruikte. Het gemak waarmee je met behulp van distance sticks en de lijnclip op je molen extreem precies kunt werpen, is echt ongeëvenaard!

Clippen…

  1. Zet je distance sticks één hengellengte uit elkaar en zorg dat ze rechtop in de grond staan (liefst waterpas).
  2. Gebruik een hengel met enkel een lood, dus zonder montage.
  3. Kies een vast punt om te werpen en zorg dat dit ook het punt is vanwaar je je hengels uitwerpt als je aan het vissen bent.
  4. Werp richting de obstakels en zorg ervoor dat je sowieso iets te kort gooit.
  5. Nu ga je de lijnclip gebruiken, probeer in te schatten hoeveel lijn je extra moet geven en veranker je lijn achter de lijnclip. Doe dit altijd in stapjes en ga aan de veilige kant zitten. Je kunt beter een paar keer vaker gooien dan dat je je lood in de obstakels gooit. Wanneer je bijvoorbeeld de eerste keer twee meter voor je gewenste spot gooit, geef je eerst één meter lijn bij en clip je de lijn.
Winter
Die lijnclip zit er niet voor niets, gebruik hem in je voordeel!

…en uitmeten

  1. Vervolgens werp je opnieuw uit op de clip. Hou de hengel hoog tijdens de worp en beweeg mee wanneer je de clip raakt, zo voorkom je dat je lood enorm terugveert op het moment dat je de clip raakt. Check waar je lood neerkomt. Tevreden? Of kun je nog iets dichterbij de obstakels? Haal de lijn in dat geval achter de clip vandaan, geef wat extra lijn en clip de lijn opnieuw.
  2. Wanneer je tevreden bent over de lengte van je lijn, draai je de hengel binnen en ga je de distance sticks gebruiken. Leg je lood bij één van de distance sticks en wikkel je lijn om de distance sticks, net zolang tot je lijn strak staat op de lijnclip. Vergeet niet om ondertussen het aantal wraps te tellen (één hengellengte = één wrap).
  3. Maak een notitie waarin je de stek beschrijft, het punt vanwaar je werpt, het punt waar je naartoe werpt en het aantal wraps.
  4. Bij een volgende sessie zet je de distance sticks weer neer op één hengellengte afstand en clip je de lijn exact op het aantal wraps uit je notitie. Op deze manier kun je de hengel met één worp precies op het juiste plekje gooien en ben je binnen no time scherp aan het vissen.
  5. In de winter laat ik de lijn gewoon achter de lijnclip zitten, zodat ik tijd bespaar als ik opnieuw moet ingooien. Het spreekt voor zich dat je in andere seizoenen niet moet vergeten om de lijn na het inwerpen weer uit de lijnclip te halen.
Voerboot
Het is wel duidelijk: een voerboot is, zeker als je distance sticks gebruikt, niet per se nodig.

Vis secuur in de winter!

Het klinkt misschien wat overdreven om voor distance sticks met een waterpas aan de bovenkant te kiezen. Toch ben ik van mening dat dit een must is om écht precies te vissen. Stel, je vist op een afstand van tien wraps tegen overhangende struiken. Wanneer je nu één van je distance sticks vijf centimeter uit het lood hebt staan, betekent dit met tien wraps een verschil van vijftig centimeter. En dat kan nu net het verschil zijn tussen een keurig plonsje vlak voor de struiken of een montage die in de takken belandt.

Winter
Secuur vissen leverde Christian deze geblokte spiegel op!

Waterkeuze

Zelf vind ik het in mijn wintervisserij vooral belangrijk om snel beet te krijgen, aangezien ik vaak korte sessies vis van maximaal een uur of vier. Verenigingswateren met een ruim karperbestand lenen zich hier uitstekend voor. Mocht je goede winterstekken kennen op open watersystemen, dan kun je daar in de winter ook zeker je slag slaan. Deze stekken zijn echter dun gezaaid en lastiger te vinden. Bijkomend voordeel van de beter bezette wateren is dat je er in het late najaar en de winter vaak in betrekkelijke rust je ding kan doen. Bijna ieder dorp of stad heeft wel zo’n water, zodat je niet ver hoeft te rijden voor een korte sessie of voerbeurt.

Voerboot
Snel beet krijgen houdt de lol erin!

Voeren, rigs en haakaas in de winter

Meestal liggen karpers in de winter behoorlijk gegroepeerd en kun je, als je de vissen gevonden hebt, relatief eenvoudig beet krijgen. Klein aas zoals maden, hennep, blikmais of een spodmix zorgt voor veel attractie zonder de vissen te verzadigen. Bovendien heb je in de winter minder last van witvis zodat je dit kleine aas ook gerust kunt inzetten zonder bang te hoeven zijn voor al te veel bijvangst. Een spod of spomb is een ideaal hulpmiddel om dit kleine aas ook zonder voerboot precies op jouw gewenste stek te krijgen. Ook hiervoor gebruik je uiteraard je distance sticks en clip je de lijn op de gewenste werpafstand.

Met een spod kun je ook klein aas op afstand voeren, in de winter soms nét die extra trigger voor de karper om te gaan azen!

Hoewel je instant prima vis kunt vangen als je een schooltje karpers hebt gevonden, ben ik zelf ook wel een liefhebber van licht voorvoeren in de wintermaanden. Hierbij is regelmaat een stuk belangrijker dan hoeveelheid. Je zult versteld staan hoeveel je kunt bereiken door elke dag zeer spaarzaam te voeren. Denk hierbij aan zo’n 200 gram boilies per stekje. Wanneer je kleine diameters gebruikt liggen er toch nog aardig wat aasdeeltjes. Daarnaast zorgt de regelmaat van het voeren ervoor dat je de winterse visuurtjes vaak super efficiënt kunt benutten. Maak het qua rigs niet te moeilijk en hou het bij korte combi rigs of een pop-up rig waar je vertrouwen in hebt. Op voorgevoerde stekjes is een gesoakte snow-man als haakaas wat mij betreft ongeëvenaard om snel beet te krijgen.

Het soaken van je haakaas kan een enorm verschil maken in de winter!

Blijf mobiel in de winter

Vergeet de mythe dat karper in de winter stil ligt. Zeker op de wat ondiepere wateren kunnen een paar mildere dagen ervoor zorgen dat de karper ineens aan de andere kant van het water te vinden is. Wanhoop dus niet als je vertrouwde winterstekje geen beet produceert. Ook in de winter loont het enorm om verschillende opties qua stekkeuze te hebben en om te verkassen als de situatie daar om vraagt. Zorg dus dat je mobiel blijft en strip je materiaal zodat het zeulen met je spullen geen drempel is om een ander stekje te proberen. Ook wanneer je voorvoert is het raadzaam om minimaal drie stekjes heel licht aan te voeren. Andere karpervissers kennen de hotspots vaak ook en dan is het lekker als je kunt uitwijken naar een vrije stek waar je met vertrouwen uitpakt.

Voerboot
Wintervissen zonder voerboot is een leuke en actieve manier van vissen!

Wintervissen zonder voerboot is een leuke, actieve en betaalbare manier van vissen. Met de juiste aanpak en op de juiste wateren kun je dan ook veel actie krijgen in de koudere maanden van het jaar. Geef het eens een kans, probeer verschillende watertjes, stekken en tijdstippen en verbaas je over het gemak waarmee je vis kunt vangen als je de karpers eenmaal gevonden hebt. Succes!

Zet ´m op de komende maanden!

Christian Hummelink


Getriggerd om achter de koude karpers aan te gaan? Bestel snel wat KWO Winter Specials en wees verzekerd van een 100% goede aaskeuze!

Bekijk ook