Superschub voor Arjan Wijnands – Fish of a Lifetime

Favoriet Favoriet
Superschub voor Arjan Wijnands – Fish of a Lifetime

Veel karpervissers reizen honderden, soms zelfs duizenden kilometers, om in het buitenland jacht te maken op grote karpers. Soms worden we met de neus op de feiten gedrukt dat er ook in Nederland nog altijd monstervissen te vangen zijn. Dit is zo’n verhaal; Arjan Wijnands neemt ons mee naar één van zijn lievelingswateren en tot zijn grote vreugde weet hij er een vijftiger te strikken!


Arjan vertelt: Met het lange Hemelsvaartweekend voor de boeg zou ik eindelijk weer eens een paar nachtjes kunnen gaan vissen. Door meerdere factoren had ik mijn stek al een tijd niet kunnen bevissen en nu waren alle omstandigheden optimaal. Mijn eerste nacht (van 5 op 6 mei) verliep echter rampzalig. Na een hele nacht geen piep te hebben gehad begon rond 5 uur een van mijn piepers te schreeuwen. Slaapzak uit, laarzen aan en de hengel pakken.

karper-nachtvissen

Eindelijk kon ik weer eens het gevecht met een karper aangaan. Na een tijdje leek ik de strijd te gaan winnen en de vis kwam steeds dichterbij. Totdat… totdat hij naar rechts schoot, naar een plek waar een paar boomstronken onder water liggen. Het eindresultaat kun je wellicht al raden: ik verspeelde de vis! “Niet te lang bij stilstaan Wijnands” en ik besloot om voor de volgende nacht mijn materiaal aan te passen en ik monteerde een voorslag van PB Products, de Red Ant.

Poging 2

Twee dagen later was ik terug op mijn vertrouwde stekkie met de hoop dat het deze keer wél zou lukken om een vis te landen. Maar bij aankomst is er direct tegenslag: er zat al iemand op ‘mijn’ stek. “Dat begint al lekker” dacht ik bij mezelf. Toen ik met de beste man in gesprek raakte bleek hij erg vriendelijk en behulpzaam. Hij bood direct aan om te verkassen omdat hij het zelf ook niet leuk zou vinden als er iemand op zijn stek zou zitten. Niet veel later lagen mijn rigs op de hotspots en kon het wachten beginnen. Om 23 uur kreeg ik beet en na een mooi gevecht weet ik een toffe schub in mijn net te loodsen.

"Yesss, in ieder geval niet geblankt!"

“Yesss, in ieder geval niet geblankt!”

Monsterschub

Bij het terugzetten zei ik tegen de vis “ga je oma maar halen.” En blijkbaar verstaan vissen ons toch (of ik beschik over de kwaliteit om met vissen te praten…) want om 6 uur in de morgen kreeg ik drie piepjes op mijn sounderbox. Ik keek vanaf mijn stretcher en zag dat mijn swinger naar beneden was gevallen. “Fuck, de vis komt op me af zwemmen.” Dus pakte ik de hengel op en…. hangen! Meteen voelde ik een logge weerstand aan de andere kant. Alleen maar een kop die op en neer sloeg en verder was de karper zeer rustig. “Kenmerkend voor een big” dacht ik.

Ik begon lijn te winnen en langzaam maar zeker leek ik het gevecht te gaan winnen. Bij het eerste aanblik op de karper dacht ik nog “dat valt wel mee, zo groot is hij niet.” Totdat hij mijn net in gleed. Toen pas werd het me duidelijk wat voor BAK ik gevangen had. Ik wist direct dat ik eindelijk mijn eerste Nederlandse veertiger schaakmat had gezet! Vol adrenaline zette ik de weegschaal op nul en jullie kunnen vast wel begrijpen dat mijn hart oversloeg toen er 26,86 kg op het schermpje verscheen! Ik was werkelijk waar ‘over the moon!’

"Watttt, het is zelfs een vijftiger!"

“Watttt, het is zelfs een vijftiger!”

Na mijn vreugdedansje stuurde ik flink wat app’jes rond en belde ik als eerste mijn lieve (begripvolle) vrouw. Even later verschenen mijn broer en een vismaat op mijn stek en konden we deze gigantische schub op de gevoelige (digitale) plaat zetten. “Zie daar nog maar eens overheen te komen!” Tsja, dat zijn ‘zorgen’ voor later. De komende weken zit ik nog wel even op een roze wolk 😉

Met afstand de mooiste vis uit de 'karperloopbaan' van Arjan (tot nu toe).

Met afstand de mooiste vis uit de ‘karperloopbaan’ van Arjan (tot nu toe).

Arjan Wijnands

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl