Tactische fouten die veel vissers maken op betaalwateren!

Vis je graag op betaalwateren of ga je voor het eerst, dan kunnen deze leerpunten goed van pas komen! We delen een aantal tactische fouten die je gemakkelijk kunt voorkomen om jouw vangstkans te vergroten. Lees snel mee!


We maken allemaal nog steeds fouten op een betaalwater, maar daar leren we ook van! Een fout dit veel gemaakt wordt, is dat je te enthousiast aan de slag de slag gaat. Zeker als je voor het eerst naar Frankrijk gaat, dan wil je zo snel als mogelijk de hengels te water laten, maar is dat wel tactisch?!

Breng eerst het water in kaart!

Hengels direct uitwerpen

Auto uitpakken, rigs bevestigen en… VISSEN. Nee, niet doen! Hoe enthousiast je ook bent om de hengels uit te werpen. Neem eerst (rustig) de tijd om de structuur, bodemverloop en dieptes van het water te verkennen. Ga op zoek naar hot-spots zoals een talud, geulen/ kuilen, waterplanten of verschillen in hardheid van de bodem. Dit kan je doen door middel van een (voer)boot of peilhengel. Soms zijn enkele centimeters bodemverschil of een kuiltje al genoeg om verschil te maken tussen vangen of blanken.

Ga op zoek naar hotspots.

Ga dus gelijk op onderzoek uit, want zo kan je de stek later in de week met rust laten om karpers niet te verstoren. Tevens kan je gemakkelijk jouw tactieken aanpassen omdat je het water al in kaart hebt gebracht, je hoeft alleen nog met andere omstandigheden zoals het weer rekening te houden.

Tips van de watereigenaar

Een andere veelgemaakte fout is ‘niet luisteren naar de watereigenaar’. Om een goed voorbeeld te geven, ging Bianca een aantal jaar terug fanatiek aan de slag met de spodhengel op Etang de Gaulois, een betaalwater in Frankrijk.

Spomben blijkt niet op alle wateren goed te werken…

Binaca Venema wilde destijds alvast trainen voor het Nederlands damesteam. Na kennis gemaakt te hebben met de eigenaar ging ze direct aan de slag. De spodhengel werd erbij gepakt en de eerste pellets en boilies gingen te water. Het gevolg was dat alle karpers verschoten en het hazenpad kozen. Ze waren hier niet aan gewend en zwommen keihard weg. Er volgde een enorm taaie week met enkele vangsten. Pas op de laatste dag vroeg Bianca op advies bij de eigenaar waarna er die nacht meteen een aantal aanbeten volgde.

Op Etang de Gaulois zwemmen prachtige karpers.

Als je aankomt en je krijgt de kans om de watereigenaar of vissers te spreken die er vaker vissen, grijp die dan met beide handen. Luister dan vanaf de eerste dag van je karpervakantie naar hun tips en adviezen. Neem deze op en voer dit letterlijk uit als je de kans op vangst wilt vergroten. Een watereigenaar is vaak dag en nacht aanwezig en kent het water op zijn duim, zonde als je die informatie links laat liggen.

Ver uit de kant vissen

Je hengels over de HELE zone verspreiden die je dat weekend of week tot je beschikking hebt, een veelgemaakte fout op betaalwateren!

Positioneer je hengel tactisch.

Lekker met de boot het water op, hengels mee en in de buurt van karpers positioneren, al is het aan de overkant van het water. Zeker geen slecht idee om snel een aanbeet te forceren, maar voor de rest van de week geen verstandige keuze. Hiermee verhoog je namelijk de lijndruk op je eigen stek en stoot je de karpers jouw sector uit. Op een betaalwater zie je dat veel vissers het midden van hun stek opzoeken terwijl je ook heel goed karpers kunt vangen onder de eigen kant.

Vergeet de eigen kant niet!

Een tip die we hier kunnen geven: begin dichtbij en eindig ver! Voer wel de hele zone aan, dus ook ver uit de kant. Op deze manier zorg je voor vertrouwen bij een karper, want er is altijd een zone waar ‘veilig’ ge-aast kan worden. Naarmate de sessie vordert kun je steeds verder naar achteren vissen en houd je vis in jouw zone. Daarnaast levert een hengel onder de eigen kan ook altijd vis op, vaak de grotere jongens want die kennen de ‘klappen van de zweep’.

Deze tactiek leverde de winst op tijdens de KWO Carp Cup.

Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande leerpunten en wordt jouw sessie op een betaalwater nóg beter! Pak dus je rust, ga op onderzoek uit, luister naar de eigenaar en vis niet gelijk de hele zone “kapot”.

KWO Redactie


Bekijk ook