Terug van nooit weggeweest: De Hinged Stiff-Rig van Nick Turelinckx

Daar waar een paar jaar geleden met name de Chod Rig enorm populair was, lijkt de Spinner rig nu de hype van het moment. Het ‘rigwereldje’ staat zeker niet stil, maar er zijn ook rigs die al jarenlang populair zijn n dat ook blijven!

Naast de spinner rig en de chod rig is ook de hinged stiff rig een veelgebruikte onderlijn!

De Hinged Stiff rig is daar een mooi voorbeeld en toevallig ook n van de favoriete onderlijnen van Nick Turelinckx. In dit artikel vertelt hij meer over zijn favoriete rig en laat hij zien hoe hij ‘m knoopt!


Nick aan het woord: De rig is al heel wat jaren terug populair geworden door vissers als Terry Hearn. Hij is n van de grondleggers van deze pop-up montage en heeft vele vissers genspireerd om er mee aan de slag te gaan. Zelf ben ik er ongeveer vijf jaar terug pas echt veel mee gaan vissen. In die tijd viste ik vaak weekendsessies op onder andere Franse kanalen, waar ik vaak de eerste dag rond middernacht aan kwam.

Gedurende Nick’s Franse visserij begon deze rig meer en meer ter sprake te komen.

Lang zoeken naar plekken waar je een perfecte, schone aasaanbieding kon hebben zat er niet bij. Soms had ik te maken met een beetje wier, maar vaak was het een zachte bodem. Ik wilde een onderlijn die mij de mogelijkheid gaf om ook in die situaties effectief te kunnen vissen. Een hinged stiff rig gecombineerd met een pop-up was daarbij mijn keuze. Door deze te vissen met een helikopter loodsysteem kan ik echt alle kanten op.

Door het gebruik van een helikopter systeem kan Nick alle kanten op.

Bij een hardere bodem vis ik de kralen dichter bij het lood en als ik meer speling nodig heb in verband met troep schuif ik ze een stuk omhoog. Zo voorkom je dat de onderlijn vast raakt in bijvoorbeeld planten of een zachte modderlaag.

Met een helikopter montage kan ik scherp vissen op zowel harde als zachte bodems!

Een Chod met een extraatje

De rig kenmerkt zich door de haaksectie die je kan vergelijken met een Chod Rig. Deze vis je met een langer stuk dat vaak de ?boom? wordt genoemd. Eigenlijk krijg je dus een onderlijn met een scharnierpunt dat zorgt voor extra bewegingsvrijheid. Dit maakt dat de rig makkelijk op te nemen is voor de vis. Ik heb ook het idee dat een karper makkelijker een hinged op kan nemen dan een chod rig. Vaak zorgt dat voor betere inhakingen en dus minder verspeelde vissen.

De haaksectie is vergelijkbaar met die van een Chod Rig.

Iets wat mij ook is opgevallen is dat de rig ook selectiever lijkt te werken. Zo vang ik er opvallend meer grotere vissen op dan met bodemaas. Het zou goed kunnen dat dit komt door de pop-up die je op enige centimeters boven de bodem aanbiedt. Dit oogt toch al een stuk lomper en zal wellicht door de kleinere vissen genegeerd worden, maar de grotere vissen hebben er schijnbaar geen moeite mee. Die ervaring lijken ook veel andere fervent ?Hinged Vissers? met mij te delen.

Zou het (grote) vissen extra triggeren?

Een ander gigantisch voordeel van de onderlijn is dat hij vrijwel niet in de knoop zal raken. Zowel tijdens het werpen als wanneer er onderwater door ongenode gasten mee gerommeld wordt zal de rig vaak weer goed liggen. Dat zorgt voor het nodige vertrouwen dat ik nodig heb om met een fijn gevoel achter de hengels te zitten.

De hinged stiff lijkt vooral grotere vissen op te leveren!

Knopen maar!

Zoals ik al aanhaalde lijkt de haaksectie veel op een chod rig en in feite is het ook niets anders. Voor het knopen gebruik ik dan ook dezelfde componenten.

# Stap 1: Choddy

Om te beginnen heb je een Choddy type haak nodig. Deze heeft een naar achter gebogen haakoog en leent zich perfect om met een stijf onderlijnmateriaal te vissen.

Nick maakt gebruik van een Korda Choddy haakmaatje 6.

Door de stand van het oog voorkom je namelijk dat de haakbocht door het materiaal afgeschermd zal worden.

# Stap 2: Stijf materiaal

Het materiaal dat je voor het haakstuk nodig hebt dient stijf te zijn en flink wat geheugen te hebben. Mouth Trap is mijn eerste keuze en voldoet aan deze eisen. Hierdoor kan je het een lichte curve meegeven. Dit helpt om de haak goed in te laten draaien.

Door stijf materiaal te gebruiken kan je het materiaal een goede curve meegeven.

Let er overigens op dat je de kromming niet agressief maakt. De haakpunt dient namelijk voldoende ruimte te krijgen om vlees te kunnen pakken in de bek van de vis, eigenlijk net zoals je met krimpkous en de meer standaard bodemaas onderlijnen zou doen.

# Stap 3: Knotless knott

Na het kiezen van de juiste lengte voor jouw rig, die uiteraard afhangt van de bodem en de omstandigheden, leg je een knotless knot knoop.

Een eenvoudige knotless knot leggen is de derde stap.

Tijdens het maken van de haaksectie zal je ook al moeten denken over de hoogte waarop je het aas aan wilt bieden. De lengte hiervan is namelijk doorslaggevend voor de afstand waarop de pop-up boven bodem komt.

# Stap 4: Aantrekken die handel!

Het is belangrijk dat je knopen met dit soort materiaal goed aantrekt. Het is niet zoals een gevlochten onderlijn gelijk mooi strak. Zorg dat je de knoop dus mega stevig aantrekt.

Zo zie je dat de knoop mooi strak op de haak zit.

# Stap 5: Rigring

Bevestig een rigringetje aan het uiteinde. Hier komt zometeen jouw baitfloss en pop-up aan.

Het kleine rigringetje zorgt ervoor dat je aas altijd goed bevestigd zit.

# Stap 6: Bolletje branden

Nu steek je het uiteinde terug door het haakoog en veranker je het door er een bolletje aan te branden. Nu zit het ringetje muurvast!

Haal het stugge materiaal terug door het oog…
…en brand er een bolletje op.

# Stap 7: Chod wartel

Bevestig nu met een Krimp een Chod wartel aan het andere uiteinde van de Mouth Trap en knijp deze vervolgens dicht.

Door gebruik te maken van de Krimp…
…kun je de lengte van de chod eenvoudig bepalen.

Het onderlijnmateriaal krimp ik overigens aan de wartel. Indien je dit goed doet en de juiste materialen gebruikt is het een stuk sterker dan een knoop. Plus het is ook nog eens veel makkelijker!

# Stap 8: Boom

Aan het haakstuk komt een verlenging. Deze ?boom sectie? wisselt bij mij nog wel eens van lengte. Zo vis ik op schone bodems soms met een stuk van maar tien centimeter, maar het kan onder plantenrijke omstandigheden zomaar zo zijn dat deze ruim dertig centimeter lang is.

Nick maakt gebruik van Boom om het stijve gedeelte van zijn hinged stiff rig.

Deze stijve fluorcarbon laat zich goed krimpen en is eenvoudig tussen twee Pulla?s recht te trekken. Let erop (!) dat je voor dit deel van de onderlijn niet gebruik maakt van Mouth Trap. Nu wil je namelijk een materiaal dat geen geheugen heeft en zich mooi recht laat aanbieden.

# Stap 9: Krimp it!

Ook hier maak ik gebruik van Krimps. Zo bevestig ik een krimp op het stuk Boom bij de Chod wartel alsook bij het uiteinde van de rig. De rig is nu zo goed als klaar!

De krimps maken de rig af…
…en zijn strak aan te trekken!

# Stap 10: Pop-up bevestigen

Nu is het aan jou! Kies de pop-up die past bij jouw situatie. Deze gaan we bevestigen met een baitfloss.

Door gebruik te maken van baitfloss…
…zit de pop-ups strak tegen je haak aan.

Voor een pop-up rig heb je natuurlijk ook een pop-up nodig. Vanwege de relatieve lompheid van de rig is het van belang dat deze een groot en stabiel drijfvermogen hebben. Je wilt namelijk niet dat al na enkele uren je haak tegen de bodem aan ligt!

Zorg voor een pop-up met een hoog drijfvermogen!

# Stap 11: Uitloden

Het is altijd lekker als jouw montage langzaam op de bodem terechtkomt. Hierdoor heb jij de allergrootste kans dat deze netjes wegvalt. Ik kneed een stukje putty om de wartel heen. Hierdoor blijft deze altijd goed zitten.

Een wartel is een goede houwvast voor putty.

Let er overigens wel op dat het geheel niet te kritisch uitgebalanceerd is. Je wilt namelijk ook niet dat de waterverplaatsing van azende karpers zorgt dat de onderlijn over de bodem stuitert. Als je daar op let zal je echter verzekerd zijn van een top aaspresentatie en een rig die zijn sporen heeft verdiend. Tenslotte is het allerbelangrijkste dat deze montage in zijn meest efficinte manier gepresenteerd gaat worden!

# Stap 12: Ready!

De rig is nu klaar voor gebruik. Zet maar alvast twee netten klaar! 😉

De hinged stiff rig zoals Nick ‘m graag inzet!

Het stijve materiaal zorgt ervoor dat dit een perfecte rig is om te werpen. Je gooit hem haast niet in de war dus dat is perfect voor de instant visserij, maar ook voor de visserij op grote afstanden.

Mijn aanpak

Op wat hardere bodems kan je overigens ook goed uit de voeten met een reguliere leadclipmontage. Daarbij is het aan te raden wel goed na te denken over het gebruikte loodgewicht. Zelf ben ik een liefhebber van relatief lichte loden en mede door het gebruik van vlijmscherpe, geslepen haken zoals de Kamakura varianten heb je ook niet gigantisch veel gewicht nodig om de vis te prikken. Soms is 28 gram al meer dan voldoende!

Nick is liefhebber van lichte loden.

Zoals eerder vermeld gebruik ik deze rig vaak in Frankrijk. Omdat ik vaak laat arriveerde en snel wilde vissen gaf deze rig mij het meeste zekerheid. Als er plukjes wier, een zachte bodem, bladafval of wat dan ook lag, wist ik vrijwel zeker dat mijn aas er presentabel bij lag. Bovendien kun je deze rig ideaal uitwerpen, dat is lekker om mobiel te kunnen vissen!

Een rig met bijzonder goede werpeigenschappen.

Zet hem zeker een keertje in en wie weet wordt het ook een vaste waarde in jullie visserij.

Vang ze!

Nick Turelinckx


Volg Nick zeker op Facebook om zijn avonturen mee op te volgen. Bovendien staat zijn Instagram ook vol met heerlijke platen! Wil je meer weten over de Korda items die Nick gebruikt? Check dan de website.

Bekijk ook