The Pellet Binder – Jake Herford vangt BIZARRE vissen met zijn Live System aasmix!

Pellets zijn een aassoort dat voor velen gezien wordt als een ware witvisattractor. Toch zijn er ook talloze vissers die de pellets met groot succes inzetten! In deze update vertelt Jake Herford over zijn gebruik van de CC Moore pellets in zijn Engelse visserij. Wie weet ga jij na het lezen van dit artikel ook met pellets aan de slag!


Jake aan het woord: Pellets zijn altijd een fantastisch aas geweest voor karpers. Veel vissen die in onze wateren aanwezig zijn, worden nu gekweekt met uitsluitend pellets. Ze zijn gewend om het te eten en te accepteren als een natuurlijke voedselbron. Het is dus zeker de moeite waard om ze in de één of andere vorm op te nemen in je voermix! Toen ik azende vissen onder de eigen oever opmerkte kon ik vaststellen dat de pellets vaak eerder werden gepakt dan boilies.

Een killer op meer wateren dan je zou denken!

Stroming en wind

Ik gebruik graag kleinere pellets, zeg maar alles van twee tot zes millimeter groot. Vanwege de lichte aard hiervan kan het soms lastig zijn om ze door de waterkolom naar de bodem te krijgen, zeker als er een vrij sterke wind staat. Omdat het water waar ik momenteel aan het vissen ben behoorlijk uitgestrekt is, zorgt het bij een krachtige wind voor veel onderstroom.

Pellets kunnen perfect als geheim wapen dienen. Veel vissen zijn er immers mee groot geworden!

Je hebt dus twee verschillende waterstromen, één in de oppervlaktelagen die één kant op blazen, en een onderstroom die de neiging heeft de tegenovergestelde kant op te gaan. Dit maakt het moeilijk om je aas direct en exact op de juiste plek te krijgen. Zeker bij het gebruik van lichter aas zoals micro pellets en boilie kruim. In deze situaties zal ik mijn aas altijd verzwaren.

Bij stevige wind zal Jake zijn pelletmix verzwaren.

Dit is waar mijn verzwaarde pelletmix tot zijn recht komt. Ik ben er 100% zeker van dat de voerballen met pellets dwars door alle lagen met enige stroming gaan om vervolgens intact de bodem te bereiken.

Bij stroming en wind komt mijn pelletmix tot zijn recht!

Grote afstand of juist dichtbij

De mix heeft een hele reeks mogelijkheden. Je kan deze bijvoorbeeld naast het spodden op afstand, ook gebruiken om er plekjes langs de eigen oever mee aan te voeren. Dit doe je door er simpelweg stevige ballen voer van te maken die perfect met de hand kunnen gevoerd worden.

Vergeet de eigen oeverzone niet!

Als het aas eenmaal op de bodem is neergedaald, zal het langzaam afbreken en blijft er een klein hoopje aas achter. Deze bieden me twee voordelen, één daarvan is dat ik het niet over een groot gebied verspreid. Het laatste wat ik wil, is een enorme aasplek aanleggen. Zo zou het enkel maar moeilijker worden om aanbeten te forceren. Het tweede voordeel is het visuele aspect. Wanneer de voerballen afbreken, zie ik vaak de vissen zuigen en blazen over de aasdeeltjes. Je kan dus perfect zien of er vis op je plekje is geweest.

De voerballen zijn ook perfect op afstand te krijgen.

Niet alleen dat, maar ook omdat je aas op zo’n kleine hoopjes ligt, zullen de karpers met hun vinnen of staart het aas verplaatsen. Het effect hiervan is dat het veel meer rond de plek gaat verspreiden dan hoe jij deze eigenlijk hebt aangelegd. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe dicht ze bij de bodem zwemmen. Dus ook als er geen vis effectief is komen azen op je voerplekje, zou je het moeten kunnen zien.

Twee pelletliefhebbers!

Dit betekent ook dat je daar geen lange tijd hoeft te staan ????observeren en wachten tot er vissen voorbijkomen. Na een tijdje terugkomen is goed genoeg om te zien of er vissen gepasseerd zijn. Als dit het geval is, zal je visuele tekens op de bodem zien in de vorm van verplaatst voer of hapjes uit het plekje.

Gebruik met PVA

Bij het introduceren van voerballen met geknede pellets, wil je dat het aas rond je rig bij het andere aas past. In deze situatie zijn stevige PVA zakjes een absolute winnaar. Buiten het feit dat je jouw onderlijn haast niet in de war kan gooien, blijft er een hoopje pellets liggen dat er precies hetzelfde uitziet als jouw los voer. Een regelrechte win-winsituatie dus!

Een compact bommetje voer vol met voordelen.

Vaak zal ik gewoon de drie millimeter Live System-pellet gebruiken. Hierdoor is alles hetzelfde als mijn aasmix. Ik verwacht dat het mijn kansen maximaliseert om één ????van de argwanende karpers te misleiden.

Drie millimeter pellets genieten Jake’s voorkeur.

Het enige dat ik niet toevoeg zijn gebroken boilie’s, omdat het de PVA zak te veel ophoopt. Zo kan je deze moeilijker stevig en aerodynamisch krijgen.

Jake’s gekozen ‘PVA-bag rig’.

Het gekozen haakaas is altijd een match met de gebruikte voerballen, namelijk een Live System wafter die ik boost met vloeistoffen en poeders. Dit geeft me het meeste vertrouwen!

Op vlak van haakaas is Jake’s keuze unaniem.

Door het ??pimpen? van het haakaas weet ik zeker dat het net dat beetje extra aantrekkingskracht heeft waardoor ik mega scherp lig te vissen.

Aantrekkingsfactor

Nu we in de koudere maanden zitten, is Live System altijd mijn aaskeuze. Dit aas heeft niet alleen een laag oliegehalte, het heeft ook een sterk visuele aantrekkingskracht. Op de meeste bodems valt dit aas veel meer op dan bijvoorbeeld een donkere vismeelbol.

In de koudere maanden kiest Jake graag voor Live System aas.

Aangezien de watertemperatuur veel lager is, neemt het zicht van de karpers af. Goed zichtbaar aas is dus zeker een belangrijk onderdeel om de vissen op het voer te krijgen, zelfs als ze misschien niet op zoek zijn naar een gemakkelijke hap. Een ding waar ik een groot voorstander van ben in de koudere periodes is het gebruiken van liquids. Ik wil echt dat het aas voor mij werkt en dat de voedselsignalen eruit knallen!

In de koudere periode gebruikt Jake graag liquids.

De Amino Blend 365 & Roasted Nut Compound passen perfect bij Live System. Een belangrijke reden waarom ik dit graag toepas, is het voorkomen dat het aas de vaak doordringende slibgeur gaat opnemen. Gezien het aas reeds maximaal het water en de liquid heeft geabsorbeerd, kan de geur van dat slib niet in het aas doordringen.

Attractiviteit is in de winter een belangrijk onderdeel van Jake’s aanpak.

Zodoende wordt er voorkomen dat de geur of aantrekkingskracht van het aas weggenomen gaat worden. Puur omdat het aas reeds al het mogelijke vocht heeft opgenomen. Dus in plaats van stinkend bodemslib op te zuigen en het aas te bederven, zullen al die lekkere geuren en lokstoffen langzaam op de bodem afgegeven worden.

En of er fraaie vissen vallen voor Jake’s tactiek…

De pelletmix is het hele jaar door een winnaar geweest voor mij. Deze hoeft uiteraard niet alleen worden gemaakt met Live System. Het belangrijkste aspect voor mij is het feit dat je zelden iemand anders het ziet gebruiken. Het is dus een duidelijk voordeel om in je trukendoos te hebben 😉

Succes in deze koudere periode!

Jake Herford


Voor meer productinformatie van CC Moore kan je hierrr hun website checken! Volg Jake Herford op Instagram voor meer avonturen en tips.

Bekijk ook